17.12.2018

Esko aloitti NAVETAN 10-VUOTIS SYNTTÄRIT vetämällä Ice-lehmän nurkan taakse. Alun lupaavasta pirteydestä huolimatta vanhan lehmän sydän ei kestänyt.

Noora kommentoi synttäreitä kaikista yleisimmällä ajatuksella - aika on mennyt todella nopeasti.

Esko sen sijaan on iloinen, että haasteiden suuruutta ei tiennyt etukäteen. Hän on viemässä Hukkalan maataloutta yhä edelleen eteenpäin johtamalla ja ajautumalla.

Minna on iloinen puolivälin saavutuksesta. Karjasilmä on kehittynyt aivan uudelle tasolle ja monet mutkat on suoristettu tehden uusia.

Yhä edelleen jaksamme kokeilla uutta. Kalprox kalsium-lisä maistui lehmän suussa liian pahalle ja hoitoparret odottavat seminologia siementämään yksin. Lehmien numeroinnin aloittaminen alusta helpottaa muistitehtävää ja genomitestaus nopeuttaa jalostamista. Vielä kun opimme tekemään kaikki nettityöt mobiilin kautta, olemme voittajia.

Jälkiviisaana voisi todeta, että leivän olisi voinut hankkia helpommallakin. Mutta nyt ei tarvitse jossitella, navetta on tehty ja sen kanssa pärjätty.

Iso kiitos meidän pärjäämisestä kuuluu Niilo-ukille joka jaksaa nousta edelleen aamuilla varhain appeen tekemiseen. Samoin jokainen työntekijämme on ansainnut kiitoksen. Ilman tehokasta ja osaavaa urakoitsijaa olisimme pulassa samoin kuin kaikki pellonvuokraajat ovat todella tärkeitä yhteistyökumppaneja. Kiitos!

Pennissä on markan markan alku!


15.12.2018

Siitä onkin jo aikaa, kun viimeksi olemme soittaneet eläinlääkärin heti aamusta. Erittäin pirteä eläinlääkäri Pauliina sujautti kalsiumia Ice-lehmän suoneen ja pienellä avustuksella lehmä nousi ylös.

Meillä Ylä-Savossa eläimet pääsevät todella nopeasti lääkäriin!

6.12.2018

Itsenäisyyspäivän kunniaksi hurautimme tehdä navettahommat omalla porukalla ja juuri nyt se oli pelottavan helppoa. Onneksi Money-Penny poiki ja joku markan sukulainen syntyi. Siis Penni.

1.12.2018

Nyt täytyisi laittaa se kuuluisa rasti seinään kun lypsämme kaikki asemalle tulevat tankkiin. Se on todella harvinaista.

Olemme vaihtaneet maitonäytteestä tehtävän tiineystestin väliaikaisesti seminologin palveluihin. Jokohan joulun jälkeen voisimme unohtaa helteestä aiheutuneet probleemat ja siirtyä takaisin aikaan ennen kesää 18?

26.11.2018

Siunattu olkoon tämä välirauhan aika. Todellakin juuri nyt on vain kaksi lehmää antibiootilla tikattuna ja niistä toinen saadaan jo huomenna tankkiin? Silloin kun sota sairauksia vastaan alkaa, on vain käytävä päälle voimia säästämättä. Saapa nähdä milloin ja mistä päin seuraava hyökkäys alkaa.

Isäntä hakee lähes päivittäin sahanpurua saappaisiin ja sieltä lattialle. Metsän raivaukseen kelit eivät voisi olla paremmat maan olessa vain ohuessa kuurassa.

20.11.2018

Aloitimme vielä yhden antibioottihoidon jalkaongelmiin. Tilanne on rauhoittunut huimasti ja sairaskarsinassa on jopa tyhjiä paikkoja.

Isäntä saapui yöllä kotiin ja nyt saa sitten koneetkin jälleen poikia.

1.11.2018

Pakina-vasikan napatyrän leikkaus sujui rauhallisesti ja varmasti Marjon ohjatessa harjoittelijoita. Emily seurasi anestesiaa ja Saara hoiti tippaa. Parin päivän päästä vasikka potki tuulta kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunut.


23. 10.2018

Saimme kaksi nuorta naista kotiimme! Saara ja Emily opiskelevat toista vuotta eläinlääkäreiksi ja meidän tehtävänä on tuoda navetta eläimineen niin tutuksi kuin mahdollista kahdessa viikossa. Mikäpä meidän on kaatessa tietoa innostuineisiin ja oppivaisiin opiskelijoihin!

