Vuosi 2014

26.12.2014

Suunnittelemme vedinkaston ja desifiointiaineen vaihtamista. Utaretulehduksia olisi nyt vaikka muille jakaa. Kolme rouvaa odottaa kyytiäkin. Mutta tätä se välillä on, hieman haastellisempaa. Silloin täytyy vain ajatella, että nyt olemme lypsyllä ja hoidamme hartaasti ongelmia kuntoon.

16.12.2014

Navetan lähes kuusi vuotta vanha tietokone sanoi itsensä irti lopullisesti. Niinpä meillä ei ole käytössä Alpro Windowsia ja yritämme zoomata tietoja Alpron "mustasta laatikosta". Olo on kuin sokkosta leikkisi.

Viime päivinä on poikinut viisi lehmää ja olemme saaneet neljä suloista lehmän alkua toivotusti. Piia tosin laski L-lehmiä olevan jo 50! Ihmekös nimet alkavat jo loppua.

Iltapäivällä pidämme näytemittalypsyn ja se voi olla kohtalokasta kyytiä pahimmalle soluttajalle. Utaretulehduksiakin on ollut yli oman tarpeen ja erilleen lypsettäviä ternien kanssa ennätyksellisesti. Syksyn helpot ja simppelit päivät kostautuvat.

15.12.2014

Navetan joulu alkoi, kun Piia viritti vasikoille joulukuusen valokuvausta varten. Koristeet keräsimme kuvan ottamisen jälkeen pois, mutta kuusen alla vasikoiden olikin mukava nukkua.

9.12.2014

ELÄINTEN HYVINVOINTITUEN TÄYDENTÄVIEN EHTOJEN TARKASTUKSEN OSA 2; REHUT. Päivän aikana tarkistettiin hiiren myrkyt, mutta saalisluetteloa ei kysytty. Ruokintapöydältä otettiin näyte mahdollisen luu-lihajauhon löytymiseksi. Ostorehujen kuormakirjat tarkistettiin viideltä vuodelta ja todettiin, että vanhimmat kaksi viikkoa puuttuivat. Lisäksi todettiin, että lannoitteita ja rehuja ei säilytetä samassa paikassa. Aamen.

8.12.2014

Isäntä meinasi laittaa Amanda-lehmän pikaisesti teuraaksi, kun se menetti kaksi hammasta traumaattisesti = otti turpiinsa. Onneksi eläinlääkäri kertoi, että lehmä ei tarvitse hampaita ja tikkasi alaleuan. Ihanaa, saamme pitää Amandan.

3.12.2014

Eilen pidimme sorkkakontrollin, tänään lämmitän keittiön uunia ja huomenna törötetään sorkkahoito-passissa koko päivä. 35 lehmää listalla tietää monia vilun väristyksiä. Meidän navetassa tarkenee vain harjaa heiluttamalla.

26.11.2014

Hilipatihittaa! Isäntä treffailee siementäjän kanssa joka päivä. Lähes joka päivä poikii lehmää ja lähtee lehmä. Vaihtuvuus on nyt kovin suurta meidän työmaalla. Työ on muuttunut oikeaksi muistipeliksi ja siinä hötäkässä meinaa tärkeimmät unohtua, aamukahvi leipäkakkuset keittiöön.

20.11.2014

Kaksi viikkoa sitten vasikanjuotto-automaatin maitopumppu alkoi metelöimään ja tilasimme heti uuden osan. Eilen tuli sitten totaalinen hiljaisuus mitä paikattiin emännän noitumisella. Rikko oli onneksi lyhyt, tänä aamuna ilmestyi DeLavalin huoltomies pelastamaan tilanteen. Seuraavaksi joudumme kuitenkin vasikkasuolatalkoisiin, pienikin häiriö saa äpyleiden mahat sekaisin.

Ai niin, navetan ilmastointi toimii!! Myös emännän lempilehmä Allegro selvisi viidennestä poikimisesta hienosti tehden meille uuden Ladyn.

13.11.2014

Vihdoinkin bloggari sai jotakin aikaan! Valion Maitoa Maalta kertoo Hukkalan urakoitsijasta. Jari on meille todella tärkeä yhteistyökumppani.

KUVASSA KONEURAKOITSIJA

11.11.2014

Aamulla navetalle mennessä pohdin eläinlääkärin kutsumista. Pari eläintä on vailla selvää diagnoosia kärsien jostakin. Sunnuntaina poikinut Haka-Neela pelasti minut pohdinnalta maaten halvaantuneena. Siis tässä samalla hoidankin kaikki!

Ilmastointi ei vieläkään toimi. Navetan lämpötilat todellakin suhaavat sään mukaan hyisestä hikiseen. Näinköhän meillä todellakin menee koko talvi?

Keittiön pöydällä odottaa joulukuun työvuorolistan tekeminen. Aika menee todella nopsaan, kun aina saa olla laatimassa uutta kuukautta. Johanna on hieman lupautunut joulutontuksi navetalle.

4.11.2014

Sääennusteet lupaavat ensi yöksi jälleen lumisadetta ja kylmää. Mutta ukki on jo lähes loppusuoralla kyntämisen kanssa, keittiön ikkunasta voi katsella lähes kivetöntä peltoa.

Navetalla koimme taas uuden jutun kun dysgalactiae utaretulehdus vei lehmältä jalat alta. Ymnitsa-lehmä on sisukasta sukua ja nousi hetken levättyään taas tolpilleen.

Isäntä sen sijaan on siivonnut uuden navetan ympäristön kiitettävästi katto-remontin jäljiltä. Siis tulkoon talvi.

31.10.2014

Tänään oli Virven viimeinen harjoittelupäivä. Jakso sujui erinomaisesti ja joku maatila saa tulevaisuudessa pätevän työntekijän.

Niilo-ukki ajoi alkuviikon lietettä ja nyt loppuviikosta kyntää kaikella pieteetillä.

