29.12.2019

Iisalmen Sanomat kirjoitti meitä kovasti koskettavasta aiheesta.


21.12.2019

Navetan sisällä on kohtuullisen rauhallista, mutta ulkopuolella taitaa käydä aikamoinen vilske. Isäntä kysyy harva se aamu:" Haluatko nähhä suen jälet?" No en halua, mutta mihinkä sitä silmänsä pistää. Nyt lauma oli tepsutellut aivan pihattonavetan takana.


17.12.2019

Ei tämä ole todellista. Kun kaksoitiineys-lehmä numero 2. saatiin suurin piirtein tolpilleen, Malaga-lehmä pukkasi maailmaan Rivieran ja Rhodoksen. Sekakaksoset ovat reippaita, pitkiä pötkylöitä, mutta mammalle saamme vielä antaa monenmoista piristettä.

8.12.2019

Sairastumisen johdosta isäntä ja emäntä tarttuivat itsenäisyyspäivän pyhiin kaksistaan ukin tehdessä apetta. Ja eiköhän juuri juhlapäivänä poikinut kolme lehmää ja pienkuormaaja! Lisäksi yksi lehmä heitti henkensä ja kahta ryhdyttiin hoitamaan antibiootilla jo pitkän erilleen lypsettävien listan jatkoksi. Koristeeksi kakkuun isäntä kulki kuumetokkurassa lauantain. Emäntä pisti pökköä pesään...

30.11.2019

Asialle olisi syytä tehdä jotakin. Useampi susi oli kulkenut pihapiirissä niin meillä kuin naapurissa. Hieman jännitti aamuneljän aikaan kulkea navetalle. Onneksi on oikopolku pellon poikki suoraan, ettei tarvitse häiritä tätä kulkureittiä. Liika on liikaa - susiakin.


24.11.2019

Juuri kun saimme yhden kaksosten tekijän jonkinmoiseen kuntoon aloitamme projektin uudelleen toisen lehmän kanssa. Lisäksi olemme nyt tutustuneet viivakoodilliseen utaretulehdus näytesaatteeseen turhankin hyvin.

22.11.2019

Lähdimme koulutuspäivään hieman epäilevin mielin. Olemmeko jo aivan liian vanhoja? Varmaan olemme, mutta siitä huolimatta innostuimme nupit kaakkoon KV farmari hankkeesta. Hanke organisoi maatalousyrittäjiä Torniosta Kiteelle lyhyeen "työharjoitteluun" ulkomaille. Tällä hetkellä tarjolla on Hollanti, Tanska, Ruotsi ja Kanada. Todella mielenkiintoista.

19.11.2019

Nyt ei jättänyt Liisa liukkaitaan puolitiehen.


12.11.2019

Pitkästä aikaa kunnon lääkintäarpajaiset! Kaksostiineyden lämpöä nostattavat jälkeiset, kipeistä kintuista johtuva ketoosi ja kunnon kokoelma utaretulehduksia raavituttavat päätä ihan tolkusti. Ja eikun hoitamaan.

30.10.2019

100 hehtaaria pian kynnetty. Viimeiset lietteetkin lienee ajettu. Työmies kerää hiehojen aitalankoja. Isännällä on pöydällä ensi kesän timoteit ja nurminatat. Tulevien päivien ohjelmassa on vielä nurkkajuurien raikkoamista. Voitanee aloittaa talviuni?

Ensi vuoden vuosiloma-anomus on myös jätetty. Lomasuunnitelmat tuntuvat tällä hetkellä vielä vallan mukavilta. Meidän kohdalla sekä lomatoimisto että lomittajat saavat kumpikin erinomaisen arvosanan.


22.10.2019

Harjoittelimme passissa olemista navetalla. 4-5 tuntia lähes paikallaan viileässä navetassa on tahtolaji. 168 lehmän sorkkaa on siistitty!

17.-18.10.2019

Voiko isännän elämä olla enää mukavampaa? Ensiksi hirvenmetsästystä ja sen päälle kaksi päivää sala-ojitusta Marttisenjärvellä. Ja huomenna jälleen jahtiin!

9.10.2019

Kolmen päivän urakka ohi ja kaikki eläimet ovat katon alla. Vanha navetta on poikkeuksellisen täysi. Pienimmät vasikat saivat jäniksen kantaman loisen kesälaitumelta ja ripulin parantelu ottaa aikaa ja enemmän tilaa pihattonavetassa.