Lisäksi navetamme tarjoaa ( valitettavasti) monenmoista pikkuista ongelmaa sorkista kaksosiin, joten tylsää ei ole ollut!


21.10.2018

Varalle jemmattu jännä oli 100 vatsaa sekaisin. Nyt on helppo kolata lantaa ja lypsykin sujuu sukkelasti tuotoksen romahdettua.

16.10.2018

Navetan ovet ovat sepposen selällään lokakuisen lämmön herätellessä vielä kärpäsetkin. Illalla pistämme vielä mittalypsyn näytteet purkkiin ja sitten on ekstra-työt tehty joksikin aikaa. Onneksi emme tiedä, mitä kaikkea jännää meidän varalle on jemmattu...

12.10.2018

Asenne ratkaisee, ehdottomasti. Etukäteen ajateltuna lähes 40 lehmän sorkkahoito iltapäivällä tuntuu aika raastavalta. Niin vain paketoimme ja kengitimme ennätysmäärän lehmän käpäliä iltaan mennessä. Siinä sivussa lypsimme lehmät. Hyvä me - erinomaista!

8.10.2018

Upea, kaunis ja raikas aamu! Lieneeköhän nämä hiehot onnellisia vai onnettomia päästessään pian katon alle?


7.10.2018

Ei hyvä tavaton! Miksiköhän tähän joka syksy toistuvaan sonta-häntä-meteli-rulettiin ei vain totu? Naama on kakka-pilkullinen ja pää kuin painekattila? Onneksi lehmä-rouvat ovat aamulla rauhallisia ja tiedän mitä on hiljaisuuden musiikki.

10.10.2017 kirjoitettu: Lypsyllä sen sijaan kokeillaan hermoja kuten joka vuosi lokakuussa ruokinnan muutoksessa. Rauhallisetkin lehmät pudottavat lypsimiä ja hankalat muutuvat todella haasteellisiksi. Tälläiset työolosuhteet jouduttavat mutaatioita, kun 24 vuotta sitten otettu suloinen vaimo muuttuu pirttihirmun ja noita-akan risteymäksi:(

9.10.2016 kirjoitettu: Rauha vaihteleekin navetalla nopeasti. Kuluneella viikolla koimme pari todella kaoottista iltalypsyä, kun lehmät osoittivat mieltään takomalla häntää peräpeltiin ja pudottamalla lypsimiä. Silloin onni on keittiön hiljaisuus.

2.10.2018

30 eläimen rakenne-arvostelu sujui kahdessa tunnissa ja jalostussuunnitelma vaati reilut kolme tuntia. Faban Anita on tehnyt tätä pitkäjänteistä työtä kanssamme alusta saakka ja kehitys on ollut huimaa. Määrätietoisesti eurot edellä!

1.10.2018

Voi sun ihana helle-kesä! Komplikaatiot vain paisuvat. Tiineydet voivat olla sitä sun tätä, mutta sorkat ovat nyt aivan sitä itseään tarttuvaa sorkka-alueen ihotulehdusta. Olemme välttäneet nämä vitsaukset 10 vuotta, mutta nyt otamme lusikan kauniisti käteen ja maistelemme uutta keitosta. Sorkkasukkia, suihkeita ja geelejä, kipulääkkeitä ja tarvittaessa jopa antibioottia kuluu rutkasti - kuten työaikaakin.

Otamme tämän uuden oppimisena ja mahdollisuutena luoviin ongelmanratkaisuihin. Piste.

24.9.2018

Ensimmäinen kylmä yö, lämpötila lähellä nollaa. Säilörehun korjattu ja ehkäpä rehut riittävät seuraavaan satoon saakka. Yltäkylläistä ei todellakaan ole.

Niilo on laajentanut Torimäen lohkoa kuin salaa.


22.9.2018

Hurjan kuuma aamu, lähes 15 astetta lämmintä. Odotamme kiihkeästi hallayötä kärpästen kunniaksi.

Tämän kesän ensimmäisen teon rehusiilo on avattu ja appeeseen täytyy lisätä vettä. Viime vuonna sitä lakaistiin pois ruokintapöydältä. Vaihtelu virkistää.

Tänään alkaa kolmas säilörehun korjuu niittomiehen saapuessa? Mutta kappas - juuri nyt sataa...

