Vuosi 2010

15.11.2010

Nautimme Eskon kanssa iltakahvit Vieremän kunnanvaltuutettujen kanssa, jonka jälkeen aivan kokouksen alussa meille luovutettiin Vieremän kunnan maaseutulautakunnan myöntämä VUODEN 2010 MAATALOUSYRITTÄJIEN UURASTAJA-TUNNUSTUS tilan kehittämisestä ja yhteisten asioiden hoitamisesta. Erkki Koukkari luetteli pitkät litaniat meidän puuhista, vain kengännumerot jäi puuttumaan :) Olo on kiitollinen ja uskon, että Eskon mittava uurastus tilusten kanssa on merkittävä seikka tunnustuksen saamiseen.

Mutta Vieremällä on paljon muitakin uurastajia. Lypsykarjatilalliset ovat kaikki sitkeitä, pitkäjännitteisiä ja kovia työntekijöitä. Lehmät on lypsettävä jouluna ja juhannuksena, navetan ovelta on palattava useasti takaisin lehmää poiíttamaan ja satokaudella päivät ja yrittäjät venyvät. Siispä komea hurraa-huuto kaikille Vieremän sisukkaille maidontuottajille!

29.10.2010

Mikä päivä! Kävin Eskon kanssa Kuopiossa Savon ammatti-ja aikuisopistolla näyttökeskustelussa ja nyt näyttää siltä, että kyynelillä koottu näyttökansio kelpasi sellaisenaan. Aloitimme maidontuottajien liiketaloudellisessa koulutusohjelmassa melkein päivälleen kolme vuotta sitten ja joululahjaksi 2010 tulenee merkonomin tutkintotodistus :) Uskomattoman epätodellinen ja helpottunut olo....

24.10.2010

Ei kahta ilman kolmatta, niinpä puhumme myös ensi kesänä 2011 englantia. Julia tulee Itävallasta 14 viikoksi harjoittelemaan suomalaista elämänmenoa ja tyttöjen kielitaito kohenee taas huimasti :) Piece of cake...

22.10.2010

Sisälläkin käy nykyään yksi hännän huiske, kun Guinevere-mopsin sukulaiset saapuivat kylään. Tuula oli todella rentouttavaa seuraa neljästä nelijalkaisesta huolimatta - tai ehkä juuri sen vuoksi. Mopsillahan on rentouttava vaikutus ja kun tuo vaikutus kerrotaan neljällä, on tulos taattu.

14.10.2010

Noorakin pääsee nyt isänsä ja setänsä kanssa hirvijahtiin ammuttuaan hirvimerkin.

1.10.2010

Nyt se riemu sitten repesi, kun saksalaiset metsästysvieraat saapuivat ja meidänkin isäntä pääsi hirvijahtiin.

29.9.2010

Emännällä oli aivan ihania vieraita! Yhdeksän innokasta naista kuunteli mielenkiinnolla tätä maatalouden hullunmyllyä ja piipahti sitten vielä navetassa katsomassa, että totta se on. Lisäksi he lupautuivat kummiksi meidän Fia Foresterin juuri synnyttämälle lehmävasikalle ja pikku-lehmästä tuli Helvi :)

10.9.2010

Veimme Tessin ( itävaltalainen harjoittelija ) Kuopion lentoasemalle aamutuimaan. 14 viikkoa kului todella sukkelasti ja teimme parhaamme saavuttaaksemme pedagosiset tavoitteet. Ja nyt tuntuu siltä, että rima ylitettiin kirkkaasti, hienointa oli lehmien rakennearvostelu englanniksi :) Ja kaikki mämmistä rokkaan, sorsan metsästyksestä turpeen nostoon on näetty ja koettu. Parasta kuitenkin on se, että meidän ysiluokkalainen paransi englannin puhumistaan huikeasti!

1.9.2010

Tessi meni yökylään Johannan luo Iisalmeen ja viettää sitten lyseo-päivän. Johanna laittoi hakemuksen vaihto-oppilaaksi, Australia oli jo täynnä, Uuteen-Seelantiin sopii. Tosi ihana juttu, että saa harjoitella esikoisen poissaoloa edes yhden vuoden Iisalmesta käsin. Nitroja kai tässä täytyy ehtiä...