Navetan harja on koottu, mutta ilmastointi ei vielä toimi. Lämpötilat vaihtelavat navetassa laidasta laitaan eikä aamulla tiedä mitä pukisi ylleen. Onneksi naapuri ennusti pakkasta vain yhdeksi kuukaudeksi. Ja helmikuu on niin lyhyt, siis ei ongelmaa:)

25.10.2014

Jälleen uusi, erikoinen diagnoosi lehmän huonoon oloon; suolistohalvaus. Onneksi Eela-Neela alkaa pikkuhiljaa heilutella leukojaan magnesium- ja kalkkikuurin jälkeen. Navetan paras näky on AINA märehtivä lehmä:)

21.10.2014

Viime viikon rakennearvostelussa sattui somasti. Reilu kaksi vuotta sitten Noora otti lemmikikseen Jääakan, joka on pariin otteeseen poseerannut Maitoa Maalta sivuilla. Ja nyt Jääakka oli arvostelluista kaunein. Niinpä Noora talutti lehmänsä ulos (joka käveli paremmin hihnassa kuin isännän Hiski-hirvikoira) ja emäntä valokuvasi kauniissa säässä tyttären ja Jääakan. Noora kirjoitti sitten jutun VIIKONLOPUT KOTIKOTONA, MAALLA.

Nyt sitten odottelemme lauhempaa keliä ja vesisadetta, jotta ukki pääsee kyntämään viimeiset kahdeksan hehtaaria. Takana on jo 50 käännettyä peltohehtaaria.

15.10.2014

Nyt ovat kaikki hiehot sisällä, jopa naapurinkin yksi:) Viimeinen porukka olikin aivan upeissa maisemissa katsellen kauas horisonttiin - toivottavasti ymmärsivät antaa arvon perinnebiotoopille.

Huomenna vaihtuu viljasiilo. Uudismaan jyvät olivat liian pikkiriikkisiä Murska W-Max 10:lle ja olemmekin ihastelleet keltaisin pilkuin koristeltuja lantaläjiä. Siitä johtuen lypsymontussa vilkkuvat punaiset valot kuin diskossa hälyttäen matalista tuotoksista. Ja lottopallossa pyörivät magneetit, glykolit, kipulääkkeet ja antibiootit.

Eskolla on kyllä ihailtavan pitkä pinna ja luja luottamus huomiseen. Tukien maksatuksen siirtyminen ja siirtyminen on hankalaa, mutta ei niin paha kuin esim. maidon hinnan laskeminen. Rahat tulevat ennen pitkää, samoin kuin sateen jälkeen pouta ja toisin päin. Siis, eepä hättäillä.

12.10.2014

Huoh. Emäntä on johdatellut navettaa niin sinkeästi edestä päin, että tuleva viikko kuulostaa aika hurjalta; hiehot sisälle, näytemittalypsy ja jalostussuunnitelma. Mutta eiköhän tuostakin selvitä...

9.10.2014

Piipahdin viikko sitten nettipankissa ja äimistelin rahan paljoutta. No en enää, kaikki taitavat mennä ensi kesän lannoitteisiin.

2.10.2014

Joillakin lehmillä on erityisoikeuksia. Meidän Helvi syntyi neljä vuotta sitten päivänä, jolloin Iisalmen Zonta-kerho vieraili Hukkalassa. Ja näin Helvi sai hienon kummijoukon. Valitettavasti Helvi on lypsänyt hämmästyttävän vähän, mutta kun kummeina ovat Zontat, Helvi vain poksuttaa. Tänä aamuna kuvasimme Helvi-mummua lapsenlapsineen Zontien nettisivuille. Onneksi meillä on oivalliset valokuvaus-avustajat; harjoittelijamme Virve ja oikea kätemme Piia.

1.10.2014

Lehmät tekivät aamulla uuden ennätyksen lypsämällä todella vähän. Mutta vuosi sitten tilanne oli yhtä hassu, kesän mellevät ja menneet maitomäärät täytynee unohtaa. Huoh.

Jossakin olemme kuitenkin onnistuneet melkein kympin verran. Tuotamme laadukasta tietoa!Karjantarkkailun säännöt tulevat hieman kiristymään, mutta Hukkalassa on toimittu jo tuolla tavoin pitkään, kiitos kotikutoisen tiukkapipon:)

30.9.2014

Huoh! Kylläpä nyt kelpaa. Ei riittänyt, että maidon hinta putosi. Viime kesän keitokset taitavat ollakin superhaastellisia ruokinnan kannalta. Näin vähän lehmämme eivät ole lypsäneet aikoihin. Mutta hyvänä puolena voitanee mainita lannan liikkuvuus, sen sortin vetelää tavaraa on tarjolla. Onneksi huomenna tulee karjantarkkailija...

Aamulla siirsimme hiehoja metsän siimekseen. Yritämme sinnitellä mahdollisimman pitkään ilman vanhan navetan käyttöön ottamista. Olisikin hienoa kysyä hiehoilta, haluavatko ne olla parressa kiinni vai kuusen alla irti?

Kaiken kaikkiaan en tiedä mihin aikamme kuluu. Esko yrittää aina välillä päästä hakettamaan, mutta miljoona muuta akuuttia avun tarvetta odottaa. Pitäisi varmaan ottaa tuo yrittää sana pois ja jatkaa pelkästään säntäilyä paikasta toiseen.

20.9.2014

"Terveisiä oppimiskeskuksesta ja sadetta odotellessa", sanoi Esko ja lähti vielä hakettamaan yhden kuorman.

Kuluneella viikolla Koneurakointi Åsenbrygg pyöräytti viimeisen säilörehun siiloihin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että se ehkä sittenkin riittää seuraavaan kesään saakka.

Rakennusmiehet sen sijaan nauttivat upeasta syyssäästä Hukkalan navetan katolla, mikä nyt odottaa sähkömiehiä harjailmanvaihdon viimeistelyyn.

Esko toimi ansiokkaasti opetustehtävissä ja siilolla oli jopa kaksikin traktorikuskia harjoittelemassa. Mihinkähän niitä kouluja oikein tarvitaan?

Maa huutaa kuivuuttaan, mutta luulenpa hiehojen närkästyvän vesisateesta. Tämä lauma kertoo karua totuutta, 17 mustaa ja 6 ruskeaa hiehoa. Ennen pitkää meillä on pelkkä holstein-karja, valitettavasti.

