Vuosi 2015

31.12.2015

RAASTAVA VUOSI VOI SAADA JATKOA ja muuta mukavaa lupaa Maaseudun Tulevaisuus otsikoissaan. Kulunut vuosi on ollut kammottava, mutta olemme pystyneet kuitenkin lyhentämään lainoja. Uuteen vuoteen käymme taistelumielellä. Se mikä ei tapa, vahvistaa.

Kiitämme kaikkia yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta. Monenlaista apua on annettu ja otettu. Tämä tarina ei ole todellakaan yhden miehen sota:)

30.12.2015

Mäkkäri tuli ja Mukula meni. Lisäksi saimme Money-Pennyn ja Melodyn. Jokohan ämmät olisi taputeltu?

Inkeri-lehmä otti vuoteensa ja nousi jälleen kolmantena päivänä colista. Lisäksi vasikka-auto haki kuusi terni-sonnia. Joskohan nyt olisi hieman rauhallisempi jakso käsillä?

26.12.2015

Mäkkäri, Mukula ja Michelle vielä odotuttavat hetken, ainakin kolme vasikkaa pitäisi syntyä vielä tänä vuonna.

23.12.2015

Meijeritilipäivä! Lisäksi Mavin tuetkin tulivat tällä kertaa ajallaan. Tämä joulu jäänee mieleen rahapussin puistelusta. Kun kinkku on pistetty poskeen alkavat pyhätyö sulkeiset...

Toivottavasti kotien joulupöydät notkuvat myös kotimaisista juustoista kotimaisen kinkun tapaan!

20.12.2015

Kuluneena vuonna on jälleen tullut hieman liikaa lehmävasikoita, yhteensä noin 50. Silti oli upeaa saada Maito-Piika Ehtoo-Piian ja Kyökki-Piian jatkoksi. Lisäksi olemme saaneet pysäytettyä karjan muuttumisen kokonaan musta-valkoiseksi.

17.12.2015

Alla kopio ajatuksista seitsemän vuotta sitten, kun navetta otettiin käyttöön:

"Hurja projekti alkaa olla finaalissa. Meillä on vielä paljon työtä navetan sisäänajossa, mutta ei karjaa kolmessa navetassa eikä rakentamista. Uskon elämämme helpottuvan. Ei siitä ehkä koskaan tule helpon helppoa, mutta ehkäpä minut ja Esko onkin tarkoitettu työntekoon. Ja ainakin nyt tuntuu mielenkiintoiselta opetella aivan erilainen tapa tehdä karjataloustyötä, uusissa, tarkoituksen mukaisissa tiloissa."

Elämä ei ole helpottunut ja meidät on varmasi tarkoitettu juuri työntekoon. Juuri nyt isoin kivi kengässä on jatkuva rahanpuute. Lisäksi suuri karjamäärä sitoo ruumiin ja sielun kiimoihin, poikimisiin ja sairauksiin. Ihminen jaksaa uskomattoman paljon kun on pakko.

Plussaa ovat tyytyväisemmät eläimet. Vapaasti pihastossa elävät naudat ovat ihanan uteliaita ja sosiaalisia. Välillä tuntuu, kuin ne nimeltä kutsuen ymmärtäisivät puhetta. Haalarista nyhtäjät ovat paras palkinto - luottamus on molemmin puolista.

Toinen plussa on pitkäaikaiset työntekijät. Silloin harvoin kun lähdemme lomailemaan, voimme sulkea navetan luottavaisin mielin ajatuksista.

Kolmas plussa on uuden oppiminen. Otimme haasteen ja vastasimme siihen.

9.12.2015

Iisalmen Sanomat julistaa otsikossaan "Maatalousyrittäjien näkymät valoisat". Meillä ainakin valkeus saapui yhteen pussinperä peltoon, kun moto kävi kaatamassa metsän sen vierestä. Ennustus kävi toteen, närettä lehmän appeeseen.

7.12.2015

Kuinkahan moni palkaansaaja tyytyisi kohtaloon, jos palkkapäivää siirretään aina vain eteenpäin? Osan maataloustuista piti tulla maksuun jo kuun alussa, kun maksatus on nyt siirtynyt jo viiikolle 52. Tässä ammatissa joutuu kääntämään aina yhä uudelleen posken uutta kopsua vastaan.

Emäntä sen sijaan viettää viikon pakkolomaa. Säästäväisenä ihmisenä vuosilomatkin ovat jääneet ihan vuoden loppuun. Joulusiivous on onneksi edullinen tapa viettää aikaa.

Ensi vuoden lomat sen sijaan piti määritellä ensimmäistä kertaa hakemuksen yhteydessä kaikki. Aluksi se tuntui hankalalta, mutta nyt suunnitelma tuntuu erinomaiselta. Pystyykä lomatoimisto järjestämään ne on sitten aivan toinen juttu.

2.12.2015

Lehmä-rouvat olivat seisseet jalat ristissä poikimatta emännän loman aikaan. Itsenäisyyspäivän teemme isännän kanssa ihan kaksin, joten tottahan panttaavat vielä muutaman päivän. Muutenkin joulukuun pyhät huushollataan ihan omin voimin.

Isäntää pyydettiin illalla luennoimaan pankin sidosryhmä päivässä raha-asioista. Alkaa olla jo vitsit vähissä ja peruspositiivisuus koetuksella. Syksyllä näytti jo hetken hieman paremmalta, mutta jälleen kaivelemme rahapussin pohjasaumoja. Tällä maidonhinnalla tätä työtä on mahdotonta tehdä pidemmän päälle.

Joulusuunnitelmatkin saivat kivan kevennyksen, kun isäntä totesi meijeritilin tulevan jo 23.12. Jäähän siihen päivä aikaa ostaa joululahjoja:)

30.11.2015

Hukkalan tarinat Valion sivuilla päättyvät. Kuin varkain aikaa kului neljä vuotta. Päälimmäiseksi omista jutuista jäivät mieleen Johannan juttu "Äiti haisee navetalta" ja pohdintaa pommiin nukkumisesta "Isännälle potkut?"