21.8.2010

Veimme muuttokuorman Iisalmeen. Niinpä vain löysimme käyttökelpoisia huonekaluja, ettei tarvinnut vinguttaa pankkikorttia. Samalla reissulla saimme vihdoinkin uuden astianpesukoneen. Edellinen meni rikki heinäkuun alkupuolen ukkosella ja sitä on korjattu tähän saakka, turhaan. Onneksi on ollut "itävaltalainen astianpesukone " :)

16.8.2010

Äiti oli tyttärensä tukena vuokrasopimusta allekirjoittamassa. Lukiolainen päätti kuitenkin muuttaa asumaan Iisalmeen kaverinsa kanssa kimppaan ja näin haaveissa on hieman pidemmät yöunet? Ja nyt sitten kuikistellaan koko suvun varastoihin, hyvät ja joutavat huonekalut ovat haluttuja.

12.8.2010

Koulut alkoivat. Noora aloitti viimeisen vuoden peruskoulussa ja Johanna ensimmäisen vuoden Iisalmen lyseossa. Heillä olikin oikea super-kesäloma säiden suhteen :)

10.8.2010

Isäntä kyyhkymetsällä veljensä ja kavereiden kanssa. Minnekä lienevät muuttaneet juuri ennen aloitusta, kun saalis jäi kovin laihaksi?

29.7.2010

Esko heitti vihdoinkin talviturkin. Siihen näköjään tarvittiin yli 34 asteen lämpötila :)

13.7.2010

Pidimme kertauskurssin maidon tuotannosta Tanssiteatteri Reittulan riihessä. Maaseutu on muuttunut todella paljon 50 vuodessa sekä parempaan että huononpaan suuntaan. Fyysinen työ on vähäisempää - samoin sosiaalinen seikkailu kyläläisten kanssa.

9. -10.7.2010

Kaisa jäi työnjohtakaksi kahdelle nuorelle naiselle ( Johannalle ja Theresalle ) ja niinpä isäntäväki vietti lystin viikonlopun Iisalmessa....

13.6.2010

Jälleen aivan ihanat juhlat! Meidän Noora pääsi ripiltä ja niinpä saimme viettää lämminhenkistä juhlaa kotonamme hyvien ystävien seurassa - kurjasta säästä huolimatta. Lapset kasvavat ja aika rientää, mutta me aikuiset emme onneksi vanhene :) Ja meidän kesätytär tapasi koko suvun yhdellä kertaa.

7.6.2010

Riikan lento toi Kuopioon 6 itävaltalaista tyttöä ja meillä oli onni saada yksi heistä kotiimme harjoittelijaksi. Theresa Schörflinger saa kokea suomalaista maaseutuelämää peräti 14 viikkoa!

31.5.2010

Vaikka väkisin Hukkalan keittiössä on kokeilut meneillään. Tulevat rippijuhat ja uusi juhlamenu on miellyttävä haaste lehmän lypsyn lomaan huolimatta särkevistä olkapäistä. Mutta kun se projekti on ohi, takaan ja alleviivaan, että hameväen tavoite on nauttia kesästä lypsyjen välillä :)

23.5.2010

Sukkelasti kuluva aika jättää jälkensä. Tytöt ovat kasvaneet suuriksi, Johanna 174 cm ja Noora 180 cm. Peltopinta-ala on kasvanut samassa ajassa 4 kertaiseksi, lehmämäärä 6 kertaiseksi ja tuotettu maitomäärä 7 kertaiseksi. Ja sokerina pohjalla, velkamäärä on kasvanut 10 kertaiseksi :)

Ja tässä näkymä pääkallopaikalle Murtokorvesta.

21.5.2010

Onneksi navetalla on rauhallisempaa, että ehtii hieman muutakin niinä päivinä, kun Kaisa on töissä. Rippijuhliahan vietetään yleensä ikkunoiden välissä ja komeroissa, niinpä siivoamista on piisannut.