18.9.2018

Umpilehmät pääsivät sisälle. Tänä kesänä ei karvat kastuneet turhan monta kertaa.

14.9.2018

Eskolla lomapäivä maailman mukavimmassa hommassa. Pienen pieni sala-ojitus:)

12.9.2018

Helteen jälkeiset komplikaatiot osa 2. Kärpäset lisääntyivät räjähdysmäisesti ja torjunnasta huolimatta lehmät tulivat lähes sekopäisiksi pakaten itsensä navetan pohjoispään oville pieneen tuulen vireeseen. Ryhmäytyiminen aiheutti hurjasti sorkkavammoja ja näin jouduimme kutsumaan sorkkahoitajan. Nyt köpötellään sitten kenkien kanssa ja osa jopa antibiootilla.

Seuraavana hellekesänä hankimme sellaiset tuulettimet, että kärpästen lentoradat sotkeentuvat!

4.9.2018

Kuin sadussa Hannu ja Kerttu tielle oli ripoteltu jyviä, jotta koti löytyisi paluu matkalla. Jyvät itävät hienosti ja ensi keväänä niitä voi jälleen ripotella pellollekin:)


31.8.2018

Kuluneet kolme viikkoa ovat olleet haastavia. Olemme säntäilleet helmat hampaissa ja tuli hännässä. Nyt on vihdoinkin aikaa kuunnella omia ajatuksiaan?

Onneksi lehmät sairastavat helteen jälkeistä traumaa vasta nyt. Navetta on kiukuttavan täynnä kärpäsiä ja utaretulehduksia. Kärpäsiä lamaannuttava kylmä yö taitaa olla vielä haavetta.

Pienimmät vasikat pääsivät eilen sisälle - niillä olikin oikea super-kesä!

28.8.2018

Jyvä-auma peitelty. Jyvä-ralli on OHI.

27.8.2018

Urakoitsija pui viimeiset kymmenen hehtaaria, jotka murskattiin aumaan.

21.8.2018

Isäntien hurmio saavutti seuraavan tason heidän piilotellessa jyviä pää punaisena. Hukkala koki ennätys-sadon ennätys alasta viljaa. Satotaso lähentelee 5000 kiloa hehtaarilta ja pussit käyvät liian pieneksi.

11.8.2018

Isännnät ovat ihan hurmioissaan tästä poikkeuksellisen upeasta puintisäästä. Lisäksi jyviä nayttää tulevan niin paljon säilörehun sijaan, että pitäsikö ryhtyä sikafarmariksi.

Navetan takana jyllää luotettava kalusto vuosimallia -42, -72 ja -91.

Murskeviljasiilo täyttyy nopeasti ja osa viljasta piipahtaa tunnin kuivurissa, puintikosteus on alle 15.

Samoin vanhan navetan latokuivuri tulee täyteen kullankeltaisia pehkupaaleja.

Pihapelto joutui hieman liian aikaisin kuivuuden vuoksi, mutta silti jyviä tulee paljon ja nopeasti urakoitsijamme vauhdilla.


10.8.2018

"Minä tapoin sen", tuumasi Incarnita-rouva turvepaalille:)


9.8.2018

Laitumet ovat kuivaneet pahemman kerran ja lisäruokinnasta huolimatta 12 hiehon lauma otti jalat alleen ja kipaisi naapuriin. Mutta onneksemme oli myös naapureita, jotka pysäyttivät porukan! Kiitos!

7.8.2018

Viljan puiminen alkoi ennätyksellisen aikaisin. Esko ajaa hiki hatussa kuivaa heinää Marttisilta, paaleja tuli melkein 200!

30. -31.7.2018

Esko niitti kaksi pitkää päivää heinikoita Marttisenjärvellä. Matka on hieman pitkä ajaa paaleja umpilehmille, mutta tässä tilanteessa on varauduttava.

2002 oli vastaava kesä. Muistamme, kuinka katsoimme taivaalle hartaasti odottaen sadetta. Seuraavana talvena oli omasta takaa vain raitista ilmaa, kun vesi ja rehu loppuivat.

Muuten olemme sopeutuneet kolmen viikon helteeseen hienosti - itse asiassa olemme nauttineet tästä aurinkoisesta säästä. Erinomainen työporukka navetalla on mahdollistanut mukavan kesän, jonka muistamme.