12.9.2014

Voi sun punainen pilkku tuon muistin kanssa. Olimme lähes kokonaan unohtaneet, että saamme taas harjoittelijan juuri kun edellinen lähti eilen. Pitäisköhän meidän muuttaa tilamme nimeksi " Hukkalan opettamis- ja vastaanottokeskus"?

11.9.2014

Tuli ihanan kiitollinen mieli, kun tapasin jälleen meidän navetan rakentajat sitten kuuden vuoden. Silloin kaikki oli vielä aivan auki ja edessä oli uusi, suuri opeteltava asia. Oppiminen jatkuu yhä edelleen, mutta olemme pystyneet ottamaan haasteen vastaan.

Rauno miehineen rakentaa meidän uuden navetan harjaa uudelleen.

Valion blogissa on kuvia meidän syysarjesta.

KAKSI PÄIVÄÄ

6.9.2014

Iltalypsyn jälkeen urakoimme isomman jyväsiilon pakettiin. Sato oli odotettua suurempi. Sen sijaan säilörehusiiloihin taitaa jäädä vajetta. Mutta nyt päivän puintitauko ja lypsämistä kahden itävaltalaisen tytön kanssa.

5.9.2014

Isäntä tuli nukkumaan vasta 01.30. Jyväsiilo alkaa olla täynnä, hyvä niin.

Iltapäivällä navetta suorastaan kylpi auringon valossa, kiitos auki olevan harjan:)

4.9.2014

Ja puiminen jatkuu...

2.9.2014

Luvassa poutaviikko ja paljon puimista. Korjaamme viljasadon 110 hehtaarilta, joten murskamylly saa pyöriä ja ukki päivystää.

29.8.2014

Salaojituksen toinen numero oli jo maanantaina ja esitys loppuikin sukkelasti. Uuden navetan takana näyttää jo ihan pellolta.

Vettä on tullut todella kiitettävästi, mutta juuri nyt isäntä syöksyilee jyväkärryjen kanssa.

Eilen tullut palkanalennus oli odotettavissa. Mhhh... neljä senttiä maitolitralta pois on todella paljon, mutta lähes puolta vähemmän kuin se pudotus uuden navetan valmistuttua kuusi vuotta sitten. Mitä ei voi muuttaa, siihen pitää sopeutua.

22.8.2014

Salaojitus osa yksi.

Utaretulehdusten hoitoa osa sata yksi.

Ja välityönä uuden navetan harjan purkamista, joka pitäisi saada kuntoon syyskuun alussa. Muuten lehmät saavat sadetusta ruokaillessa.

19.8.2014

Rauhoittava sade. Vanha isäntä on noutamassa Murska-myllyä Vesannolta ja nuorempi versio Iisalmessa asioilla. Iltapäivä meneekin sitten navetalla seminologin, nupoutusten ja ajolaitteen korjauksen kanssa.

Jännityksellä odotamme kotijyvien vaikutusta maitomäärään.

16.8.2014

Päivitykset ihanasti rempallaan = kiirettä pitänyt...

Torstaina Koneurakointi Åsenbrygg pui pienen alan navettojen välistä ohraa ja näin isäntä välttyi viljakaupoilta. Virallisesti puinnit alkavat vasta sorsajahdin jälkeen.

Hiehoja on siirretty paikasta toiseen ja uusiin ryhmiin. Pienimmät pääsivät jo katon alle navettaan. Lisäksi on pidetty sadan purkin näytemittalypsy ja yli 120 sorkan hoito.

Pitkä konehalli alkaa olla uudessa maalissa kokonaan ja navetan takana porottaa salaojitus-paaluuja.

Lehmiä on lypsyssä satakunta ja utaretulehduksiakin on tipahdellut kiitettävän paljon. Jospa nämä vilpoisemmat kelit rauhoittavat tilanteen.

Kiirettä näyttää pitävän jatkossakin...

31.7.2014

Huoh! Ukkosmyrsky meni ohi ilman tuhoja - tällä kertaa. Täytyy myöntää, että ne ovat pelottavan rajuja.

30.7.2014

Ihmemies alkaa olla kohta pahalla päällä, kun hommat tökkivät siellä ja täällä. Yksi lehmä heitti henkensä coliin ja yksi traktorikin on vähässä hapessa. Ja pitäisi päästä apulannan kylvöön!

28.7.2014

Illalla peittelimme toisen rehusadon ihanan ukonilman jälkeen. Olipa muuten vitsit vähissä, kun sähköt hävisi kesken lypsyn ja agregaatti ilmoitti vain erroria. Mutta Esko on kohta oikea ihmemies, akkua pois käyttämällä varavoima oikein JYRÄHTI käyntiin.

20.7.2014

Pikku-Eskon apevaunusta on kumi puhjennut... mutta apu on lähellä Palosenjärvellä. Mistä noita uusia ongelmia riittääkään ratkottavaksi?

18.7.2014

Ihana ukkonen - jälleen! Isäntä pisti aamulla pari vasikkaa tarhaan opettelemaan avaraa maailmaa. Päivä menikin hienosti, kunnes iltapäivän ensimmäinen jyrähdys sai vasikoiden hännät suoriksi. Toinen tuli kotiin itsellisesti pakoretkeltään, toista isäntä haki reilun tunnin. Naapurin nuori mies olikin sitten karkurin löytäjä. Onneksi vasikka löytyi niin pian ettei tarvinnut katsella painajaisia:)

16.7.2014

Rauhallista pientä puuhailua. Yönkuningatar poiki kuudennen kerran ja vasikkalassa on kohtuullisen rauhallista. Uuden navetan "hieho"puoli on nyt kokonaan pesty ja vasikat parkuvat keittiön ikkunan alla jatkuvasti väkirehua. Samoin huushollin ympärys on piiritetty vesivaunuilla, joita saakin täyttää tällä kelillä todella usein.

Nyt pitäisi osata rauhoittua tähän hieman rauhallisemppaan ajanjaksoon, mutta jatkuvasta kiireen olotilasta on vaikea luopua:)

PS: Iltapäivällä poiki vielä toinen mamma ja itävaltalainen vahvistuksemme Carina auttoi nimeämisessä. Nyt meillä on Lise ja Lotte.