27.9.2019

Kesän 2020 tuotantopanokset.


26.9.2019

Runsas sato ei sopinut siiloon. Silja toi eväskahvia Niilolle.


25.9.2019

Maitoauto. Teurasauto. Polttoaineauto. Viimeinen satsi kuivaajassa. Viimeiset vehnät murskattavana. Kolmas säilörehu valmistumassa. Loppuhuipennus?


24.9.2019

Viimeiset puinnit meneillään. Vehnät kypsyivät vain murskaviljaksi.

Navetalla rakennearvostelua ja jalostuksen suunnittelua.

23.9.2019

Vaihdoimme läpsystä. Isäntä tuli viljan kuivaajalta kello kolme aamuyöllä ja emäntä lähti aamunavetalle.

10.9.2019

Murskevilja-auman peittely. Loput 20 hehtaarin jyvät kuivataan.

9.9.2019

Uskomatonta mutta totta! Nuori lehmä temmelsi poikimista koko päivän ja vasta iltapäivällä toinnuimme kutsumaan lääkärin. Yhdessä silmänräpäyksessä herra eläinlääkäri avasi kohtukierteen KÄSIN ja reippaasti elävä vasikka oli alta aikayksikön maailmassa.

8.9.2019

Puinnit ovat sujuneet erinomaisesti. Sääennusteet näyttivät sateita sinne ja tänne, mutta ne eivät ole haitanneet sadonkorjuuta. Isäntä myhäilee tyytyväisenä satotason ollessa neljän ja viiden tonnin välillä hehtaarilta.

3.9.2019

Navetan takana jauhaa murskamylly ja taivaalla metelöi kopteri. Miia oli hiehojen mielestä huomattavasti mielenkiintoisempi kuin metsänlannoittaja. Ja pienimmät vasikat muuttivat takaisin katon alle.


28.8.2019

Veljesvoimalla varautumista talven pakkasiin. Asko tuo kuormaa varastoon varsin helteisessä säässä.


27.8.2019

Viljanpuinnin orientaatio suoritettu ja pieni viljasiilo peitelty. Ensi viikolla alkaa totinen torven soitto.

Pienimmät vasikat nauttivat ihanasta elokuun lopun helteestä. Umpilehmiäkin hymyilyttää.


26.8.2019

Tämä onkin paljon parempi tehdä myöhemmin kuin aikaisemmin. Nyt linnut eivät ehdi sotkea Miian kiiltävän puhdasta vanhaa navettaa.

23.8.2019

Kaksoistiineys on enemmän uhka kuin mahdollisuus. Random ja Repeat ovat huikean suuria sonnia kohtuullisen tavallisen kokoisesta ay-lehmästä.

22.8.2019

Viileähkö kesä ja tehostettu kärpästen torjunta ovat tuottaneet tulosta ainakin tähän saakka. Sen sijaan lisääntyvät ontuvat lehmät aiheuttavat sieluun jomotusta...

Puinnit alkavat ensi viikolla? Tänään Esko ja Asko tekevät haketta.

13.8.2019

Navetan vieressä riehuu moto. Näin saamme valoa navettakansalle ja tilaa monelaiselle tarvikkeelle.


Emännän toive toteutettiin pikaisesti. Huomenna ei polvet kastu navettapolulla astellessa!

8.8.2019

Navetalla ollaan hissun kissun pelon pötkässä. Millainen jälkitili tulee ripuleista? Viime kesän sorkkaruletti on liian tuoreena mielessä. Kärpäset eivät ole vielä tulleet - kuten ei tuuletinkaan.

7.8.2019

Jälleen yksi kuivaheinäprojekti on paketissa, sopivasti ennen sadetta!

1.8.2019

Suoritimme kokeellista appeenvalmistusta. Oppimiskokemus oli kamala. On uskottava, että viljat on tarjottava kuivattuna juhannuksen jälkeen. Murskasiilon loppu aiheutti jäätävän ripulin ja kaatuneita lehmiä oli siellä ja täällä.

27.7.2019

Huomenna jäähtyy. Vielä tänään navetta kuumuu tulipallon alla.

Vasikoilla vappuviuhka.


26.7.2019

Viides kuuma aamu. Ruokintapöydällä runsaasti syömätöntä apetta. Ripuli. Alhaisia tuotoksia puolella lehmistä. Yksi lehmä makaa lantakäytävällä. Lehmän nostolaitteessa kampi rikki.