26.7.2018

Meillä satoi vain 2 mm! Vieremän kirkolla oli tullut tulvaksi asti vettä. Harmitus meille.

21.7.2018

Täydellinen ajoitus! Aamuyöllä satoi vettä 8 mm. Navettakin jäähtyi inhimilliseksi - tai eläimelliseksi. Me ihmiset kyllä pärjäämme, mutta läähättävät lehmät eivät ole nautinto katsoa. Maitomäärä on pudonnut, muttei katastrofaalisesti. Erinomainen ape on maistunut mittarin näyttäessä 30 astetta.

Nyt hieman jännittää pihaohran puolesta. Komea vilja alkaa jo joutua. Jospa pahimmat rankkasateet kiertäisivät maisemapellon.


20.7.2018

Ja sitten lannoitetaan. Urakoitsija ajaa lietettä, ukki ajaa lietettä ja nuori isäntä ajaa keinolannoitteita. Kolmatta satoa on saatava vähintään yhtä paljon kuin kakkosta. Kasvapa nyt heinä samalla vimmalla!

19.7.2018

Samalla vimmalla millä rehu koottiin peiteltiin myös kaksi siiloa. Saaliiksi tuli lähes kaksi täyttä siiloa äärimmäisen kuivaa säilörehua.

17.7.2018

Aamulla alkoi vimmainen heinänkaato ja iltapäivällä hurja ralli peltojen ja siilon välillä. Toinen säilörehu valmistuu...

16.7.2018

Jupiterin juoksutusmaha-leikkauksesta on kulunut 10 päivää. Lehmä voi erinomaisesti ja on aika poistaa tikit.

14.7.2018

Onneksi pöjöpouta katkesi 5 mm verran. Lauantai-aamun sade kasteli hiehot ja heinikot. Navetta sen sijaan on kastunut joka päivä jostakin kohdin pesurin voimalla.


8.7.2018

Isäntä lähti ajelemaan naapurikylälle niittokone perässään sääennusteiden luvatessa pöjöpoutaa.

6.7.2018

Ainakin kolmannen kerran pihaton aikaan eläinlääkäri suoritti vasemman puoleisen juoksutusmahan siirtymän kiinnityksen. Leikkaus on kohtuullisen suuri navetan olosuhteissa, mutta tulos on permanentti ja kokemuksemme ovat hyviä. Toivomme parasta mahdollista toipumista Jupiterille.

5.7.2018

Isäntä näki painajaista kello 00.30. Hiehojen lehmänkellot kilisivät talon nurkalla ja pian juostiin otrapellon poikki. Otsonin kaveritkin pääsivät päiväksi arestiin navettaan.

3.7.2018

Maaperä on niin kuivaa, että paimenpojan maadoitus on haastavaa. Niinpä hiehomme Otsoni tuli navettaan pitämään seuraavan päivän sadetta.

2.7.2018

Tilasäiliö on mukavasti täynnä kun viime viikolla lähetimme neljä lehmä matkaan ja kolme rouvaa on aloittamassa kesäloman.

Tänään aloittaa ulkoilun ensimmäiset seitsemän pienten ryhmästä. Nämä alle puolivuotiaat tulevat keittiön ikkunan alle reiluksi kuukaudeksi.

Isäntä jatkaa laidunten niittoa.

26.6.2018

"Don't cry over a spilt milk" sanoo sananlasku. Mutta suolaisen makealta maistui tankin kylkien pesu, kun maito meni yli. 7000 litran tankkiin ei sovi 7 300 litraa maitoa. Tämä kuluu siihen turhan työn tekemisen sarjaan, mutta kokeiltu on.

25.6.2018

Sukkelasta urakoitsijastamme ei jää kuin jäljet.


24.6.2018

Yhdeksän päivän aikana olemme saaneet yhdeksän vasikkaa. Ihmekös päässä alkaa sirittää...

20.6.2018

Ystävämme kyy-käärme kohtasi loppunsa saapuessa navetan toimistoon.

19.6.2018

80 nännikumia olisi vapaana vaikka Tonkkumin hiettoon. Lypsyaseman huolto sujui ripeästi isolla porukalla, kun ulkona viskeli vettä 18 mm.

16.6.2018

Isäntä ennusti, että hullut päivät jatkuvat varmaan poikimisilla. Pinot Noir, Brandy ja Pihla vasikat olivat onneksi super-reippaita niin kuin talon väkikin:)

PS: Edellisenä iltana saimme pienen vesikuuron.