14.7.2014

Vautsi mikä ukonilma! Kerralla meni rikki pari paimenpoikaa, lämpökeskus ja astianpesukone!

7.7.2014

Pieni kesäloma on nyt vietetty ja sen kunniaksi emännyys nautti iltakahvitkin navetalla. Lehmät olivat niin kohteliaita lomittajille, että päättivat poikia vasta arjen tullen. Lisäksi teuraat, ternit, umpeenpantavat ja monet muut lappuset ja lippuset työllistävät navettakahvin verran.

Ilma on uskomattoman lämmin. Laitumet kaipasivatkin jo kovasti kasvun kiihdykettä puhumattakaan rehun äpäreestä.

Navetassa olisi vielä muutama pikku-äppö ulos pääsyä odottomassa...

27.6.2014

Vietimme anaerobisen urheiluhetken muutaman umpilehmän tähden. Umpiosastolla jyllää ikävä kesäutaretulehdus-bakteeri ja päätimme aloittaa pesun mitä pikimmin. Niinpä vapautimme kuusi rouvaa laitumelle ja toiveajattelua oli lehmien huonokuntoisuus. Onneksi vasikkana opitut reitit olivat rouvillla mielessä eikä aamusta koitunut maratonia.

25.5.2014

Ukki sai kylvettyä viimeisen hehtaarin Seppälässä. Monta kiveä on pellolta kerätty kun rantatontti 4 vuotta sitten oli itikoiden pesäpaikka. Nyt tilalla on jo vallan mallikas mökin tontti:)

20.6.2014

Olimme jo kantamassa pöytää sairaskarsinaan juoksutusmahan leikkausta varten... Mutta kerran leikattu juoksutusmaha ei kuulema voi siirtyäkään toista kertaa. Kylläpä magnesium-halvaus diagnoosi helpotti juhannusaaton retriitti-iltaa.

18.6.2014

Höh, emme osanneet ottaa yhtään hitaammin vaan jatkoimme samaan tahtiin. Vanha navetta tuli puhtaaksi kolmen päivän sodalla ja konehallissa on enää muutama laatikko kuusentaimia. Tällä työpaikkalla on ainakin komeat maisemat.

16.6.2014

Säilörehusiilot ovat nyt peitelty. Jatkuuko sama hillitön työnteon tahti edelleen? Osaammeko ottaa yhtään rauhallisemmin? Ja onko tarvetta ottaa rauhallisemmin, kun jaksamme näinkin hyvin tämänkin savotan jälkeen? Monta isompaa ja pienempää askaretta olemme siirtäneet aikaan sitten kun. Nyt se SITTEN KUN raukeaa vanhan navetan pesulla, 4000 kuusen taimen istutuksella, lannoituksella...

13.6.2014

Kolmastoista päivä ja perjantai ei tiennyt sen kummenpaa epäonnea kuin normaalistikaan. Aamulypsyn aikaan pihapellon nurmi oli kaatunut ja iltaan mennessä oli yli 27 hehtaaaria säilörehualasta (70 ha) ajettu siiloon. Rehunteon välityönä isäntä avusti eläinlääkäriä juoksutusmahan leikkauksessa kun lypsymontussa kävi yli 100 näytepullon pyydystys näytemittalypsyn tiimoilta.


8.6.2014

Kylvöt ovat vihdoinkin loppusuoralla, kun taas rehunteko kolkuttaa ovella. Esko ja kumppanit potkaisivat viimeiset vanhan navetan asukit pellolle tuulettumaan ja uudessa navetassa riehutaan antibiootin kanssa utaretulehduksia vastaan. Viime torstaina poiki kolme lehmää kahden tunnin sisällä ja vasikoitakin on ihan riittävästi. Onneksi ilman lämpötila on laskenut. Huoh.

3.6.2014

Isäntäväki jälleen navetalla. " Lakkiaisloma" sattui hyvään saumaan; navetalla oli ollut rauhallista ja pellolle ei todellakaan päässyt. Nyt sen sijaan isäntä ajaa hippulat vinkuen Pöytämäelle ja takaisin, tavoitteena on saada kylvettyä yli 20 hehtaaria ennen seuraavaa sadetta.

Emäntä taas meni ihmettelemään sillä välin ulos tuupattua hieholaumaa. Nämä 11 hiehoa ovat otsikon alla: " vähän siemennetyt". Onneksi tytöt ovat kesyjä ja hännän alle saa kuikistella ihan rauhassa. Jospa tämä tästä...

26.5.2014

27 hehtaaria on kylvetty ja muun muassa meidän pihapelto navetoiden välissä. Eskon stressi hieman laantuu tämän ihanan sateen aikana, yöllä kovasti komensi unissaan vettä!

Tänään on onnen päivä, vanha navetta tyhjenee taas viiden eläimen verran. Neidit matkustavat Kainuuseen!

22.5.2014

Johanna käski kirjoittaa, että isällä on kevät stressi:)

21.5.2014

Isäntä lappoi hätäpäissään kuivikkeita isot 45 numeron kumikenkänsäkin täyteen. Läänineläinlääkäri soitti Kuopiosta kello 8 saapuvansa kello 10 tekemään ELÄINTEN HYVINVOINTITUEN TÄYDENTÄVIEN EHTOJEN TARKASTUKSEN. Kaikki oli kunnossa, sekin kohta, että tilalla on riittävästi pätevää henkilökuntaa. Lomakesivuja oli 20 neljänä eri kappaleena.

18.5.2014

Navetassakin on nyt yksi Laudatur! Tänä aamuna toisen kerran poikinut Incarnita on oikea persoonallisuus luullen koko maailman pyörivän hänen napansa ympärillä. Ja nyt meillä on emänsä näköinen täyden kympin lehmävasikka.