Tässä linkki viimeiseen tarinaan; MEIDÄN VALIO

22.11.2015

Eipä jälleen paimenen pyhistä. Kyläseuran päiväpikkujoulu kutsuu, mutta Kebnekaise aloittaa poikimisen ja Xara-lehmä huutaa siementäjää.

Onni on kuitenkin kaksi nuorta ukrainalaista miestä, jotka hoitavat navetan raskaat työt.

Vielä kaksi kiduttavaa iltatarkkia ennen kuin isäntä palaa taas töihinsä...

18.11.2015

Sisäisestä verenvuodosta kärsinyt Ilona-lehmä toipui ja potkii taas entiseen tapaan. Sen sijaan pari aamua sitten lysähtänyt ensikko taitaa olla tiensä päässä. Pihaton ja vapaiden lehmien riemu ovat jatkuvat tapaturmat. Kun kiimainen lehmä hyppää viattoman parressa makaajan päälle, ei jälki ole kaunista. Tällä ensikolla on ristiselän päällä selvä vaurioitunut kohta ja takajalat eivät ota alle. Se siitä.

Navetalla on valmistauduttu pakkasiin. Vasikat saivat pehkupedin ja toiset vasikat tuulen suojaa. Muutenkin monta asiaa on juoksutettu eteenpäin, olemme valmiita seuraaviin koettelemuksiin.

Onneksi posti toi kirjeen, jotta voimma ihan laillisesti jatkaa isiemme perintöä.

11.11.2015

Ja nousiko jälleen kolmantena päivänä kuolleista? Sunnuntai-aamuna löysimme hyvästi lypsävän lehmän kaula suorana makaamasta. Lääkäri epäili halvausta tai sisäistä verenvuotoa. Jälkimmäinen diagnoosi on ilmeisesti oikea, jota olemme hoitaneet kipulääkkeellä, magnesiumilla, kalsiumilla, Pötsi-potkulla ja pellavalimalla. Tänä aamuna näimme lehmän märehtivän ensimmäistä kertaa. Mutta peli ei ole vielä pelattu.

Sarjassa muita mysteerejä keikkuu Kinkeri-lehmä. Ensikko tarkastettiin tiineeksi kesäkuussa, elokuussa lehmä loi. Kunnon kiimaa ei ole tullut ja eläinlääkäri löysi suuren kohdun tivaten meiltä siemennyspäivää. Nyt odottelemme muutaman viikon ja yritämme tutkia, mitä Kinkeri kantaa; märkäkohtua vai vasikkaa. Hevonen kuulema luo toisen kaksostiineyksistä, lehmällä se on äärimmäisen harvinaista. Ei tämä navettaelo ainakaan yksitoikkoista ole!

5.11.2015

Se siitä hiljaiselosta. Tai aika hiljaisiahan nuo coli-potilaat ovat. Kaksi lehmää sairastui yhtä aikaa coli-utaretulehdukseen ja nyt saa arpoa, mitä lääkkeitä annetaan milloinkin.

Ukki kävi kyntämässä vielä naapurin pellollakin ja kelithän ovat olleet mitä loistavimmat. Nyt hän siirtää lietettä altaasta toiseen helpottaakseen kevättä.

1.11.2015

Aloitimme marraskuun kahdella lehmävasikalla. Toisen nimeämiseen tarvitsemme Nooran apua, mikä jatkoksi Eterille, Kationille ja Lysiinille?

Nooralta tulikin ihan hurjasti nimiehdotuksia; metaani, metanoli, magnesium, mangaani, mönjä, metyyliamiini, muurahaishappo ja ja ... voittajaksi valittiin MOOLI.

Kynnöt on vihdoinkin tehty ja lietettäkin ajettiin lähes viimeiseen saakka. Suuremmoiset navetointisäät jatkuvat, ei ole kylmä eikä kuuma.

Isäntä odottaa talven tuloa ja emäntä varmaan joulua. Navetan ikkuna sai ensimmäiset kausivalot.

30.10.2015

Saimme ihan uusi kokemuksen, kun maito-auto siirtyi päivävuoroon. Lähes 20 vuotta maitomme on noudettu hämäräperäisesti.

17.10.2015

Ukki kyntää ja kyntää. Urakka lienee jo loppusuoralla. Nyt onkin aivan loistava sää, viime yönäkin oli kuusi lämpöastetta.

Navetalla on rauhallista kun puhelias lomittajakin vaihtui tuumailevaan isäntään. Vasikoita on ennätyksellisen vähän juotossa ja pienillä joustoilla vältämme vielä viimeisten matkalippujen jakelun poistettaville eläimille.

15.10.2015

Isäntä urakoi vanhassa navetassa ja tarkasti seminologin kanssa 9 kesähiehoa tiineeksi. Tulos tuntuu hienolta, kiimojen tarkkailu laitumella onnistui. Asian nurja puoli konkretisoituu ensi keväänä, kun koko pompsi poikii yhteen syssyyn.

Iltapäivällä pidimme parillisen kuukauden kunniaksi näytemittalypsyn. Seuraavalla kerralla laulammekin jo joululauluja.

9.10.2015

Kaikki hiehot ovat nyt sisällä ja mahtuivat hienosti. Kahden navetan loukku toimii taas!

Pirkko kirjoitti meille kirjeen, joka julkaistiin #valiomaitoa sivuilla:

MAIDON JALOSTUSTA ENNEN SYNTYMÄÄ

5.10.2015

Emäntä kirjoitti toka vika jutun Valion sivuille hyvinkin ajankohtaisesta aiheesta. Verkkovirran puute ei aiheuttanut onneksi isompia ongelmia, agrikaatin melusaaste pahin.