15.6.2018

Hukkalan hullu viikko alkaa olla eläinlääkäriä vaille valmis. Muutama kiima on hukassa ja tärkeintä on peitonpainon = Fanni-mopsin rokotus.

Keskiviikkona pidimme näytemittalypsyn ja torstaina vuolimme sorkkia. Siina samalla kiillotimme vanhan navetan. Lisäksi urakoitsijamme keräsi muutaman kuorman säilörehua ensikertalaisilta. Ja sana keräsi kuvaa sadon määrää parhaiten. Alla olevassa kuvassa on paljon parempi heinikko keittiön ikkunasta katsottuna.

Ja arvatenkin nyt on alkanut peltojen armoton lannoitus...

11.6.2018

Ensimmäinen säilörehusato korjattu. Saldona noin puolet normaalista määrästä.

7.6.2018

Toinen sadepäivä tälle viikolle. Lämmintä on reilu viisi astetta. Nautimme tyypillisestä kesäkuun säästä.

Vanha navetta on nyt tyhjä ja hiehoja on ripluutettu jälleen naapureiden iloksi. Korvanumeroita on kahdessa eri sarjassa - jos sattuvat kesään mittaan kulkemaan omia teitään.

Vanhemmat eläimet ovat numeroilla 1294-1316 Nataliesta Onervaan.

Nuoremmat ovat numeroilla 1-43 Onesta Pelto-Iitaan.

3.6.2018

Lypsylehmät olivat joutessaan purkaneet esteet ulos ja reilu kymmenen rouvaa kirmasi ilosta ja auringosta. Nämä kaksi leikkivät nurkkajussia hieman kauemmin.


29.5.2018

Savon Voimaa lakkasi tulemasta kello 9. Kahvin puuttuminen olikin hankaluuksista pienin, kun aamulla ensimmäistä kertaa elämässään ulos laitetut Oosa, Otava ja Olenka huomasivat hetkensä koettaneen.


Reilu kaksi tuntia aurinkoista työpaikkaliikunta sisälsi myös ryteikössä porhaltamista, kun hiehot vinkkasivat sähköttömän aidan umpilehmille.

Iltapäivällä jouduimme lopettamaan kyyn pureman komplikaatioista kärsineen vanhan lehmän. Naapurissa nämä vekkulit tulevat jo olohuoneeseen!

27.5.2018

Isäntä lähtee kylvämään tällä erää viimeisiä keinolannoitteita seuraavin miettein:

" Lämmin kevät harppoo eteenpäin ettei mukana pysy"

... kovin oli lyhyt kommentti - taitaa olla pää aika tyhjä...

26.5.2018

Taas ovat seminologit laittaneet itämään useampia vasikan alkuja. Maanantaina syntyivat iloiset kaksoset Puuha-Pete ja Peppi Pitkätossu. Ja tänä aamuna löytyivät Pasuuna ja Piccolo. Pete ja Piccolo painavat kumpikin 30 kg, joten monta litraa maitoa kuluu, ennen kuin 40 kg ternivasikka raja on saavutettu.

Kuvassa vanhemmat ay-kaksoset:)


25.5.2018

Kylvöt pääosin suoritettu. Jäljellä on enää nurmelle kylvettävät uudismaat.

Hieman askarruttaa jo sateen puuttuminen. Ukki sanoi äitienpäivänä, että kevään kosteutta riittää kolmeksi viikoksi. Vanhat mummot ja ukit lappavat tietoa kokemuksestaan ja siihen on hyvä luottaa.

17.5.2018

Tehokkaat työntekijämme laativat lehmille aidan ja umpilehmät iloisivat Hyacinthiä lukuunottamatta vapaudesta. Laitumelle laskeminen on yhtä juhlallista joka kevät.


Kaunista säätä ja hellettä on ollut nyt viikon verran. Sääennusteet lupaavat hieman viileämpää ja se sopii maitoa työkseen tekeville lehmille.

16.5.2018

Vanha isäntä jaksaa ja jaksaa -kerätä kiviä. Ne vähenevät ja kaiketi lopulta loppuvatkin sisukkaiden maanviljelijöiden kynsissä.

Iltapäivällä jyrisi ja satoi vettä maahan saakka. Koti peltojen keskellä ei haise enää kakkasäiliöltä ja isäntäkin malttoi maate aikaisemmin.

