Toukokuu

7.5.2009

Huiske jatkuu. Vappuna meni munkki poikineen, kun hiehoja poiki joka päivä. Tällä hetkellä asemalla pyörähtää 80 eläintä, joista neljää ei aivan vielä tarvitse lypsää. Vasikkabaarissa käy myös vastaava meno. Mutta olihan meillä vappuna uusi henkilö vastaamassa lypsytyöstä. Kaido Aas aloitti meillä työt 27.4.2009. Hän on tehnyt näitä töitä jo Virossa ja niinpä me huokailemmekin tyytyväisinä - emme olisi millään selvinneet kaikesta tekemättömästä työstä tällä joukolla. Rakennuskesän jälkeen on vähän joka kohta rempallaan ja kevätsiivoustakin riittää joka nurkalla. Puhumattakaan siitä lieterallista! Varavoimala tuli kuitenkin paikalleen ja nyt odotamme vain sähkökatkoja :)

 

13.5.2009

No nyt ne piti lypsää, kaikki 80 lehmää !!! Uskomatonta, että niitä on jo niin paljon. Onneksi kylä kysyy vain päälukua, eikä sitä, paljonko maailmalta kerätyt hiehot lypsävät maailmalta kerätyllä rehulla :) Uuden navetan aloitus on todellakin kärsivällisyyslaji, ehkä ensi vuonna lehmät jo lypsävätkin. Toukotyöt eivät ole vielä käynnistyneet, tilusjärjestelyistä johtuen miehet ovat jo kuitenkin kokeeksi myllänneet maan kanssa piilottaen salaojaputkia. Kaikki oma pelto kasvaa ensi kesänä nurmea, säilörehua pitäisi saada tasaluku, 1 miljoona kiloa.

 

19.5.2009

Maitobaari hieman väljeni, kun neljä ternivasikkaa muutti majansa, jippii! Toki pehkupaalin ympärillä pörrää vielä yli kymmenen pientä lehmän alkua. Ja Murtokorvessakin on pörinää, jonne Eskon salaojittaja-minä hinkuu hurjasti. Tilusjärjestely on edennyt nyt siihen vaiheeseen, että täytyy tarkasti katsoa, mille pellolle lantansa levittää ;) Niilo-ukki aloittikin kevättuoksun levittämisen eilen ja tänään iltavuorossa on Kaido. Seosrehun tekeminen aamupäivisin sitoo kaksi traktoria ja niinpä peltotyöpäivää pitänee jatkaa illasta. Vaikka ei ne työt taida tekemällä loppua, nimimerkillä " Kokeiltu on ". 

27.5.2009

Kerta kiellon päälle ja ei kun kokeiltiin, eikö ne työt todellakaan tekemällä lopu. Ukki ja Kaido ovat ajaneet lietettä noin 100 kuormaa nurmille. Esko on taas tehnyt multatöitä Murtokorvessa tilusjärjestelyn tiimoilta; uusia salaojia, piiriojia ja vanhojen ojien täyttöä. Noita raskaita maansiirtotöitä on tehty talkoomielellä ja huh huh... Onneksi kylvämistä on vain vähän, lähinnä noita tilusjärjestelyn aikana täyttettyjä ojia. Nurmia isäntä aikoo uusia noin 7 hehtaaria vaiheittain. Navetalla on tällä viikolla jälleen Santeri lomittamassa ja 81 lehmän lypsy sujuu - vaihtelevasti. Pari potkuri-hiehoa ovat kokeilleet maidon antamista pomppa silmillä :) Konstit on monet, kun akat navetalla pyyhkii. Kaido ja Kaisa kutistivat umpilehmä osaston 3-paikkaiseksi ja tällä viikolla on vielä tarkoitus kokeilla, kuinka hauskaa on tyhjentää pehkukarsinaa. Ei tämä elo ainakaan yksitoikkoista ole.

31.5.2009

Esko sai eilen kylvötyöt tehtyä ja niinpä jouduttauduimme jopa kaksiin valkolakkijuhliin - onnea kovasti kaikille uusille ylioppilaille. Me jatkamme tätä uuden navetan ja ison karjan opiskelua. Pehkukarsinan tyhjennys kävi Kaidolta sukkelasti pienkuormaajalla ja niinpä jatkossakin vasikat saavat kirmata pehkupaalin ympärillä. Nyt oli jo aika kytkeä lisälämpökin pois, kun taivaallinen hehku nosti betonipunkkerimme lämmön 26 asteeseen.  Huomenna alkaa uusi kuukausi ja uudet kujeet ; hiehojen vapautus laitumelle ja suuri säilörehusavotta. Toukokuun ongelma lienee ollut traktorit, seosrehun valmistus ja jako kun pidättelee kahta menopeliä jonkun tovin. Onneksi yksikään eläin ei kuollut nälkään, vaikka joku hieho katsoikin hetkittäin aika syyttävästi tyhjää ruokintapöytää. Niin, ja mekin olemme vielä hengissä toukokuun loputtua :)

toukokuun_altaat.jpg