VARAVOIMALLA VALIO-MYRSKYSTÄ

Valion sivuilla on ollut pian neljä vuotta juttuja Hukkalan huushollista. Aika rientää huomaamatta ja nyt on todellakin aiheellista siirtyä syrjään tuosta tehtävästä. Onneksi meitä valiolaisia on paljon ja naapurissa on oikein edustava ja osaava yrittäjäpari.

NELJÄ SUKUPOLVEA SAMASSA PIHAPIIRISSÄ

3.10.2015

Uuden navetan agrikaatti on ärjynyt jo yli vuorokauden. Verkkovirta katkesi perjantaina kello 16.45.

Päivällä siemensimme viimeisen hiehon laitumelta. Legaton aloitussiemennys oli 14. Huoh. Aamu-urheilut hiehojen kanssa ovat pian ohi.

2.10.2015

Jyvät ja rehut peitelty.

Ja jotta totuus ei unohdu leivän syönnistä.

1.10.2015

Isännän kesäbiisi on JVG:n TARKENEE.

" muttei mulla pleksit ihan pienest huuruu".

Nyt taisi vetää jo kuuran puolelle, sen verran kiireistä touhua on kahden sadon korjuu yhtä aikaa. Mutta hyvä kun huurtuu, se on vielä elon merkki.

30.9.2015

A-tuottajinen autot ajavat rallia navetan ympärillä. Eilen lähti Teso ja 2 Teleä, tänään Sova ja 2 hiehoa ja kolme lehmää.

29.9.2015

Urakoitsijalla on nyt monta rautaa tulessa. Teemme kolmannen säilörehun sittenkin 70 hehtaarilta ja lisäksi puintikin on suoritettava. Tämä on nyt varmaan se loppukiri. Jostakin sitä energiaa vielä riittää ja hieman auringon paistettakin.

Aamulla vatvoimme 10 pienintä hiehoa sisälle uuteen navettaan. Ensi viikolla lataamme vanhan navetan, jossa on 40 paikkaa. Ulkona on vielä 47 hiehoa. Mutta kaikille löytyy paikka, vallankin kun A-tuottajien auto piipahtaa pihassa.

Torstain jalostuspäivässä nostamme jälleen kerran lihasonni-prosenttia.

24.9.2015

Tapasimme tehokkuden huipun. Pirjo-Riitta päivitti lomituspalvelusopimuksemme puolessa tunnissa. Pysyimme tiukasti asiassa ja isäntä pääsi alta aikayksikön takaisin raivaamaan. Uskomattoman hieno kokemus asioiden sujumisesta.

22.9.2015

Hyvä asenne- parempi lopputulos on niin totta. Sorkkapäivä on haastava, kun koko päivä menee navetalla ja sisältää paljon silkkaa odottelua. Mutta kun kuvittelee itsensä vaikka kauris-passiin, jossa pitää olla hiljaa ja liikkumatta 4 tuntia, hyppely navetalla on helppo juttu. 30 lehmää kävi Juha Vepsäläisen telineessä.

Oman haasteensa toi Bobmanin irronnut rengas. Mutta vain yhden kerran kolasimme ritilät ja levitimme kuivikkeet käsin. Koneurakoitsijamme pisti illallla rattaan paikalleen ja samalla korjasi lypsymontun nostolattian. Tosi siistiä!

15.9.2015

Ukki ajoi pehkupaalit pellolta tulevaksi talveksi umpilehmien herkuksi.

11.9.2015

Puiminen osa 1. päättyi ja siilo tuli täyteen! Harmi vain, että kyseessä on pikkuinen varasiilo.

10.9.2015

Helmiina-lehmä oli alkuviikosta kiimassa. Torstai-aamuna maitomäärä oli alhainen ja iltapäivälllä lehmä tarvitsi nosto-apua. Jalat hoippuen lehmä saatiin sairaskarsinaan coli-lääkettä nauttimaan. Mutta utare olikin terve ja lehmä kohtuullisen virkeä seuraavana aamuna. Diagnosoimme kiiman jälkeisen masennuksen.

Piia testasi kompassia. Kyllä vain, sen avulla pystyy tarkistamaan, onko lehmälle syötetty magneetti paikallaan:)

7.9.2015

Ukki lähti aamulla hakemaan murskamyllyä Vesannolta. Sääennusteiden mukaan puiminen alkaa lopummalla viikkoa.

Nuori isäntä on hakettanut enemmän kuin puolet ensi talven polttopuista.

Navetalla jatkuu sama problematiikka - mihin laittaa pian poikivat hiehot? Ja hoitaako vai ei soluttavia neljänneksiä?

"KIVENKOVA TULEVAISUUS" on tämän kesän installaatio, vedenkestävä taideteos. Toisaalta se takaa mukavan työrupeaman tulevaisuudessa.

31.8.2015

Vadim on navetan pesussa loppusuoralla. Piia pesi vasikoiden kesäkaukalot odottamaan seuraavaa laidunkesää. Ihan kuin pikku hiljaa valmistelisimme syksyn tuloa.

Ja uusia hiehoja vain pukkaa lehmäryhmään, huoh.

28.8.2015

Death comes in three´s on yhtä kuin ei kahta ilman kolmatta. Lehmien poistaminen nurkan taakse on vain kulu ilman lihatiliä. Kaikkeen tottuu.

Iltapäivällä osallistuimme Suvi-lehmän 100 000 juhliin Vesannon Maitohovin avoimissa ovissa. Siellähän ne veljekset sitten istuivat vieretysten kahvilla.

27.8.2015

Aamupäivä-unilla emäntä näki vain painajaisia - ei olisi kannattanut sulkea silmiään. Mutta ihmekös tuo, nyt sairaskarsinassa makaa Elsa ja vasikalta kinttu poikki. Huoh.

Vasikat huijasimme aamulla navettaan ja parasta kaikesta...

