Muuta

13.7.2024

Mustikoiden poiminta aloitettu! Kanttarelleistä pilkottaa hieman lakkia. Runsas herukkasato kypsyy... mukavaa kiirettä riittää!

10 -12.7.2024

Siskokset reissussa, Katri kuskina ja Minna kartturina. Ensimmäinen kohde oli Porvoon helteinen iltapäivä. Keskiaikainen kirkko oli kaunis ja vanhan kaupungin kapeilla kaduilla oli kiireetön tunnelma. Sieltä suuntasimme Eckerö Linen lautalla Tallinnaan. Tunnelma oli välillä kuin pakopelissä. Mutta ratkaisimme kaikki pulmat! Kotimatkalla Kuopion ABC:lla luki; " Kuka ihteesä luottaa, se kykysä tuploo"


7.7.2024

Konolanmäen kesäteatterin "RAUTATIE" on vanha tarina, mutta sopii myös tähän päivään. Virkistetty dramatisointi ja upeat roolityöt tulivat mieleen vielä yölläkin, kun vatvoimme Eskon kanssa koko yön uutta tietä.

5.7.2024

Mustikoita pääsenee keräämään viikon kuluttua. Isompi lettupannu odottaa kokoamista. Ja tänään on ohjelmassa pelejä Essin kanssa sateen ropinassa.

21.6. - 28.6.2024

Vietimme todella erilaisen juhannuksen! Johanna syntyi 30 vuotta sitten toisena juhannuspäivänä ja juuri siksi vietimme juhlat Rodoksella.

Mummu sai tehdä mummun töitä ja ukilla oli omat työt varsinkin kivikasoja katsellessa ja rattaita kantaessa. Rodoksella on paljon nähtävää aina antiikin ajasta alkaen. Kiersimme saaren autolla, uimme meressä ja nautimme isolla porukalla kreikkalaisen keittiön herkuista. Kuumuudesta huolimatta nautimme matkasta - vai mitä 1-vuotias Topias?

17.6.2024

Voi maailma mitkä kekkerit! Saimme paljon iloisia lapsivieraita, niin että vanhatkin nuortuivat kuten Alli-isoisotäti ja Silja-isomummu. Nooralla oli kaikki pallot ilmassa viiden koiran kanssa. Näin hyviä juhlia ei ole vasta ollut! Ja tässä synttärisankari Topias istuu Pirkko-mummun tekemässä tuolissa seuraavana aamuna.


16.6.2024

Puhtaat ikkunat ja sauna, kannussa virkistävää raparperimehua! Torstaina kävimme Jyrkän Ruukin kesäteatterissa ihastelemassa kahden taitavan esiintyjän kesäteatteria. Routapaisti kypsyy uunissa ja synttärikakku on tekemisen alla. Huomenna sukumme nuorin täyttää yhden vuoden ja tiistaina juhlimme sitä yhdessä.

9.6.2024

Helteet ovat tällä kertaa ohi ja ulkona on vain 10 astetta lämmintä. Kyläreissu Kangasniemelle kertoi paljon sateiden paikallisuudesta. Teijan sademittariin tuli päivän aikaan 10 mm kun taas Hukkalan mittarissa oli hädin tuskin 3 mm kotiin palattuamme. Viikon sadekertymä on 9 mm.

Ihanien kohtaamisten ja vieraiden viikko on vaihtumassa siivouspyyhkeen kääntämiseen - saunan ja ikkunoiden pesu odottavat!


31.5.2024

Helteisellä viikolla on laitettu hautakukkia, tädin perunamaata ja ajettu pihanurmet. Tuomi on kukkinut, pihlaja, syreeni ja omenapuut kukkivat. Zonta-toiminta on jätetty kesätauolle ja Nooralla enää yksi työpäivä ennen kesälomaa. Huomenna menemme koko porukalla Vesannolle juhlimaan ylioppilas Roosaa. Kuumaa ja kivan kiireistä!

26.5.2024

Minnan lenkkiseura parani tappiin saakka. Nooran Nalasta tulee kansainvälinen muotovalio Ruotsin sertifikaatin jälkeen. Nalan arvostelu oli ollut ankaraa ja nuoremmalla Esme koiralla oli ollut liian iloinen häntä.


24.5.2024

Kävimme neljän sukupolven voimalla Hiekkarannan puutarhalla. Silja-mummukin innostui ostamaan auton täyteen upeasta valikoimasta.


19.5.2024

Kuluneen viikon kuvioihin kuului perunamaan kääntämistä tädin kesämökillä, halkojen asettelua liiteriin ja Brita-kakun leipominen uuden ylioppilaan Asko-isälle. Lauantaina Esko ja Petri olivat Sandels-Jotoksen ensimmäisellä rastilla toimitsijoina ja Noora lammaspaimennuksessa. Minna sen sijaan suunnitteli Kurtelius-tiimin kanssa kesäjuhlan ohjelmaa.