Viides vielä kuumempi iltalypsy. Toinenkin lehmä makaa samalla lantakäytävällä. Kampi edelleen rikki. Uudempi tapaus saadaan erottelukarsinaan. Samalla erotteluportti raahautuu pienkuormaajan mukana. Lypsykoneen alipaine joutuu hukkaan. Vasikat makaavat lähes tajuttomina.

Toinen säilörehun korjuu täydentää varmuusvarastot, Seppälään tehdään auma.

21.7.2019

Tuleva viikko pitää virkeänä sorkkahoidon ja rehuteon merkeissä. Millähän vappuviuhkalla viilentäisi navettaa, jos helteet todellakin tulevat?

20.7.2019

Orvokin riemu oli rajaton kesävapauden koittaessa. Kameran takana Miia.


17.7.2019

Vasikkakarsinan kokkidioosi sai kyytiä Miian painepesurista.

13.7.2019

Ennen juhannusta navettaamme piti asentaa tuuletin. Toimitus lienee sovituttu jollekin toiselle vuodelle ja Suomen suvi tuulettaa pohjoisesta ovesta tuutin täydeltä.

Työkelit ovat aivan loistavat, kun laittaa välihousut haalarin alle. Lehmät nauttivat olostaan! Sadetta tulee harmillisesti silloin tällöin ajatellen uutta kuivaheinä-harrastusta.

28.6.2019

Tämä on vasta alkusoittoa. Esko ja Asko aloittivat rakennustoiminnan ja navetan taakse ilmestyi betonilaatan pohja. Lisäksi on salaojitusta, kuivia heiniä .... lista oli todella pitkä.

Työmatkan ruuhkaa...


21.6.2019

Kulunut viikko ajettiin lietettä kilpaa ja iltapäivällä tuli vettä toistakymmentä milliä kuin tilauksesta. Nyt nurmet pääsevät kasvamaan puhtaammalla latvuksella.

Joskus lamppu ei vain syty. Onneksi Miialla syttyi ja viritimme rastasverkon suureen tankkihuoneen oveen. Pääskysten pesinnän estäminen ja maidonjäähdytyksen tuottama kuumuuden vähentäminen on ratkaistu - vihdoinkin!

14.6.2019

Hilipati hippan... Roope tuli lietteen ajuun jo ennen aamu neljää. Esko ja Asko peittävät neljää rehusiiloa ja kohta ropisee keinolannoitteet.

12.-13.6.2019

Kun työ sujuu, se on juhlaa. Jari keräsi keskimäärin kuorman 16 minuutissa ja kuormaan mahtui keskimäärin 1,6 hehtaarin heinät, yhteensä kuormia tuli 65. Askolla oli kirjanpito. Vauu..

Sää oli myös erinomaisen suosiollinen. Pellot kestivät eikä kuurojakaan käynyt.

11.6.2019

Rehu alkoi kaatua, niitettävää yhteensä 105 hehtaaria. Kyseessä varastojen täydennys. Viime vuotinen rehu riittää juuri vielä kuukaudeksi, kun uusi tekeytyy käytettäväksi.

4.6.2019

Umpilehmät pinkoivat pellolle pienessä pisaroinnissa, mikä äityi loppuviiikosta hurjaksi helteeksi.

2.6.2019

Kaikki kylvetty. Piste.

31.5.2019

Keinolannoittet kylvetty ajat sitten. Kylvöt myös päätöksessä lukuunottamatta märkää neljää hehtaaria. Hiehonavetta on tyhjä.

Tämän kevään työt ovat sujuneet ilman seismologista väsymystä johtuen kahdesta eri syystä. Sateet ovat pakottaneet lepopäiviin ja toisaalta Asko on jouduttanut työntekoa huimasti.

Ensimmäinen säilörehu tullaan korjaamaan ajoissa ja pihanurmikon kasvusta päätellen sitä tulee runsaasti. Viime kesän vähäiset heinät ovatkin pian naposteltu.

Maaseudun tulevaisuudessa on jälleen otsikossa maatilojen väheneminen jopa konkurssien kautta. Joka ikinen aamu navetalle nousevia on aina vain vähemmän. Vaikka jokainen tällä maapallolla syö vielä huomennakin.

24.5.2019

Jäätävän kylmää ja märkää. Mökkisillä olo -päivä.

23.5.2019

Miia kuvasi Orkidean muuton avaraan maailmaan = ensimmäiset hiehot ovat ulkona!