ItäMaito maksaa elo- ja syyskuussa tuotetusta maidosta 1,5 senttiä lisähintaa!

Nyt kannattaa äkkiä mennä yöpuulle katsomaan iloisempia unia.

24.8.2015

Ja nousi kolmantena päivänä - colista. Jemina rentoutui viikonlopun ja päätti aloittaa jälleen uuden työviikon nousemalla ylös.

Sorkkansa särkeneelle laitettiin kenkä jalkaan. Peli ei ole vielä pelattu.

23.8.2015

Kun paljon sattuu, siihenkin tottuu on niin totta. Jos navetalla on yksi todella kipeä lehmä, niin se vaivaa mieltä. Mutta sitten kun niitä on joka lähtöön, ei tunnu enää missään. Postolistaa on nyt todella helppo laatia - taitavat mennä vain tuonne Honkajoelle...

Ensi viikon ohjelmassa on jauhamista viikkojen tarpeeksi, traktorien huoltoa, rankakasan peittelyjä ja lehmän lääkkeiden kantamista.

17.8.2015

Aurinkoisen sää palautti kevään askareet. Isäntä kylvi TAAS apulantoja ja Caroline laittoi Nooran kanssa pikkuvasikoita laitumelle.

Navetalla riehuu taas Coli aureus kaverinaan. Onneksi yöt ovat viileitä jäähdyttäen navetan.

Uskomattoman hieno sää tämän kaiken jälkeen!

15.8.2015

Akkaväki istuu päivystyksessä odottaen kutsua rehusiilon ja rehu-auman peittelyyn. Toisen sadon toinen puolikas on nyt tehty suurilla kuormilla tehokkaan nopeasti -jälleen.

10.8.2015

Haroimme eilen umpilehmät sisälle. Jokaisella mammalla oli harmaat savipolvisukat ja mutakylvetetyt utareet.

Viime viikolla nuori ja vanha isäntä availivat tukkeutuineita sala-ojia, kaivoivat ojia ja purkivat kiviraunioita. Tapasimme väsyneitä, mutta onnellisa miehiä?

Lehmärintamalla on ylitarjontaa. Juuri nyt ummessa on vain 12 eläintä ja uusia hiehoja pitäisi ottaa lehmärinkiin. Tilan puute on todella akuuttia.

Onko tänään kolmas sateeton päivä peräkkäin? Suopellot vaatisivat vähintään sitä, että rehunteko voisi jatkua.

29.7.2015

Jari ajaa sutkautti hetkessä 40 hehtaaria toista säilörehua siiloon. Aamupäivällä peittelimme hyvälaatuisen rehun jälleen ulkomaalaisella vahvistuksella. Caroline ja Noora huhkivat eilen hiehojen tiineystarkastusten kanssa, tänään hiekkasäkeillä.

Toinen 40 hehtaaria säilörehua odottaa seuraavaa lähtöä = heti kun povataan jälleen hieman kuivempaa hetkeä.

Tankkimaidon pinta nousee pikkuhiljaa ripuli-epidemian jälkeen. Mitähän seuraavaksi?

24.7.2015

Ei se kauan yhdellä vaivalla pidä, paitsi tuolla sateella.

Kun vasikoiden baari tuli kuntoon, iso vanha rouva halvaantui. Kun lehmä nousi ylös, karjaamme iski rallattava virus-ripuli. Nuoret lehmät ovat pudottaneet maitonsa radikaalisti. Tämä ripuli korvannee sen heinäsirkkaparven.

Totuuden nimissä on kuitenkin todettava näiden viileiden ilmojen hyvät puolet. Kärpäsiä ei juurikaan ole, lehmät ovat lypsäneet hyvin tähän saakka ja tämä rallattava kausi on inhimillisempi haistella sateen lomassa.

18.7.2015

Ukki on muokannut palan uudismaata - jälleen. Isäntä syöksyi sinne vanhan kylvökoneen kanssa.

Tällä viikolla saimme kuusi uutta vasikkaa ja kaikki saivat välitysvasikka-merkit korviin. Aamulla vasikanjuottoautomaatti rupesi lakkoon ja isäntäkin pääsee osallistumaan sankko-sulkeisiin.

Samoin ensi talven kuivat heinät ovat paketeissa, umpilehmiä naurattaa hieholaitumelta kerätyt korret.

Raskas viikko on takana ja vielä raskaampi viikonloppu käsillä.

10.7.2015

Esko katsoi juuri Supersäätä ja totesi Suomessa olevan suurimmassa osassa poutaa. Vain tässä meidän korkeudella kieppuu sadepilviä koko päivän.

Noora tyrkkäsi 11 M-kirjaimella alkaavaa äpyliä ulos. Lisäksi hän on tehnyt hiehojen aitoja Vadimin kanssa harva se aamu - tien varteen korkealle.

Emäntä arpoo navetalla lehmien poistolistan kanssa. Heinäkuussa tulee vielä 5 uutta hiehoa lehmäryhmään. Nyt tarvittaisiin kipeästi kristallipallo.

Isäntä sai kylvettyä vihdoinkin uudismaan. Viljan satotoiveet ovat enää 50 % alkuperäisestä. Tällä menolla Hukkalan ammut saavat ensi talvena närettä pöytään.

30.6.2015

Maidon hinnan pudotus ja ankara sadekesä odottavat enää heinäsirkkaparvia. Pitänee laittaa korvatulpat yöksi, että ei kuule edes tuota sateen lätinää...

28.6.2015

Kesän teema on kumpparikävely. Aamulla hiehojen kiimoja katsoessa vähintään polvet kastuvat joka kerta laitumella tarpoessa. Lietteen ajaminen rehun sängelle ei ole helppoa ja peruspositiivinen mieli on koitoksella jo ihan muidenkin puolesta.