Esko innostui hiehojen ulos laittamisesta ja se tietää aina vain vähemmän harjan heilutusta meidän kaikkien inhokki-paikassa, vanhassa navetassa:)

16.5.2014

Hrrr... villasukat ja pipo ovat kuuluneet asusteisiin joka aamu. Mutta huomenna alkaa kesä. Sen kunniaksi Esko ja Noora laittavat muutaman hiehon ulos. Se onkin silkkaa helpotusta, sillä neidit ovat erikoistuneet rehun levittämiseen ympäri vanhan navetan.

Ja kaiketi peltotyötkin alkavat, ihan kuin olisi jotain 70 hehtaaria kylvettävänä?

10.5.2014

Lehmät olivat lähteneet lauantai-illan bileisiin portin lukon rikkouduttua. Noora saapui juuri parahiksi kaupungista ja ihmetteli ulkona olevia lehmiä. Ukki huiskikin jo navetalla ja harja heilui vielä kauan saatuamme lehmät oikeaan osoitteeseen. Ruokintapöytä oli sen näköinen, että tanssittu oli! Huoh...

7.5.2014

Teimme eläinten uudelleen jaon; nurkan taaksen, makkaratehtaalle ja ternikyytiin. Näin ollen ruuhka purkaantui hieman. Nyt yksi rouva meditoi kipujensa Esko jakanssa, koituuko utareen revähtäminen ennen aikaiseksi lopuksi?

Ukki aloitti lieterallin ja isäntäkin on saavuttanut toukokuuhun sopivan kiireisen mielentilan. Jääkaapissa on huomisen evässämpylät, retkeilemme jälleen sorkkahoidon tiimoilta. Perjantaina on vasikoiden nupoutusta ja tällä kertaa vasikat ovat enemmän ruskeita.

Vaikka mustilla lehmillä utare on korkeammalla ja runkoon mahtuu enemmän apetta, aiomme silti säilyttää ayshire-kannan. Olisi sääli menettää tuo itsepäinen ja rohkea Hillo-sukukunta. ( Hillo on tosin armoton potkuri.)

30.4.2014

Uusi ennätys jälleen, nyt tankkiin menee 102 lehmän maito ja kolme lypsetään erilleen. Tilanne ei ole oikein toivottava, lehmäryhmä on aavistuksen liian iso.

Aamulla vietimme työterveys-tuokiota analysoiden navetamme työskentely olosuhteita. Lypsimet ovat painavat jatkuvasti nostellessa ja vanhan navetan ritilöiden puhdistus on toinen isompi urakka, ainakin naisväelle. Onneksi meillä kävi pääsiäisenä suloinen noita naapurista virpomassa tuoreeksi ja terveeksi.

29.4.2014

Koneurakointi Åsenbrygg aloitti lietteen levityksen tehokkaasti - niin kuin aina!

25.4.2014

Lypsämme 99 lehmää tankkiin ja 3 erilleen. Aamulla otimme taas kolme hiehoa tuntumaan ja siitä johtuen jouduimme siirtämään kolme lypsävää lehmää hetkeksi varasijoituspaikkaan. Kuinkahan kauan viitsimme putjata? Nyt laitoimme jo poiston syyksi " liikaa lehmiä", vaikka todellisuudessa se olisi "liikaa hiehoja". Asioilla on kuitenkin tapa järjestyä...

Henkisesti valmistaudumme hurjimpaan toukokuuhun ikinä.

20.4.2014

Mielialat vaihtelevat kuin vuoristorata - into on vaihtunut huokauksiin. Kuluneella viikolla on poikinut seitsemän eläintä, joista viisi on ollut hiehoa. Kaksi neitiä ovat ihanan huomaamattomia ja loput vaativatkin sitten toimenpiteitä. Jolla-neidillä on niin lyhyet vetimet, että lypsimet tipahtavat lähes katsomalla. Jääakka vaatii aluksi potkurautaa ja eilen poikinut Juhlaemäntä soluttaa takasista. Mutta saimmepahan Lottotytön!

Ja maidonjäähdytys-allas on täynnä vasikkamaitoa!

Esko jaksaa siirtää innolla hiehoja uuden ja vanhan navetan välillä. Tällä kesän tulolla saamme pian vapauttaa koko kaartin kesälaitumelle. Siemennysrumba on myös aivan valtava, ensi tammikuussa ei ole tekemisen puutetta.

11.4.2014

Emännyys on intoa pullollaan; toteutuuko farmarit vaihtoon vihdoinkin, usean vuoden haaveilun jälkeen? Palaveri Savonialla lupasi hyvää pilotti-kokeelle, jonka jälkeen hanketta voidaan rakentaa ihan tosissaan. Haluaako joku lähteä Hollantiin lypsylle viikoksi ja vastavuoroisesti ottaa kotiinsa vaihto-farmarin? Me haluamme!

Itä-Maidon tuottajan laskussa seisoi sitten se maaginen miljoona litraa tuotettua maitoa. Uskomatonta, se on kymmenen kertaa niin paljon kuin uramme alussa.

8.4.2014

Eilen saimme kolme uutta vasikkaa ja näin kuusi 17:sta huhtikuun poikivasta on käsitelty. Navetta on ihanan lämmin vastaanottamaan syntyneitä verrattuna tammikuun pakkaseen ja pimeyteen.

TT-palaverissa katsoimme porukalla Tanskan reissun valokuvia. Missään kuvassa emme nähneet maata viistäviä pussi-utareita. Huoh. Meillä taitaa olla vielä hurjasti tekemistä, ennen kuin pääsemme heidän tasolleen lypsettävyydessä.

Tanskan terveisinä yritämme ottaa uuden käytännön, viikkopalavereissa pitäisi kyetä sanomaan jotain hyvää työkaverista tai hänen tekemisistään. Ja niitähän löytyy helposti!

5.4.2014

Viikko sitten varasimme yhdelle ainokaiselle lehmälle sekstattua siementä varmistaaksemme hyvän lehmän jatkon. Nyt se hyvä lehmä on kellallaan navetan takana. Yöllä alkanut mahdoton kiimaralli oli loppunut kohtalokkaaseen tapaturmaan ja lihasrevähtymään. Ei kahta ilman kolmatta ja nyt alkaa parempi jakso nimimerkillä " Hyvä asenne- parempi lopputulos".