22.5.2019

Eskon kymmenen vuoden unelma tuli vihdoinkin Hukkalaan.


17.5.2019

Ensimmäinen kylvöpäivä. Jari kylvi vehnää keittiön ikkunasta ihasteltavaksi. Miehet ovat todella innoissaan ja tekemisestä näkyy vahva osaaminen.


12.5.2019

Aittaa raikotessa löytyi pohjaton Osuuskassan säästölipas. Kannustuslauseet ovat vielä relevantteja.


7.5.2019

Huikea Roopen kakkaralli on alkanut.


5.5.2019

Pienen pieni hidaste...


3.5.2019

Isäntä tuli sukkelasti takaisin pellonpiennar-eväsretkeltä. Lunta tulee vaaka suoraan!

1.5.2019

Vuonna 2001 istutimme koivuja. Nyt on kauneusleikkauksen aika.


24.4.2019

Kolina-kone tuulettumassa.


20.4.2019

Lankalauantaina kakkaputki kyyditsi mustaa kultaa alamäkeen toiseen säiliöön.


19.4.2019

Pitkäperjantain umpilehmät saivat nauttia auringonpaisteesta.


18.4.2019

Jos huhtikuussa ukki hakkaa halkoja paita päällä, niin Eskolla on turkki toukotöissä.

17.4.2019

Askon ja Eskon iso peittausprojekti alkaa olla finaalissa. Siemenviljan lajittelu oli leppoisaa, tonni tunnissa Petkuksella oli ollut ehdoton nopeuden huippu. Sen sijaan viljatonnin peittaaminen oli sujunut 10 minuutissa plus säkin vaihtaminen. Ja noita säkkejä on nyt kahdeksi kevääksi!

Askon laittaessa säkkejä halliin Esko osallistui sorkkapäivään.


2.4.2019

Juhlallinen päivä. Jo joitakin vuosia sitten mielikuvitusleikimme Askon meille töihin. Tänään se realisoitui. Tuntuu tosi hyvältä!

Jasukin meni sukkelasti. Rakennearvostelussa vanha Lakana ja Lakanan juhlallinen runko.


1.4.2019

Henkistä ja fyysistä valmistautumista huomiseen jalostussuunnitelmaan; ensikoiden lypsynopeudet, kantakirjattavat, ruokasuunnittelu ja lepo.

30.3.2019

Vieraidemme Teijan ja Marin kunniaksi lehmät järjestivät poikimisen ilotulitusta. Viisi vasikkaa yhtenä päivänä on uusi ennätys. Rokka,Rotary, Rele, Ratamo ja Rautarouva olivat onneksi reippaita elämän alkuja!


27.3.2019

Lomalta paluu sujui erinomaisesti navetan näkökulmasta. Kaikki asiat olivat paikallaan ja hoidettu, kiitos navettatiimille!

Tulevan sunnuntain voohuilu kesäajan kanssa menee tässä samassa sisäisen kellon sekamelskassa.

12.3.2019

Isäntä suurentaa yhden hiehokarsinan parsia umpilehmille sopiviksi ja näin saamme lisää pelivaraa. 10 vuotta sitten meillä oli lähes aina 220 eläintä, nyt luku on alle 200.

Tuotosraportti kertoi lukuina, että kesän helle ja sorkkakatastrofi ei kuitenkaan vaikuttanut tiinehtymiseen merkittävästi. Tämä tavoite riittää.


6.3.2019

Keväiset auringon säteet ja kullankeltaisia olkia vasikoille. Pyöröpaalissa on mukana myös ravitsevat kuivat heinät - viime kesän vihreinä! Tämän talven sisustus uutuus on matto vastasyntyneen laatikon edessä.


25.2.2019

Ternivasikoiden haun peruminen ei ihmetyttänyt, nyt on loistava ja luistava keli!

24.2.2019

Aika hieno tulos, vain kolme jyvää jätti itämättä.


19.2.2019

Vasikoiden pehkukarsina tyhjennetty leudossa säässä.

17.2.2019

Elämme jännittäviä hetkiä. Kuinka monta jyvää sadasta itää?

15.2.2019

Toistakymmentä lähtevää ternivasikkaa ja vanhimmat lähes kuukauden vanhoja aiheutti hurjan ärräpäiden määrän. Emännän aamullinen voimasanojen käyttö uhkauksilla auttoi kuin reiki-hoito, iltapäivällä tuli noutoviesti. Maanantaina lähtee 7 vasikkaa.