Noora on ottanut vastuuta vasikoista ja jihuu, se tuntuu todella vapauttavalta! Ensi kuussa onkin lähes 20 syntymää tiedossa.

Ensi viikolla on ohjelmassa perussettiä; lietettä, keinolannoitetta ja aidan tekoa. Puolivuosikkaat vasikat odottavat ulkoistamista heti kun makuupaikaksi on tarjota muutakin kuin rapakkoa.

22.6.2015

Ensimmäinen esikuivattu ja esikasteltu säilörehu alkaa olla paketissa. Kaksi siiloa on jo peitelty, kolmas ottaa taivaallista kylpyä. 83 hehtaarin tekeminen säilörehuksi kesti 2 vuorokautta. Uskomatonta ja hengästyttävää.

Navetan ja pihan välinen pieni pelto tarjosi oivan paikan ottaa todistusaineistoa:

Heinän karhottelu

Sananmukaisesti urakoitsija vauhdissa

Yllätys-kone siilolla

Vanha voima jaksaa ja jaksaa

17.6.2015

Töinen navettaviikko alkaa olla paketissa. Torstain toiveena on lyhyempi navettapäivä ennen juhannuksen urakointia isäntä- emäntä- vanha isäntä kokoonpanolla. Saapa nähdä, teemmekö siinä samalla säilörehua?

Tämän kylvökauden kelit ovat antaneet paljon aikaa kivien keräämiseen. Tässä kuvassa on kivisato tältä keväältä. Ukki on koonnut kivenkerääjän muistomerkkiä vuosikymmenet ja joskus meillä on kaksikaistainen pikataival Murtomäelle.

13.6.2015

Nyt nuori ja vanha isäntä nautiskelee uuden navetan takana olevalla uudella peltolohkolla. Tärkeimmät kylvöt päättyivät keskiviikkona ja nyt kivien keruuta voi suorittaa kaikella pieteetillä. Täytyy myöntää, pellosta tulee hienon näköinen.

Noora on vatvonut ulos 72 vasikkaa ja hiehoa. Ensimmäisen säilörehun korjuun jälkeen vapautamme vielä 19 väkirehua saavaa vasikkaa aita-koulutukseen. Ja ehkäpä umpilehmätkin pääsevät ulos. Karkaus-potentiaalia piisaa.

Ensi viikolla on jälleen näytemittalypsy ja sorkkahoito. Navetan pesustakin saa puhua monikossa.

8.6.2015

Se on pikkusta vaille, että isäntä odottaa pirtissä eväät repussa pellolle pääsyä...

7.6.2015

Voihan kökkö. Kylvöt ovat vasta puolessa ja Esko on ennakoinut itsensä pattitilanteeseen. Toisessa kärryssä on apulantoja ja toisessa kärryssä siemenet valmiina lähtöön, jota ei taida tulla huomennakaan. Ja näin ollen Hukkalan isännät eivät pääse edes lempipuuhaansa - kivien keräämiseen kärryn puutteen vuoksi.

Joku kivi on tältäkin pellolta kerätty vuosien saatossa.

PS. Nuori isäntä lähti viettämään sunnuntai-iltaa riistapellolle. Hän kerää siellä kiviä.

30.5.2015

Pihapelto kylvetty ja se ei kestänyt kauan. Jos Suomessa tehtäisiin enemmän töitä meidän urakoitsijan mallilla, ei lamasta tarvitsisi puhua.

Navetalla ajetaan juuri nyt sata lasissa. Lypsämme juuri nyt 100 lehmää kahdesti päivässä. Tuotanto on tapissa.

28.5.2015

Täten ilmoitan Palosenmäen ja Palosenjärven kyläläisille, että juuri nyt Hukkalan kaikki eläimet ovat kotona.

Eilen sama lauma karkasi uudeleen ja juoksi häntä suorana maantietä pitkin ohi Onnelan. Yksi hengästyi ja jäi yöparkkiin Yläpihan kohdalle. Tänä aamuna Vadim huomasi eläimen ja haimme sen juuri takaisin. Lisäksi järvellä päin ollut Lykkykin löytyi ja Esko päiväkäveli vasikan kanssa monta kilometriä kotiin.

Eläinten laiduntaminen on ihanaa mutta joskus sangen isotöistä. Ja meille kannattaa aina soitella, jos jossakin viilettää irtoeläimiä.

Ja jos nyt toukotöihin...

26.5.2015

Lámore ja Loru löytyivät heti sunnunttai-iltana ja kävelimme porukalla Palosenjärveltä kotiin = koko perheen lenkkeilyilta. Ay-Lykky on vielä hukassa, harmi.

Isäntä sai tänään apulannat kylvettyä. Ukki aloitti toukotyöt isojen kivien keräämisellä.. Tankkihuoneessa on kaaos, kun kupariputket vaihetaan teräsputkiin. Ja vanhin lehmämme poiki seitsemännen kerran.

24.5.2015

Nyt on hiehoja ripluutettu neljään eri kohteeseen. Silja-mummulla on nyt 10 pulleaa, pian poikivaa kesätyttöä! Viisi pienintä säikähti eilistä Lyyli-myrskyä ja kaksi niistä tuli kotiin jo aamusta. Lykky, Lámore ja Loru hortoilevat vielä jossakin. Mutta kun asustelemme täällä metsämiesten keskellä, uskon jälkien pian löytyvän.

Säästä ei viitsi sanoa enää mitään. Peruspositiivisuus alkaa olla jo koetuksella.

19.5.2015

Lähtökuopat kylvöhommiin on kohta kaivettu liiankin syviksi. Isäntä on ripluuttanut apulantaa ja vanha isäntä oikeaa lantaa. Hiehojen aitoja on jokunen valmiina ja huomenna vapautamme tiineitä hiehoja ulos.

Kylvettävää on 50 hehtaaria eli hieman vähemmän kuin vuosi sitten. Jonakin keväänä on ensimmäiset jyvät laitettu maahan vasta kuiden vaihteessa, joten eipäs hätäillä.