1.-4.4.2013

Johtamisvalmennuksen viimeisessä osiossa opiskelimme tehokkaampaa maataloutta Tanskan malliin. Hrr... vaikka kuinka viileä ja virkistävä tuuli meni luihin ja ytimiin, tuoksui joka paikassa lietelanta. Suuria ja vielä suurempia lannanlevityskoneita oli bongailla asti.

Saimme tutustua kolmeen maitotilaan, joista suurimmalla oli 6 robottia ja 400 lehmää ristinmallisessa upouudessa navetassa. Navetta on avoinna aina ohikulkijoille ja heillä on mahdollisuus myös ostaa tilan maitoa automaatista. Mielenkiintoisin yksityiskohta tilalla oli parsi; petimateriaalina oli kuivaksi puristettu lanta. Lehmät eivät olleet moksiskaan, kun sontaa satoi niskaan:)

Toisella tilalla oli 320 holstein-lehmää luomutuotannossa. Yksi mies kerrallaan lypsi lehmät 24-paikkaisessa karusellissa rauhalliseen tahtiin. Uskomatonta! Tuossa navetassa näimme jotakin, mitä haluaisimme omaankin navettaan. Umpilehmät ja pian poikivat hiehot asuivat suuressa, syvässä pehkukarsinassa, josta eläimet nousivat "portaita" pitkin ruokintaalueelle.

Kolmannella tilalla oli 200 lehmää ja taas yksi mies kerrallaan lypsi lehmät 20-paikkaisella kalanruotoasemalla. Talon isäntä hoiti aamulypsyn kello 4.30 alkaen, työntekijät toiset lypsyt kello 13 ja 21. Kolmella lypsyllä tila pääsi yli 10 000 keskituotokseen. Navetan uudella puolella oli hiekkapedit joista sekä eläimet että isäntä pitivät.

Opintomatka kruunasi koulutuksemme ja antoi paljon ajatuksia ja haasteita. On selvää, että meidän on panostettava jalostukseen, lehmien lypsettävyydellä on suora vaikutus tehokkuuteen, jossa olemme Tanskaa jäljessä huimasti. Mutta onneksi velan suhteessa liikevaihtoon emme pääse Tanskan tasolle.

29.3.2014

Juno- ja Jeronica-hiehot poikivat hienosti seuraavana päivänä lypsyn aloituksesta ja maito säilyi tuoreena. Sen sijaan Helepotus-lehmä järjesti toisen kerran nostelu-talkoot poikimahalvauksen seurauksena. Onneksi se ei tullut yllätyksenä.

Eilinen Jasu-päivä olikin taas vertaansa vailla aivojen surratessa kellon ympäri ja ylikin. Rakennearvostelimme 31 eläintä ja jalostimme 123 eläintä. Saimme aikaiseksi radikaaleimman suunnitelman koskaan, vanhat lehmät siemennetän melkein automaattisesti lihakarjalla. Lisäksi siirsimme muutaman hiehon myyntilistalle. Tuntuu aika hurjalta!

Maidon pitoisuudet tulevat olemaan entistä merkittävämmät tulevaisuudessa, vettä saa hanasta - proteiinia ja rasvaa ei. Siinäpä haastetta.

24.3.2014

Vauhdikas viikko jälleen aluillaan. Isäntä lähti osan hakuun Iisalmeen, lehmien yksi juoma-allas on ollut lomalla jo viikon. Umpituubeja ei edelleenkään saa ja nyt pakon sanelemana kokeilemme umpeutusta ilman varotoimenpidettä. Tällä viikolla on myös 10 vasikan nupoutus ja perjantaina jalostusta.

Tänä vuonna on syntynyt 15 lehmävasikkaa. Jos sama ralli jatkuu, meillä on vuoden lopussa lähes 60 pikku-lehmää ja kahden vuoden päästä poistoprosentti lähes 50. Siispä tulevan perjantain tavoite on laatia suunnitelma, jolla saadaan alle 40 hienoa lehmää, 40 sonnia ja 40 liharisteytystä. Ja tunteet romukoppaan, nyt puhuvat eurot:)

Päättäminen on joskus kaikkein vaikeinta. Aamulla pyörin poikimakarsinassa kahden poikivan hiehon kanssa, jotka kumpikin valuttivat maitoa. Onneksi päätin ottaa Junon ja Jeronican lypsylle, kummastakin lähti yli kymmenen litraa kevyesti. Toivottavasti vasikatkin tulevat pian jo lypsetylle ternimaidolle.

18.3.2014

Voihan kauhistuksen kanahäkki! Huhtikuussa poikii 17 lehmää ja umpeen menee vain kymmenen. Pitäisikö meidän poistaa 7 eläintä? Olemme vastustaneet tähän saakka ankarasti hieman vaivalloisia lisätilan ottoja, mutta nyt on ehkä pakko tehdä väliaikaisesti enemmän työtä odotellessa parempia syitä poistoihin.

Kaksi lehmää lähtee kuitenkin jo huomenna, toinen maho ja toinen hidas miinapallo. Esko ilmoitti ne teuraaksi tänä aamuna A-Tuottajille. Todella nopeaa toimintaa!

16.3.2014

Toinen navetta-aamu loman jälkeen sujui jo paremmin kokonaisen yön jälkeen. Kulunut viikko oli sujunut rauhallisesti ilman suurempia ongelmia ja niin meidän oli helppo tarttua töihin puhtaalta pöydältä.

Viime kesänä onnistuimme hiehojen tarkkailussa laitumella ja nyt se tietää ruuhkaa lehmäpuolella. Nooran maskotti-hieho Jääakka aloitti tutustumisen lehmänä oloon tänä aamuna siirtyessään ryhmään yksi. Kolmen viikon kuluttua meillä on jännät paikat - tulisipa vaikka Leutoakka:)

5.3.2014

Lypsyasema on pesty, toimiston lattiat on pesty, pehkukarsina on tyhjennetty ja varastot on täytetty. Kaiken pitäisi olla suhteellisen kunnossa tulevaksi viikoksi, kun työntekijämme luotsaavat navettaa lomittajien kanssa. Koolla on jälleen tuttu joukko ja vuosi vuoden jälkeen ohjeistusta tarvitsee antaa vähemmän ja vähemmän. Hienoa!