13.5.2024

Parasta äitienpäivässä oli Topias. Hän oli ensimmäistä kertaa yökylässä Hukkalassa ja mummu sai nukkua pienen rakkaus paketin vieressä. Iltapäivän kakulle saapuivat sitten isommat rakkaat.


9.5.2024

Pohjoisen voimakas tuuli avusti pihamaan haravoinnissa - riitti, kun nosti lehdet ilmaan.

22.4.-3.5.2024

Marokon kiertomatka

Usean vuoden ajatus matkustaa Pohjois-Afrikan mystiseen maahan toteutui täyttäen kaikki toiveet.

Matkustimme Eskon kanssa Pariisin kautta Marrakeshiin ja lyhyehkön yön jälkeen aloitimme tutustumisen Marokon suosituimman kaupungin meluisalta, värikkäältä ja henkeäsalpaavalta torilta. Sen jälkeen näimme mm. 1800-luvun lopulla rakennetun palatsin, jossa visiiri Abu Ahmedilla oli neljä vaimoa ja 24 jalkavaimoa.

Seuraavana päivänä suuntasimme Atlas-vuoriston suuntaan ja teimme lyhyen kiertokävelyn berberi kylästä toiseen.


Essaguira Atlantin rannalla oli Marraskeshin kiireen ja kuumuuden jälkeen viileä laiskuuden kaupunki. Vanha kaupunki muurien sisällä oli siistimpi sekoitus myyntikojuja, kissoja ja ravintoloita. Ruokakulttuuriin tutustuminen oli helppoa, herkullista ruokaa oli paljon tarjolla edullisesti. Erityisesti uunikulhossa kypsennetty Tagine oli Eskon herkku. Opimme juomaan minttu-teetä. Olut ja viini olivat tarjolla vain muutamissa ravintoloissa ja skippasimme ne koko reissun ajan.


Yli kuuden tunnin bussimatka Casablankaan oli todella mielenkiintoinen sukellus paikalliseen tapaan siirtyä joustavasti pitkiäkin matkoja. Ensimmäiset kaksi tuntia kuljimme muutaman kylän läpi, jotka hidastivat matkaa, mutta tarjosivat paljon katsottavaa. Hevosia tuli vastaan ratsastamalla, lava-autojen lavoilla ja kuorma-autoissa paikallisille markkinoille.

Casablanka on Marokon merkittävin talouselämän keskus ja suurin satamakaupunki. Lähes 4 miljoonan asukkaan kaupunki kasvaa edelleen. Kuningas Hassan II rakensi sinne 1990-luvulla Marokon suurimman ja Afrikan toiseksi suurimman moskeijan. Osittain Atlantin ylle rakennetun moskeijan sisälle mahtuu 25 000 rukoilijaa ja ulkoaluelle 80 000 rukoilijaa. Näimme matkan aikana runsaasti moskeijoita, mutta vain tähän pääsimme sisälle.


Fes on 300 km Casablankasta itään. Matkustimme 800-luvulla perustettuun entiseen pääkaupunkiin junalla. Fesin vanhaa kaupunkia kiersi 15 km pitkä muuri ja sen sisällä asui yhä edelleen 150 000 asukasta ja osa turisteista. Me asuimme jälleen riadissa, mikä on asuinkäytöstä matkailuun muutettu rakennus. Riadeissa on sisäpiha ja 4-5 kerrosta. Huoneet olivat pienehköjä, mutta tunnelma oli aidon itämainen. Oppaan tarinat johdattivat meitä sokkeloisilla ja kapeilla kaduilla. Näimme toimivan elintarvikkeiden tuoreketjun, asuinalueen yhteisen uunin ja saunan ja niin paljon ihmisiä kylki kyljessä.

Fesistä teimme jälleen tutun junamatkan viimeiseen kaupunkiin Rabatiin. Nykyisessä pääkaupungissa on vajaa miljoona asukasta. Rabatissa oli paljon puistoja, Afrikan ainut oopperatalo ja 55- kerroksinen pilvenpiirtäjä rakenteilla. Kaikesta huokui kuningas Muhammad V:n läsnäolo.

Olimme Marokossa 11 yötä. Kävimme neljässä maailman perintökohteessa. Joimme kahvia shottilaseista. Kuulimme kuuden eri oppaan tarinoita. Minareeteista kuuluvat ensimmäiset rukous kutsut herättivät heti viiden jälkeen. Opimme lukemaan ranskalaista ruokalistaa. Marokko tarjoaa jokaiselle aistille elämyksen!