11.5.2015

Sadetta, sontaa ja soluja. Viime yönä oli lieterallia, aamulla satoi ja iltapäivällä teemme solutestin poikineen.

9.5.2015

Henriikka-lehmä lypsää hienosti utareliiviensä kanssa. Täytyy myöntää, että poikimisen jälkeen tuli nostalginen olo, kun kökötin lehmän vieressä kyykkysillään.

Oudot, akuutit, yksittäisiä lehmiä koskevat maitomäärän romahdukset arkarruttavat nyt mieltä. Olemme hoitaneet tapauksia magnesiumilla. Ja kuin tilauksesta posti toi meille oppikirjan ruokintaan.

Esko oli nähnyt pääskysen vanhassa navetassa. Ukki on ajanut lietettä nurmille. Vadim on tehnyt aitoja hiehoille. Olemme lähtökuopissa!

PS. ItäMaito lehden artikkeli on tehty ajat sitten. Nyt rahapussin pohjalla on saumatkin kuluneet.

1.5.2015

Juhlimme vappua normaalisti työn merkeissä. Onneksi eilen sataneet lumet ovat sulaneet pois. Isäntä lähtee tänään toisen isännän kanssa tutkimaan peltojen kuntoa ja kasvustoja.

Piia viritti kuluneella viikolla utareliivit pian poikivalle Henriikka-lehmälle. Rouvan maitovarustus on sen verran alhaalla tissien sojottaessa vasemmalle ja oikealle, ettemme muutakaan keksineet. Helpottaako vai vaikeuttaako liivit lehmän lypsyä jää nähtäväksi.

21.4.2015

Valion bolgi Maitoa Maalta on saanut uuden muodon ; #Valiomaitoa. Hukkala jatkaa edelleen postauksia kerran kuukaudessa. Mutta pian kaikilla valiolaisilla Twitterin ja Instagramin käyttäjillä on mahdollisuus osallistua sisällön tuottamiseen kyseiselle sivulle. Hukkalan valiolaisuus on syventynyt kuluneen kolmen vuoden aikana. Sitä samaa me toivomme kaikille #valiomaidon tuottajille.

17.4.2015

Kulunut tuotosvuosi 2014 lukuina; lehmiä 116,4, maitokiloja 9874, rasvakiloja 427, rasvaprosentti 4,32, valkuaiskiloja 362 ja valkuisprosentti 3,66.

Holstein-rotu valtaa koko ajan navettaamme, mutta jos tätä porukkaa katsoo, niin maailma ei taida muuttua mustavalkoiseksi heti huomenna.

Iltapäivällä olisi pitänyt ottaa valokuva seinän toiselta puoleta, kun poikimakarsinassa sekä lisäännyttiin että halvaannuttiin. Umpipuolellakin vilkkui vasikan sorkat, Jamma- lehmä olikin tiinehtynyt aikaisempaan siemennykseen. Onneksi kaikki 4 vuorokauden sisään syntyneet vasikat joivat erittäin reippaasti.

14.4.2015

Sisäinen verenvuoto taisi tyrehtyä ja Inkeri-lehmä herännee henkiin. Tosin heruttelu entisiin lukemiin voi kestää.

Eilen oli nupoutuksia, tänään tulosanalyysiä ja huomenna näytemittalypsy. Missä viipyy se päivä, kun on VAIN aamu-ja iltalypsy ilman lisäohjelmaa?

Tulosanalyysi osoitti viime vuoden olleen mainio. Mhh... onpahan mistä ottaa pois tänä vuonna...

11.4.2015

Inkeri ja Kinkeri kumpikin sairaskarsinassa. Edellinen jäi kiimaporukan jalkoihin ja sisäinen verenvuoto on tehnyt lehmästä valkean haamun. Kinkeri-hiehon poikimiseen tarvittiin jo naapuriapua ja lehmän henkikin on nyt hieman hukassa. En tykkää tälläisista äiti-lapsi-piireistä.

Tässä olikin pari rauhallista viikkoa väliin, nyt arvomme sairaista sairaimpia.

7.4.2015

Eipä paimenen pyhistä. Tyttäret pistivät riidan puoliksi ja kumpikin saivat osallistua navetta-askareisiin pääsiäisenä työntekijöiden ollessa vapaalla. Onneksi navetalla oli rauhallista, coli-lehmä parani pelkillä tulehduskipulääkkeillä ja poikivat lehmät pitivät hännän alusensa kiinni.

Lypsyaseman maitomittarit ovat sekoilleet sitten viimeisen huollon. Vaatiikin aikamoista selvännäkijän taitoa reagoida tai olla reagoimatta jatkuviin alhaisiin tuotoksiin. Kaikkeen onneksi tottuu?

Jatkossakin voimme Siljan kanssa hauduttaa isännille paistia uunissa. Sen takeeksi vietämme tänään teurastuspäivää ja isännät ovat tehneet polttopuita.

30.3.2015

Posti toi Eskolle lisenssin ostaa kasvinsuojeluaineita viideksi vuodeksi.

TODISTUS KASVINSUOJELUAINETUTKINNOSTA

26.3.2015

Lähes 11 tunnin navettapäivä on viimeinkin paketissa. Sorkkahoito sujui hyvin lukuunottamatta alun viivästystä kireästä pakkasesta johtuen. Päivän paras hetki on, kun saa pistää pään tyynyyn ja vetää peiton korvilleen.

Aamulla saimme kauniin ja reippaan lehmävasikan VH Vaskilta. Olimme lypsäneet hiehoa lähes kolme kuukautta etukäteen ja kuin ihmeen kaupalla osasimme laittaa lehmän juuri oikeaan aikaan poikimakarsinaan.