27.2.2014

Isännän vaattet tuoksuivat jo niin savulta usean pannuhuonepäivän jälkeen, ettei työvaatehuoneeseen tarvinnut ilmanraikastajaa. Eilen hän teki satsin karkeampaa haketta uusilla hakkurin terillä ja toivottavasti tämä hake juoksee paremmin.

Navetalla alkanee rauhallisempi jakso. Poikimislistalla on vain 5 eläintä kolmen viikon sisällä. Sen sijaan seminologia saa soittaa joka aamu. Asemalla piipahtaa toista sataa eläintä aamua iltaa ja voimme sanoa tuotannon olevan täysillä.

Toisen kerran poikinut Helka-lehmä ei rauhoittunut vaan jatkaa samaa potkimista tälläkin tuotantokaudella. Jatkuva lypsykoneen pudottaminen ja potkuraudan kilinä meinaa käydä jo keskushermostoon ja lähtölippu lehmälle ei liene kaukana lähes 50 litran tuotoksesta huolimatta. Yksikin tosi hankala lypsettävä saa koko sopan maistumaan epämiellyttävältä.

21.2.2014

Kolmas vasikallinen aamu taas yhteen soittoon ei paljon naurattanut. Sen sijaan siitä iloitsimme, että töinen viikko on onnellisesti ohi mittalypsyineen sorkkineen. Jihuu!

Isäntä muutti asumaan pannuhuoneeseen. Viimeinen erä haketta on liian hienoa kulkeakseen yksikseen ja Esko päivystää. Hrr.. hieman vilpoisa talo yöllä ja suihkuvesi on raikastavaa!

20.2.2014

Hyvä asenne- parempi lopputulos sloganilla sorkkapäivä sujui kivuttomasti. Hoitojonossa oli 36 lehmää ja niiden hoitaminen ei käy käden käänteessä. Vilukaan ei tullut, kun emäntä suoritti päivälenkkiä navetan päästä päähän odotellessaan.

18.2.2014

Kumpikin jumala vastasi pyyntöön, vasikoita ei ole tullut neljään päivään ja emäntä on saanut äänensä takaisin. Tänään iltapäivällä vietämme ihastuttavaa näytemittalypsyä ja purkkeja tulee vain 99! Huomenna on siiivouspäivä, torstaina sorkkapäivä...

Ja tänään on kirjoituspäivä. Sitä varten kuvasimme suloiset lehmäkaksoset ja isäntä oli oivasti apuna.

Esko, Loviisa ja Lempi

15.2.2014

Voihan kekri karjan jumala, anna nyt pikku tauko tähän vasikan tulvaan... Neljän päivän aikana olemme saaneet kuusi vasikkaa ja joka pikkupömpelissä on asukas. Lisäksi automaatilla käy sellainen huiske, että hyvä kun sekaan uskaltaa. Loviisa, Lempi, Linnanneito ja Lumi pitävät ay-lippua kovasti korkealla.

Keltähän pyytäisi emännän äänen takaisin? Keskiviikosta saakka on työnjohto ontunut pahemman kerran viittomakielisen opastuksen kanssa. Erotuomarin pilli pitänee hankkia ja puhallella siihen äänimerkkejä. Ja entäs kun ääni korjautuu ja alkaa patoutumien poisto?

13.2.2014

Aamunavetalla odotti pikkuruinen henkeään haukkova lehmävasikka ja ukin kanssa ehdimme jo hätääntyä henkiin jäämisestä. Mutta hetken kuluttua Loviisa oli jo jalkeillaan. Mutta niin pieni vanhan lehmän täysiaikaiseksi? Ja niinhän siinä kävi, parin tunnin päästä kyseisen lehmän hännän alta vilkkuva toinen sorkkapari sai jännityksen nousemaan. Huolimatta väärästä syntymäasennosta emäntä sai nyt oikean lellikkiparin; Loviisa ja Lempi. Ihanaa!

10.2.2014

Valion blogissa on juttu

NUORKARJA ETURIVIIN. Ja nyt täytyy tunnustaa, että isäntä on innostunut tuosta hiehojen poikimaiästä. Kebnekaise oli vain 13 kuukautta vanha, kun hän kutsui seminologin. Mutta koko on tärkein ja Kebnekaisen rinnanympärys oli 172. Seminologin tietokone-ohjelma alkaa herjata, jos alla vuoden vanhaa meinataan siementää. Siis joku raja meillekin:)

9.2.2014

Jippu-hieho poiki onnelliseti ja lypsi vielä paremmin paljon hyvää ternimaitoa ilman temppuiluja. Aina odotukset eivät kohtaa. Kaunis runkoisen Jekkarisen maitohanat ovat jokaiseen ilman suuntaan ja ura taitaa jäädä lyhyeksi. Sen sijaan Jättebra huonosta suvustaan huolimatta antaa maitoa kuin vanhat rouvat.

Pari viikkoa sitten posti kantoi meille "johtajille" todistukset käydyistä opinnoista. Silja-mummu saapui sopivasti paikalle ja hänen kanssaan luimme todistusta;

- Tuntee tragediakäsiteet ja tragedia ajattelun

- Osaa rakentaa oman yrityksensä pitkän tähtäimen tragedian...

Meillä on ihana vapaus valita murhenäytelmän ja laskelmointiin perustuvan toimintasuunnitelman väliltä aina päivän fiilisten mukaan:)

31.1.2014

Isäntä on juuri nyt auttamassa Just a minute-hiehoa poikimisessa, se on 20 poikiminen tälle kuulle. Pahin on siis ohi, poikimaruuhka ja pimein kuukausi.

Tammikuu oli työläs ja eilenkin piti turvautua Johannan hyvään neuvoon; lenkkeile navettatiellä. Ympyrätie pihan ja uuden navetan välillä on 600 metriä ja siltä reitiltä ehtii hyvin niin Delvotestin lukemiseen, siementäjän avustamiseen kuin eläinlääkärinkin seuraksi. Iita-koira seurasi ympyrää kävelevää emäntää kummissaan, nyt on tainnut viimeinenkin järki lähteä:)

29.1.2014

Rehu-Raison Tapani piipahti aamupäiväkahvilla ja olipa mukava tuokio vaikkei risteilyä suuremmille kaupoille päästykään - tällä kertaa.