15.5.2018

Helteinen sää, pölisevä tie ja hurja traktoriralli. Liete on kulkenut pellolle todella tehokkaasti ja kaikessa on raju tekemisen meininki. Lähes 20 hehtaaria on kylvetty ja pian pihapellolla on oras.


12.5.2018

Nuori isäntä piilotti lanalla pihan ja navetan välisen lietteen tuoksuhaittoja ajatellen. Varsinaiset toukotyöhulinat alkavat maanantaina, kun urakoitsija aloittaa lieterallin. Sitä mukaa sitten tasataan, äestetään, kerätään kiviä ja kylvetään, kun säät ja aika antaa periksi.

Viime syksyn ongelmat heijastuvat edelleen. Tämä suojavilja suojaa liialliselta rehusadolta.

11.5.2018

Luotettava ja osaava navettatiimi vapautti isäntäväen Reisjärvelle saakka. Eskon kämppäkaveri Tero Pemo-ajoilta on todellinen moniosaaja; Reiskone, luomu ja koneasema mm. ovat hänen osaamista. Sieltä tultuamme pökerryimme kevään vahvaan tuoksuun.Vanha isäntä vajuutti täysiä lietesäiliöitä pihapiiriin. Ainut paikka missä ei tuoksunut kakalle oli asuinrakennuksen vessa.

7.5.2018

Ja anna meille meidän jokavuotinen polttopuukiintiö. Tehtävä suoritettu.


30.4.2018

Maanäytteitä, tukihakemuksia ja odottelua. Kesä on suunnilleen yhtä kaukana kuin vuosi sitten, Murtokorven lumipeite ehkä aavistuksen ohuempi.

PS: Kylvettävää on noin 100 hehtaaria, mikä onkin uusi ennätys. Täältä tullaan - haaste!


19.4.2018

Navetan edessä rikkoutui helleraja, kun lämpömittari näytti yli 30 astetta. Mustaa kultaa soljui sinisessä letkussa altaasta toiseen.


18.4.2018

Hukkalan isännän mietteitä päivän uutisesta:

"Kerma ei ehdi nousta pinnalle suomalaisessa maitopikarissa, kun jälleen sekoitetaan. 2,5 sentin / litra tuottajahinnanlaskua ei paikata enää kuluja karsimalla. Tämä aktiivisen tilan leikkuri pienentää maitotiliä 6,75% ja se rahoitetaan pienetämällä maataloustuloa. Paljon puhutussa aktiivimallisssa leikataan 4,65% työttömyysturvasta, jos ei tee mitään."

Alla linkit kuviin, jotka kertoavat karua totuutta suomaisen, puhtaan ruoan tuottamisesta. Ensi kuussa saavutamme syvimmän sukelluksen:

Tuottajahinta heinäkuu 2014

Tuottajahinta lokakuu 2014

Tuottajahinta helmikuu 2015

Tuottajahinta tammikuu 2018

17.4.2018

Voi sun lehmät! Kamomilla, Maakana ja Nekkutytär päättivät kokeilla kaaoksen hallintaa poikimalla näytemittalypsyn yhteydessä. Järjestys kuitenkin voitti, kiitos erinomaisen työtiimimme!

8.4.2018

Sunnuntain kunniaksi saimme vasikan ( onneksi sonnin) kaiken järjestyksen mukaan.

3.4.2018

Eläinlääkäripäivä nopean kaavan mukaan. Normaaliin rakkula- utaretulehdus-settiin saimme mielenkiintoisen ongelman.

Tammikuussa syntyneellä Palma vasikalla on lantun kokoinen napapaise. Eristimme vasikan omaan suureen yksiöön odottamaan pyogenes-sotkun räjähdystä.

29.3.2018

Kulunut viikko oli vauhdikas positiivisesti.

Maanataina navetan liukkaat välikäytävät saivat kivan salmiakki-kuvion ja ainakin kumpparin ja lantakolan alla pitävyys nousi toiselle tasolle. Tämän palvelun tilasimme Faban kautta.

Tiistai jatkui myös Faban merkeissä Miinukan voittaessa meidän karjan ensikoiden kauneuskilpailun. Sen jälkeen suunnittelimme jalostuksen askelmerkit seuraavaksi puoleksi vuodeksi.

Torstaina pohdimme ProAgrian neuvojan kanssa kulunutta vuotta maidon tuotannon ja ruokinnan näkökulmasta.