Välillä aivan hengästyttää tämä ammatillinen kasvaminen. Mitä enemmän sinulla on eläimiä, sitä enemmän tapahtuu mitä merkillisempiä juttuja. Ja toisaalta lehmien havannointi helpottuu kokemuksen myötä.

25.3.2015

Mistä on tämä viikko tehty? Hiehojen siirrosta, pehkukarsinan tyhjennyksestä, ruiskuttajakoulutuksesta ja huomisen sorkkahoidosta. A-Tuottajilta tuli juuri viesti, että huomenna lähtee 6 Tesoa ja 1 Tele. Kotiin jäävillä vasikoilla on tiedossa tilava pääsiäinen. Hienoa!

Hienoa on myös tuottaa maitoa Valiolle, joka on valittu Suomen vastuullisimmaksi brändiksi vuonna 2015.

20.3.2015

Jalostuspäivä on yksi vuoden raskaimmista urakoista. Navetalla katsoimme lähes 30 eläintä ja pihassa suunnittelimme tulevaisuutta yli 100 eläimelle Anitan kanssa.

Mielenkiintoinen huomio kohdistui meidän ensikoiden rinnan syvyyteen. Huolimatta siitä, että Hukkalan hiehot poikivat 24,1 kuukauden iässä, syöntikykyä löytyi. Nuorison ruokinta on siis kohdallaan. Muutenkin päivästä jäi hyvä fiilis. 25 % lihasonnin käyttö alkaa näkyä jalostusarvoissa ja ennen kaikkea lypsymontussa.

Maaliskuun lopussa tulee väkisinkin mieleen kevät 7 vuoden takaa. Onneksi ei tarvitse aloittaa enää mitään niin suurta projektia kuin navetan rakennus.

17.3.2015

Tosi siistiä! Intian lomalla heräsimme joka aamu kello 4 Suomen aikaa, joten työhön tarttuminen oli helppoa. Ainut ensimmäisen aamun ongelma oli joutua Kuopioon kokoukseen kello 9.30. Mutta siitäkin selvittiin sutjakkaasti.

ISOT KIITOKSET ukille, meidän Piialle, Vadimille, lomittaja-Piialle ja Dmytrolle hyvin sujuneesta viikosta. Navetta oli järjestyksessä ja eläimet terveitä. Hienoa!

Lomalta paluu jatkuu sutjakkaasti. Torstaina vietämme JASU-päivää.

Isäntä tosin liikkuu vähemmän joustavasti, moottorisahan ulkoilutus rankametsässä vuoden tauon jälkeen ei ollutkaan niin vaivatonta.

5.3.2015

A-Tuottajien vasikkajono ehti kasvaa 14 eläimeen. Huomenna kaikki on kuitenkin toisin, kun 6 tesoa ja 1 tele lähtevät. 40 litran maitotonkka alkoikin käydä jo pieneksi yöaikaan vasikoiden vieraillessa juoma-automaatilla.

Laitoimme pikana kaksi lehmää pois. Yli sata lypsyssä olevaa on vähän liian paljon joka mittakaavassa.

Valion blogissa on ihan oikea navettajuttu - tosin siinäkin on resepti.

MAISTUUKO RUOKA

Esko on tehnyt kuntosalia sontaa heilutellessa uuden navetan vasikkalassa ja vanhassa navetassa.

25.2.2015

Tasapeli. Jälkimmäinen lehmä päätyi nurkan taakse, leikattu lehmä näpöstelee umpiapetta. Juoksutusmaha-potilaan toipuminen ei ole ollut ihan niin vauhdikasta, kuin muiden aeimmin leikattujen, kiitos kohtutulehduksen.

Vasikoitakin on nyt omiksi tarpeiksi. A-Tuottajien listalla on 11 lähtijää, mutta kuten pari viikkoa sitten kuulimme, ruuhka helpottuu vasta kesällä. Tänä vuonna on poikinut vasta 24 eläintä ja se on vähän aikaisempiin vuosiiin verrattuna. Poikimaruuhka on tasaantunut ja esim. heinäkuussa on odotettavissa paljon vasikoita. Mutta silloin A-Tuottajat vetää...

19.2.2015

Suorat ja tuoreet fiilikset päivänavetalta. Päätin kutsua aamulla eläinlääkärin muutama päivä sitten kaksoset tehneelle lehmälle. Pelkäsin pahinta enkä turhaan. Juoksutusmahan leikkausta ei voinut tehdä tänään pahan kohtutulehduksen vuoksi. Kuusi vasikkaa sai yskänlääkekuurin ja siinä samalla eläinlääkäri hipaisi poikivaa lehmää= selvitteli suuren lehmän sisältä kaksi sonnivasikkaa. Pyykkikoneet laulavat veristä ja likaisista vaatteista...

Tämä on joskus juuri tätä.

14.2.2015

Viimeisessä Maaseudun Tulevaisuudessa oli juttu MAITOMARKKINOIDEN JÄRKYTTÄVÄSTÄ TILANTEESTA, johon oli todella helppo yhtyä.

13.2.2015

Liha-Akatemiaan osallistuminen oli uusi ja mielenkiintoinen kokemus. Teuraslehmät ja ternivasikat noutaa meiltä A-Tuottajat ja vaikka liikevaihdollisesti onkin kysymys vain prosenteista, emme tahdo luopua laadusta. Haluamme välittää terveitä ja terhakoita vasikoita jatkossakin, lisäksi mahdollisimman paljon liharisteytyksiä. Se on meidän kaikkien yhteinen etu.

S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alaruotu kertoi halpuuttamisesta. Lisäksi hän kertoi, että kotimaisuutta kysytään. Jälkimmäinen on myös meidän yhteinen etu.

8.2.2015

Kuukaudet kuluvat nopeasti ja tuntuu, kuin aina olisi työvuorolistan tekeminen. Esko on laatinut viimeiset listat hyvin sujuvasti ja nyt maaliskuulle laitoimme Niilo-ukille lomaviikon.