20.4.2024

Viikko oli mukavan vauhdikas! Kaksi kyläreissua, vaateostokset siskojen kanssa Matkuksessa, viimeinen kansalaisopiston jumppa ja tyttäret pitivät kivet vierimässä. Haravaakin jo koekäytettiin ja sen heiluttaminen tuntui kutsuvalta. Lunta on vain harmillisen paljon ja lauantaina tuli iso annos lisää. Ukki ja mummu hoitivat illan Topiasta Johannan ja Oskun juhliessa ystäviensä häitä.


13.4.2024

Hukkalassa kutsuttuja ja odotettuja vieraita Kangasniemeltä. Ohjelmaan kuului ruokailu pitkän kaavan mukaan, kiertoajelu ja vastavierailun suunnittelu.

12.4.2024

Noora vietti pitkän ja antoisan päivän oppilaiden kanssa nuorisoparlamentissa. Tyytyväinen lehtori palasi illalla Helsingistä kaikkensa antaneena.

Ja tässä pakollinen Topias-kuva!


10.4.2024

Teimme pitkän kyläreissun Johanna ja Topiaksen kanssa Pyhäjärvelle Eskon tädin luokse. Saimme nähdä vanhoja valokuvia, kuulla tarinoita viime vuosisadan alusta ja ennen kaikkea saimme olla yhdessä.

7.4.2024

Aamulla laskimme Nooran ja valkoisten koirien kanssa pulkkamäkeä hankiaisilla. Puolelta päivin oli tymäkkä lumisade ja kun illalla ajoimme Iisalmesta kotiin, satoi vettä. Kevät voisi jo tulla!

IN-teatterin Ihmisen osa oli nautinnollinen seurattava.

31.3.2024

Sää oli harmaa ja sumuinen, näköalat Koiramäen laavulta olivat rajalliset. Mutta läheltä katsoen paikalla oli kaikki tärkeät elämän elementit, tyttäret perheineen. Lisäksi saimme nauttia isosta yllätyksestä, kun Oskun veli Henrik perheineen liittyi meidän joukkoon.


24.3.2024

Kävimme Alli-tädin kanssa Lapinlahden kirkossa katsomassa pääsiäisnäytelmän RAUHANTUOJA, RAUHANVIEJÄ. Vuorosanat olivat juuri niin, kuin me olemme ne oppineet lapsuudessa ja musiikki oli hyvin valittua. Pääsiäisen sanoma kosketti.

23.3.2024

Jälleen yhdessä täydessä pöydässä! Juhlimme 11 hengen voimin Juho-Heikin syntymäpäivää. Isotädit Katri ja Sanna ihmettelevät uutta titteliään. Aikuiset ystäväni-kirjan täyttäminen oli iso prosessi itse kullekin. Ja ulkona satoi lunta.


19.3.2024

Ruisleipä on suomalainen perinneruoka ja aamupäivä hujahti taikinajuuren tarinassa. Maa-ja kotitalousnaiset keräävät savolaista leipähistoriaa talteen ja naapurin Toinilla on kokemusta ja näkemystä pitkältä ajalta Kirsi Vartian muistiinpanoihin. Iltapäivä sujui kantavilla hangilla kahden valkoisen koiran kanssa.

17.3.2024

Zonta-kerho järjesti tänä vuonna Minna Canth tapahtuman Kiuruvedellä. Päivän aiheena oli Haapakummun Anna-Mari Mård (1859-1927). Selvänäkijä ja kansanparantaja oli edelleen julkkis keräten Kiurusaliin 200 kuuntelijaa.


9.3.2024

Onneksi Pirkko ja Essi tulivat Helsingistä. Korkkasimme pulkkamäen ja keli oli mitä parhain!

8.3.2024

Hukkalassa jälleen uusia vieraita, nyt Erosten sukuhaarasta. Vietimme lämminhenkisen ja antoisan päivän. Kuluneen vuoden isot aikaikkunat mahdollistavat seikkailut menneisyydessä. Hienoa!

7.3.2024

Nooran huikeat koiramatkat jatkuvat. Nyt hän suuntasi ystävänsä kanssa Liettuaan mukana 4 koiraa.

5.3.2024

Noora leipoi muhkean voileipäkakun ja illalla joimme kahvia Siljan 86 vuoden johdosta.

Topiakselle riitti syliin ottajia!


2.3.2024

Eskon veljenpoika Paavo soittaa bassoa Sigir nimisessä kokoonpanossa. Näin ollen setä rouvineen vietti kokonaisvaltaisen raskaan musiikin hetken Kuopiossa. Olemme hyvin avoimia erilaisille kokemuksille!

24.2.2024

Johannan porukka on matkalla Leville ja Noora on jo Kittilässä kahden päivän poropaimennuksella. Samalla oli koirien sukutapaaminen.