23.3.2018

Omistayrittäjien ItäMaito-päivän terveiset:

1.1.2019 alkaen maidosta maksetaan entistä enemmän maidon arvo-osista (rasva ja valkuainen), eikä nesteestä. Rasvan hinta suhteessa valkuaiseen kasvaa, koska markkinatilanne on jo pitkään ollut rasvan osalta parempi kuin valkuaisen.

Maidon tuottajahinta ei tule ainakaan nousemaan.

Siinäpä eväitä mm. tulevan viikon jalostuspäivään.

22.3.2018

Lomalta paluu sujui hyvin. Navetalla oli kaikki järjestyksessä - kiitos erinomaisen tiimin! Kuusi poikimista, muutama siemennys ja sairastapauksia nolla - vauu!

Lehmävasikka saldo on nyt 19. Lisäksi pääsiäisen jälkeen iskee tilanpuute myös lehmäryhmässä. Ongelma on laitettu myssyn alle hautumaan - ratkaisu saattaa putkahtaa esiin helpostikin.

Lumen tuloakaan ei voi estää. Sille on onneksi paljon tilaa.

Näihin aikoihin kymmenen vuotta sitten aloitimme suur-urakan navetan rakentamisella. Ainakin toiset kymmenen vuotta on vielä urakoitava ja terveyden niin salliessa jopa enemmän kansakuntamme huoltosuhdetta ylläpitäen:)

11.3.2018

Lypsää sujautimme aamulla isännän kanssa suloisesti kahdestaan. Joskus käy niinkin, ettei erillislypsintä tarvita.

8.3.2018

Ehkäpä Eskon yhteydenotto A-Tuottajiin auttoi, kun kuusi ternivasikkaa lähti maailmalle. Suurin liharisteytys sonni painoi ennätykselliset 90 kiloa! Näin ollen tulevat vasikat mahtuvat hienosti, siitä huolimatta että kotiin jääviä lehmävasikoita on nyt jo 16! Hymy hyytyy kahden vuoden kuluttua, kun tuo määrä hiehoja poikii yhteen syssyyn...

5.3.2018

Visainen uusi ongelma ratkaistavaksi: mihin laitamme kaikki vasikat, jos A-tuottajien nouto ei toimi välikasvattomoiden ongelmien vuoksi? Lauantaina saimme vasta ensimmäiset kaksoset tälle vuotta - viime keväänä niitä tuli kuudet!

2.3.2018

31. lehmä poiki tälle vuotta ja lehmävasikoita olemme saaneet 13. Saldo on todella miellyttävä, kun viime vuoden loppu meni yhdessä sonniputkessa. Pelakuu-vasikka sai lämpöliivin ja kuumavesi-kanisterit laatikkoonsa, vaikka hurjat 24 asteen pakkas-aamut ovat vaihtuneet lähes leudolta tuntuvaan 10 miinus asteeseen.

24.2.2018

Sorkkapäivä stimuloi ja synkronoi. Seuraavana aamuna navetalla oli kolme uutta vasikkaa ja illalla tuli vielä neljäs. Kaiken kaikkiaan 4 päivän aikana on tullut pikku-äppöä. Olympiatermein varapatruunatkin on nyt käytetty, kun jokaista pikku-laatikosta näkyy vasikan korvat.

22.2.2018

Tyttäremme Johannan mantra on OIKEA ASENNE. Niinpä lähdimme pitkä-torstain viettoon reippaalla asenteella ja villahousuilla. Sorkkahoitaja Mika Juntunen selvitti urakan ripeästi; 58 hoidetusta lehmästä 45 oli ennaltaehkäisevää. Siitä huolimatta tavoitteena on VAIN 40 eläimen hoito päivässä - asenteen venyttäminen on aika vitsikästä kellon ympäri.

21.2.2018

Lehmä poikii sitten, kun vasikka on valmis. Tällä kertaa Jasmiinin Punnus vaati kolmen viikon aikalisän. Sonnin syntymäpaino oli lähemmäs 80 kiloa. Seuraavana päivänä Punnus sai oman tyttökaverin, kuvassa edessä vasemmalla.