27.1.2014

Isäntä aloitti rumppujen sulattamisen, ojat ovatkin oikeita luisteluratoja. Naapuri pelotteli likaviemärien jäätymisellä...

Navetalla on paljon puuhaa. Viikonloppuna lypsimme 101 lehmää tankkiin, mutta nyt taas alle sata- kiitos teurasauton. Olenkin siirtynyt väliaikaisesti päivätarkki-aikakauteen vasikkalan ongelmien tiimoilta, siispä päivänavetalle:)

25.1.2014

Kertaus on opintojen äiti ja taas kökötin eläinlääkärin kanssa nesteyttämässä vasikkaa. Juotto-automaatin rikkoutuminen poiki lisätyötä ja kaksi heikkoa vasikkaa, jotka piti nesteyttää. Pakkojuottolaite on nyt tilauksessa!

22.1.2014

Eilen pääsimme oikeaan tammikuun tunnelmaan, vihdoinkin. Päivän aikana poiki kolme hiehoa ja yksi vanha lehmä. Lisäksi oli eläinlääkäri, seminologi, lypsykoneen huolto ja Bobmanin korjausta. Vasikoisen juottaminen sen sijaan tapahtuu taas automaattisesti - jihuu!

Tulipahan nautittua aamiainen ja päivällinen yhteen pötköön.

20.1.2014

Olen varautunut juottamaan vasikoita ainakin viikon vanhanaikaisesti ja mikäpä siinä. Isäntä osasi vanhat konstit ja päiväjuomingit sujuivat hyvin. Juottoautomaatin rikki mennyt osa voi odotuttaa.

Navetalla on kamala pakkashöyry. Eläimet eivät näytä kärsivän, mutta emäntä ottaisi mieluummin helteen kuin tuon luihin ja ytimiin menevän kostean kylmyyden. Hrrr...

Navetan nurkalla pyörii ajokone. Syksyn viljelyhakkuu jatkui nyt harvennushakkuina ja sehän onkin aivan ihana juttu.

18.1.2014

Ja niin saimme uuden ongelman ratkaistavaksi ilman etukäteis-murehdintaa. Vasikajuotto-automaatti meni totaalisesti rikki ja nyt urheilemme 15 vasikan kanssa neljällä tutisankolla. Onneksi 4 vasikkaa on omissa yksiöissään. Maanantaina itse isäntäkin pääsee päiväjuominkeihin ja luulemme automaatin korjaantuvan sukkelasti sillä reseptillä. Ja koko ajan toivomme, että pian poikivat hiehot pidättelevät mahdollisimman pitkään:)

17.1.2014

Aivan loistava sää ulkoiluttaa raivaussahaa = isännän päivälenkki.

16.1.2014

Liisa puhutteli meitä koko pitkän päivän tehdessään terveydenhuoltosuunnitelman päivitystä. Samat kysymykset, samat vastaukset ja samat ongelmat - onneksi - vuodesta toiseen. Poistoprosentti on hieman liian korkea johtuen isosta hieholaumasta. Viime vuonnakin jätimme yli 50 Katjuskaa kasvamaan lehmiksi, mikä on vieläkin liian paljon. Mutta tilanne muutuu lihasonnisienennyksillä.

Missähän kulkee raja jatkuvalla parantamisella? Tuleen ei pidä jäädä makaamaan, mutta jatkuva parannusten tekeminen ja pinnisteleminenkin on uuvuttavaa. Onneksi emme murehdi suotta tulevaisuutta, jokaisella päivällä on omat murheet ja ongelmat ratkottavaksi ilman huomisen huolehtimista:)

13.1.2014

Jihuu, sain pienen idean astellessani aamunavetalle purevassa viimassa kello 4. Tunnutamme hiehoja "umpipuolella"! Juuri nyt meidän ykkösryhmä eli lypsävät on täpösen täysi emmekä osaa arvata oikeaa pois laitettavaa lehmää. Niinpä pelaamme hieman aikaa, sillä joka aamu on armo uus.

Esko ja Piia noukkivat vuosittaiset kakkakikkareet ja posti saa pian haisevan paketin - on salmonella-kokeen aika.

Jotenkin on sellainen fiilis, että Hukkalan poikimisruletti on hieman tasaantunut, näin "rauhallista" tammikuuta ei ole ollut viiteen vuoteen.

8.1.2014

Tämän vuoden kuudes vasikka syntyi ja neljäs sonni. Ensimmäinen lehmävasikka sai nimen Lucky ja sitä toivon koko vuodeksi.

Alustavasti näytti siltä, että saamme loppiaisena ihan hurjasti vasikoita, mutta osa rouvista poiki etukäteen ja osa vielä panttaa. Niinpä olemme pystyneet hoitamaan vasikkarumban hallitusti.

Aamulla olimme jälleen kaikki neljä töissä ja pidimme TT-palaverin suunnitellen tulevia töitä ja tavoitteita. Olen edelleen sitä mieltä, että yhteiset keskusteluhetket viikoittain ovat todella tarpeellisia. Hyvä me!

Hakevaraston ovi on uhkaavasti auki ja paljastaa tyhjyyden. Isäntä siis silppuaa rankoja?

Esko kirjoitti myös pienen jutun eläinkaupasta valion blogiin ja kuinka karjamme muuttuu mustemmaksi vuosi vuodelta.

ANOPIN PARAS HIEHO

2.1.2014

Taas huoh. Meinasi lähteä rivakasti henki emännästäkin, vanhuus ei tule yksin:( Onneksi neidit palutuivat kotiin ja tuurasivat hieman navetalla.

1.1.2014

Uusi vuosi alkoi rivakasti, kun isäntäväki teki aamutyöt ukin kanssa. Vuosi 2014 alkaa porisevien lihapatojen äärellä, mummu keitää rokkaa hiehon teurastuksen kunniaksi.