13.2.2019

Osallistuimme jälleen tekoja ilman palkkioita tai toisaalta lisääkö tieto tuskaa-kampanjaan. Laitoimme näytemittalypsyn yhteydessä 20 paratuberkuloosi näytettä Laura Kulkakselle.

7.-8.2.2019

Jo kolmannen kerran nautimme Liha-akatemian annista.

Parasta ja pahinta oli Ilmatieteenlaitoksen pääjohtaja professori Juhani Damskin esitys ilmastonmuutoksesta. Suomen joulukuu on lämmennyt esiteollisesta ajasta lähtien jo 5 astetta!

Ruud Huirne Hollannin maatalousliiketoiminnan johtaja useiden muiden pankijohtajien kanssa koki suurimmaksi tulevaisuuden uhkaksi nopeasti muuttuvat viennin ja tuonnin kuviot eläintautien ohella.

Lopuksi valitsimme viljaseminaarin ja palasimme herneen kärhien tasolle.


31.1.2019

Isäntä kärräili hiehoja navetoiden välillä ja emännässä on navettakohmelo.

29.1.2019

Aamu neljältä navetalla odotti suuri, uunituore sonnivasikka. Lypsyn jälkeen jouduimme siirtämään yhden vanhan lehmän nurkan taakse ja siihen toinen mokoma poiki kolmea viikkoa liian varhain. Iltalypsyn aikaa kutsuimme vielä eläinlääkärin oikomaan kohtukierrettä. Onneksi näin tapahtumarikkaita päiviä on harvakseltaan.

28.1.2019

Valio aloittaa yt-neuvottelut pääkonttorilla ja Hukkalan nuori isäntä tilasi uuden jyrän. Taikauskoinen voisi ajatella, että tästä seuraa tuottajahinnan notkahdus. Ei sentään. Ensi kesänä pelloillamme on laite, joka kylvää ja jyrää.Olisipa se kerännyt vielä kivet kylvökseltä!

22.1.2019

Matikasta maitopyörä, maitopyörästä pytikkä ja ripulista ajotulehdus...

Sorkanhoitopäivä sujui todella vaudilla, 40 lehmää oli valmista heti puolen päivän jälkeen. Ikävä kyllä ,pari antibioottikuuria oli pakko aloittaa.

20.1.2019

Taudista puheen ollen, navetassa riehui jälleen ripuli. Maito-auto sai lastinsa sukkelasti kyytiin, kun lypsyasemalla vilkkui alhaisen tuotoksen discovalot. Usein toistuvassa epidemiassa on omat hyvät puolet - tauti tulee aina suhteellisen lievänä versiona totuttaen meidät jatkuvaan lievään hätätilaan.

PS. Isäntä on omiensa joukossa. Vuonna 1993 Peltosalmelta valmistuneet agrologit ovat varmaan näin pyhäaamuna hieman väsyneitä mutta onnellisia luokkakokouksestaan.


17.1.2019

Huomenna lähtee kahdeksan ternivasikkaa maailmalle juuri sopivasti ennen seuraavaa sesonkia. Poikimiset tapahtuvat nykyään rykäyksittäin jonka jälkeen on pieni aselepo.

Samoin huomenna on terveydenhuoltosuunnitelman päivitys ja käsittelemme varmasti paljon syksyn sorkkaepidemiaa. Jälkeen päin ajateltuna olemme tulleet siihen tulokseen, että meidän navetasta löytyy varmasti kaikki maailman taudit. Olosuhteet ovat vain pysyneet kohtuullisen hyvinä viime kesän helteeseen saakka.

Seuraavalla viikolla onkin jälleen sorkkapäivä ja tällä kertaa TOIVOTTAVASTI enemmistönä ovat ennaltaehkäisevät hoidot.


6.1.2019

Voihan video rauhallisen joulun kanssa! Onneksi lehmät änkäsivät vasikkansa maailmaan vasta joulun pyhien jälkeen joita on nyt kertynyt toistakymmentä.

Naapurin emäntä puki sanoiksi sen, missä liemessä täälläkin oltiin: navetalle, ruoka pöytään, navetalle, ruoka pöytään, navetalle, ruoka pöytään..

Joka tapauksessa huomenna tulee jälleen yksi merkkipäivä. 25 vuotta sitten teimme SPV-kaupat.