19.2.2018

Suomen posti on yllänyt meidät lähiaikoina jo kahdesti. Viime viikon sähkökatkoksen informaatiot saapuivat seuraavana ja sitä seuraavana päivänä. Tänä aamuna otimme jälleen salmonella-näytteet. Tammikuussa lähetetty paketti on jököttänyt Joensuun pakettiautomaatissa kuukauden, vaikka sille oli ostettu ovelle-matkalippu.

Tällä viikolla orientaudumme suureen sorkkahoitoon. Edellinen meni pipariksi väärinymmärrysten vuoksi josta seuraa pitkä-torstai navetalla.

13.2.2018

Kuivikkeiden tilaus ja toimitus sattuivat erinomaisesti, vuoden takaista oli vain enää kaksi pakettia tähteenä. Nyt navetan takana on 840 paalia Varkauden Puun purua seuraavaksi vuodeksi.

Navetan sisällä on jälleen joka keväinen ongelma, kun kesällä siemennetyt hiehot on otettava lehmiin. Tällä viikolla viisi hiehoa ovat aikamoinen uhka heikommille lehmille.

11.2.2018

Koneurakointi Jari Å pelasti jälleen isännän pään ja koko komeuden tutinalta tekemällä renkaan. Bobmanin takarengas ei pitänyt ilmaa alapuolella ja viikon verran uutta rengasta postista odotellen ajelu oli vähemmän miellyttävää. Mutta miellyttävämpää kuin käsin lannan kolaaminen ja kuivikkeiden levittäminen.

29.1.2018

Tammikuu alkaa olla ohi ja Eskon uusi karvahattu jäi vielä pitämättä. Lumilapiota on sen sijaan heilutettu.

Aurinkoinen ja leuto sää sopi erinomaisesti vasikkalan siivouspäiväksi. Tyhjensimme pienkuormaajalla toisen karsinan paksun pehkukerroksen ja työnsimme uuden pehkupaalin toiseen karsinaaan. Nyt passaa 20 vasikan pötkötellä, ei tosin kauan. Huomenna kahdeksan Tesoa matkustaa muualle latkimaan maitoa.

Onneksi meillä on ylivuoteisia kuivia pehkuja vielä seuraavaksikin talveksi, mutta nuukasti niitä pidettävä. Jospa syksy 2018 olisi pöjö poutaa!

24.1.2018

Tämä P-vuosi on vallan mainio. Viime päivinä olemme saaneet komeat sonnit, jotka nimesimme ajankohtaisesti Paavoksi ja Pekaksi. Illalla syntyi söpö Bertta Martalle.

19.1.2018

Terveydenhuoltosuunnitelma päivitetty jälleen, onhan se mm. yhtenä ehtona sentin lisähintaan maidossa. Päivän saldona isäntä lajitteli punaiset ja mustat hiehot omiin riveihin vanhassa navetassa ja näin toiset heistä tulevat saamaan hieman vähemmän ruokaa. Toiseksi tehtäväksi isäntä otti pihaton välikäytävien karhennuksen - toimitusajasta emme sopineet:)

Alkuvuoden 2017 coli-epidemia taittui kolmella toimenpiteellä: vaihdoimme vedinkaston, kuivitamme myös illalla ja emme enää kastele lypsyasemalla vetimiä suihkulla ennen pyyhkimistä systemaattisesti.

18.1.2018

Lisänä se on rikka rokassa, hämähäkki taikinassa ja huono jyvä appeessa. Sopeudu tai kuole, siis sopeudu, vaikka kuinka keljuttaa. Viime vuoden hyvä maitokäyrä sukelsi uusiin pohjalukemiin loppuvuodesta ja näin koko vuoden keskituotos jää paljon edellisestä.

Juuri nyt tuotokset ovat kuitenkin hieman nousseet rehusiilon ja jyväsiilon vaihduttua. Suomen luonto ja erilaiset kesät luovat haasteita maanviljelijän elämään uskonnon ollessa kiitettävä ja matematiikan välttävä.

Carpe diem jälleen. Mitäpä noita mahdottomia asioita suotta märehtimään vaan koko pala on vain nielaistava alas. Päivän valoisuus on jatkunut jo huomattavasti, lämpötilat ovat erinomaisia tammikuuksi ja jalka nousee.

7.1.2018

Vuosi alkaa lumen kanssa. Vanha navetta on yleensä piilossa vasta maaliskuulla.

PS: P-vuosi on alkanut upeilla lehmävasikoilla; Pinja, Persikka ja Passion. Jos tämän vuoden teema olisikin "syötävä"-nimi?