Tyttärillä sen sijaan on jälleen enemmän menoja kuin tuloja. Rippikoulu, uinti ja huilun soittaminen muuten vain mukavalla kevätmielellä höystettynä valmistaa isäntäväkeä siihen totuuteen, että pian täällä ollaan kahdestaan. Niin suloisen surullista :)

30.4.2010

Siis jotakin muutakin! Vautsi! Vietimme vappua rakkaiden siskojeni kanssa. Tämä juhlinta onnistui tyttäriemme avustuksella, he aamu-lypsivät vappuaamuna Kaisamme kanssa. Isojen tyttöjen tosi hyvä iso puoli :)

6.4.2010

Adulta konkurssissa! Olemme varmaan eräs noista Adultan rikoksista, jotka ajoivat yrityksen konkurssiin - laittomia opiskelijoita:( Elämässä on tullut tehtyä monia virheitä ja osallistuminen Promilkin tarjoamaan ja Adultan järjestämään maatalouden liiketalousvalmennukseen on yksi niistä. Olemme tehneet näyttökansioita monilla eri ohjeilla aikaa ja rahaa säästämättä. Nyt olemme valmiiden näyttökansioiden kanssa tilanteessa, että niitä arvioivaa instanssia ei ole. Tosin joku toinen vastaava koulutusorganisaatio voisi viedä koulutuksemme loppuun, mutta henkillökohtaisesti mietin kahdesti, teenkö kansion vielä kerran uudelleen uusilla ohjeilla.

27.3.2010

Johanna ja Noora kyselevät tekemättömiä töitä, kummallista.... Meidän nuoret naiset ihastuivat ikihyviksi Thaimaahan ja alkoivat heti suunnitella uutta retkeä hymyn maahan. Tosin nyt ei enää matkusteta äidin rahapussilla, vaan itse lypsetyillä ja muuten tienatuilla varoilla ja ihan itsekseen.

13.3.2010

Terveisiä kuumuudesta! Loma on sujunut hyvin paria vatsatautia lukuunottamatta. Thaimaalaiset ovat todella ystävällisiä ja on ihana vastata hymyyn hymyllä. Nuoriso on uinut ja osallistunut mm. elefantilla ratsastamiseen. Aurinkoisia terveisiä karjakoille, ukille ja mummulle ja isot halit Kinkulle!

3.3.2010

Taas kerran ähräsimme Eskon kanssa koulunkäyntiä. Taisi tulla napattua liian suuri pala purtavaksi, näyttökansion laatiminen tässä hötäkässä tuntuu pakahduttavalta. Ja eiköhän ohjeetkin jälleen kerran hieman muuttuneet. Ihmeellisiä ovat Adultan tiet.

14.2.2010 Laskiaissunnuntai

Rehellisesti sanottuna navetta vie välillä voimat niin perusteellisesti, että juuri muuta ei enää jaksaisi tehdä. Onneksi tuli kuitenkin kutsuttua meille tärkeät ihmiset perinteiseen mäenlaskuun - päivästä tuli todella aurinkoinen. Silja-mummu hurjasteli potkurilla Nooran kanssa ylösalaisin aiheuttaen hurjan säikähdyksen, mutta pian noustiin taas vastamäkeen. Kaunis sää houkutteli valokuvaamaan oikein urakalla ja pääsipä kolme sisartakin samaan kuvaan - parhaat ystävät :)

20. -23.1.2010

Ukki ja mummu olivat pikku-pakkaslomalla Vuokatin Katinkullassa. Niilo tekee kuin työtään seosrehua ja eläkeläisllä ei ole vapaa-päiviä. Siispä siinä meillä onkin homma saada ukki lepäämään ja mummu liikkumaan.

17.1.2010

Noora aloitti rippikoulun istumalla Vieremän kirkossa koko sunnuntain. Onkin oikein mukava ajatella tulevaa kesäkuuta; 7.6 saamme Theresan Itävallasta leipomaan 13.6 vietettäviin rippijuhliin.

10.1.2010

Johannalla ja Nooralla on onni omistaa ystävät naapurista. Anna ja Anni olivat meillä jälleen kerran yökylässä. Koska meidän talo on jo aika hatara ja huolimatta leivinuunin paahtamisesta aika viileä paukkupakkasilla, tekivät tytöt oivan suunnitelman; " Puretaan Hukkalan herkkukaapit reppuihin ja mennään Alapihan lämpöön niitä syömään."