5.2.2015

Naapuri oli aivan oikeassa. Lokakuussa hän ennusti lumista talvea ilman pakkasia. Ja sehän sopii meidän navettaan. Lisäksi Hukkalan miehet tykkäävät lumitöistä niin paljon, että meidän Komulantie on paremmassa kunnossa kuin Karankamäentie.

Isäntä lähtee huomenna viimeisen kerran verolle pantavaksi. Nykyisellä litrahinnalla maatalous taitaa vapautua verottajan ikeestä.

28.1.2015

Henki rupesi kuitenkin jälleen kulkemaan ja huoneentaulussamme lukee;

"Sopeudu tai kuole" ja " Voittaja ei koskaan luovuta, luovuttaja ei koskaan voita".

Navetan taakse ilmestyi uusin investointi, APEVAUNU. Vanha, lähes samanlainen 20 kuution apevaunumme on vuosimallia 1999. Näin ollen tämän myllyn oletetaan kestävän meidän tarpeemme.

27.1.2015

Ei horju Eskon luottamus, vaikka maidon hinta putoaa vielä 5 senttiä. Yhteensä maitotilimme on 9 senttiä vähemmän litralta kuin parhaina hetkinä.

Liikevaihdon negatiivinen korjaus oli kyllä tiedossa, mutta silti tieto sai haukkomaan henkeä. Olen sanaton.

24.2.2015

Luja luottamus huomiseen, kirjoittaa meidän Esko Valion blogissa

MUUTTUVA MAITOMAAILMA

19.1.2015

Esko kylvää kekäleitä. Kalkitusvaunu on pyörinyt uudismailla tämän aamupäivän levittäen terästeollisuuden masuunikuonaa hohtaville hangille.

17.1.2015

Onneksi olkoon me! Piia on ollut meillä töissä juuri tänään neljä vuotta. Hänellä on luontainen lahjakkuus muistaa eläimet numeroineen ja sukuineen ja se on suuremmoinen apu kaiken muun ammattipätevyyden ohella. Hienoa!

Kuluneella viikolla oli monta pientä projektia peräkkäin. Esko laittoi haisevat terveiset Joensuuhun salmonellatutkimuksia varten. Pakkasen lauhtuessa avasimme ovia ja toinen pehkukarsina tyhjennettiin. Toisesta ovesta kuljetimme hiehoja uuden ja vanhan navetan välillä. Siinä välillä hieroimme hiehokauppoja ja nupoutimme 8 lehmävasikkaa.

Lehmäryhmä pullistelee taas hieman liian suureksi. Kaarina-hieho poikii vasta huhtikuussa, mutta lypsää jo nyt 11 litraa päivässä. Lisäksi aloitamme toisenkin poikimattoman hiehon lypsämisen. Onneksi muutama vanha mamma poiki, jotta saimme pakastaa hyvää ternimaitoa myöhemmin valmistuville hiehojen vasikoille.

Ja isäntä kauppaa aktiivisesti L-vuoden eläimiä.

10.1.2015

Maaseudun Tulevaisuuden uutiset eivät vaikuta kovin hyviltä. Maidon tuottajahinta taitaa olla edelleen laskusuunnassa. Huoh. Onneksi maidon hinta oli hyvä edelliset, meidän kannalta kriittisimmät vuodet. Toivottavasti saamme navetasta kaikki tehot irti paikkaamaan ylhäältäpäin tulevaa tulonmenetystä. Siis tarkkana kuin porkkana kiimantarkkailussa, ruokinnassa ja joka toiminnassa.

Tänään selvittelimme emännän lempilehmän Allegron sukujuuria ja eiköhän rouva ole juuri se, joka on syntynyt mystisesti. Vuonna 2007 meillä oli Vivace-hieho, joka ei näyttänyt kiimaansa. Eläinlääkäri tutki hiehon ja totesi sen tiineeksi. Isännyys oli nostanut jossakin välissä väärän hiehon häntää!

Ja tässä on meidän pienin lehmä, Jenukka, lempinimeltään Piilomaan Pikku-aasi lypsyllä.

5.1.2015

Ei mennyt ihan putkeen ensimmäinen vuoden poikiminen. Kyökkipiian sonnivasikasta tuli Mehtärenki ja lehmän kahdesta vetimestä juomakelvotonta evästä.

Sen sijaan meidän navetta-apuri analysoi itseään näin; nopea ja topakka = napakka. Tosin Johanna taitaa odottaa jo opintoja, navetan tuoksut ovat päätä huimaavia.

Myös A-tuottajan autot ovat erittäin odotettuja. Ternisonneja on tosin vain kaksi lähdössä, mutta lehmäpuolelta vapautuu neljä paikkaa. Hyvistä puheista huolimatta karjamme on mustumassa, kun kaikki lähtijät ovat ayshirejä.

1.1.2015

Katri-sisko oli lypsykaverina uutta vuotta korkatessa ja tekijä mikä tekijä! Isännälle pukkasi ihan kiire toimittaessaan lehmiä asemalle.

Vasikkala on pullolaan söpöjä pikkulehmiä. Joulukuussa saimme yhdeksän lehmävasikkaa ja liika on vähän liikaa. Jonkun mustan voisi myydäkin, ruskeista emme raski luopua. Ayshiren jalostus on pompannut kokonaan uudelle tasolle ja on ihan ilo pitää pitkäjalkaisia ja-runkoisia väripilkkuja.

Työntekijämme pitävät pientä talvilomaa ja tyttäret tuuraavat muutaman päivän navetalla ennen opintojen jatkumista.

Uusi navetamme aloittaa seitsemännen vuoden. Rakennuksen valmistuttua meille sanottiin, että ensimmäiset 7 vuotta ovat kriittisimmät ja vaikeimmat. Vaude, enää yksi hankala vuosi ja sitten elämä on yhtä juhlaa!