Minna ja Esko nauttivat Vesannon vieraanvaraisuudesta Askon ja Katin uudessa kodissa.

19.2.2024

Viikonloppuna kuntosali tuli ulko-ovelle ja lumitöitä sai tehdä useasti päivässä. Hiski-koiran tarhan korkeus ei enää riittänyt ja Esko teki omat lihaskuntoharjoitteet.


14.2.2024

Maalipensseli jälleen esillä, nyt kohteena keittiön seinät. Viikonloppuna Riikka laittaa uudet lattialistat - kaatunut koiran juomakuppi aiheutti vesivahingot vuosia sitten. Isompaakin remonttia pitäisi tehdä ainakin saunassa, mutta tähänkin asiaan pitää ottaa aikalisä.

Porovedellä Topias on vihdoinkin lähtenyt liikkeelle ryömimis-vaihteella. Lapsenhoitajalla saa olla pian silmät selässäkin.

3.2.2024

Sukututkimus jatkuu voimakkaana. Tänään suuntamme Tuomas-ukin synnyinseuduille Hernejärvelle tutustumaan Kiiskisten tarinoihin. Ensi perjantaiksi on sovittu tapaaminen Eronen-suvun edustajan kanssa. Ja kaikista hurmaavin on tietenkin suvun nuorin vesa. Topias tuli jälleen eilen äiti-vauva-jumpan jälkeen Hukkalaan.


26.1.2024

Myrskyluodon Maija elokuva kesti lähes kolme tuntia, muttemme katsoneet kertaakaan kelloon Hannelen kanssa. Kaunis ja koskettava kokonaisuus puhdisti itkupinnat.

19.1.2024

Sanna ja Katri olivat pitkän päivän isotäti Anni Erosen perintölaatikkossa. Upeat valokuvat ja tarinat viime vuosituhannelta ruokkivat jo herännyttä historian tutkimuksen janoa. Sunnuntaina vietämme päivän Kurteliusten kanssa.

Johanna ja Topias toivat päivään tulevaisuuden energiaa.


12.-15.1.2024

Pitää olla todella kuumaverinen metsästäjä, että viihtyy kellon ympäri peurapassissa tammikuun viiman tunkeutuessa luihin ja ytimiin. Eskolle ja Askolle tämä ei ole ongelma. Esko oli saanut kaksi peuraa, mutta kotiin niitä ei ollut lupa tuoda.

9.1.2024

Joulu on laitettu kaappeihin ja keittiöön valkoiset verhot. Ilta kuluu zonta-hallituksessa. Tammikuu on pian puolessa välissä ja arjen askeleet suuntaavat kevääseen.

6.1.2024

Nuoret uhmasivat pakkasherraa ja iltapäivä sujahti iltaan saakka Carcassone-pelin kanssa.

5.1.2024

Viides päivä mökkisillä. Ulkona on arktiset olosuhteet ja sisällä pakollinen pysähtyminen. Uudenvuoden lupausten pakinassa kirjoitettiin niskasta tai kädestä ottamisesta. Ehkäpä tämä itseään kädestä pitäminen sopii meille tähän hetkeen parhaiten.

Nimikoimme yhdessä Eskon nuoruuden valokuvat. Seuraava kohde on todistuslaatikon järjestäminen.

1.1.2024

Uusi vuosi alkoi kylmällä pohjoisvirtauksella ja vielä viileämpää on tulossa?


30.12.2023

Juhlien laittaminen on Minnan ja Eskon yhteinen harrastus. Pöydän kattaminen olohuoneeseen sujui helposti ja ilta vielä mukavammin metsästäjien kanssa. Illan ruokalajit olivat ranskalaisia.

26.12.2023

Hukkalaan on laskeutunut rauha ja villakoirat nukkuvat sikiunta sohvan alla.

Joulupukki toi painavan paketin ja luulimme saavamme sotakirjan. Petteri Kaniini loikkasi mukavasti sydämeen.


Ruokalistan toteutus pieteetillä oli juhlaa ja koiratkin olivat juhla-asuissa. Aaton ateria joulukirkon jälkeen yhdessä pöydässä on makujen sinfoniaa. Blinit muikun mädin kanssa, venäläinen silli ja valkosuklainen pannacotta päärynäkompotilla maistuivat kaikille. Tärkeintä on olla yhdessä ja sukupolvien ketju jatkuu. Olihan Topiaksella ensimmäinen joulu.


17.12.2023

Oikea juhlapäivä! Sukututkimuksen seurauksena Minnan kolme uutta ystävää kokoontuivat Hukkalaan. Nämä aktiiviset matriarkat ovat syntyneet reilusti 80 vuotta sitten ja heidän tarinat ovat todella arvokkaista.joulupukki_murtokorvessa.jpg