Vuosi 2016

29.12.2016

Esko teki oman henkilökohtaisen ennätyksen navetalla olemisesta. Aamulypsy suoritettiin isäntaparilla, jonka jälkeen Noora tuli avustajaksi sorkkahoitorumbaan. 36 lehmää hoidettiin ja vasta vaille 14 isäntä pääsi ruokapöydän ääreen joutuakseen pian takaisin iltalypsylle. Meillä ei ole tekemisen puutetta.

17.12.2016

Vasikkala käy puolella teholla, kun pistimme toisen baarin kiinni asiakkaiden vähyyden vuoksi. Tämän vuoden lehmävasikkasaldo näyttää 36 Nannya ja Nektaria.

11.12.2016

Ternivasikka-listamme on pitkä. Johanna toimi viikonlopun ansiokkaasti karjakkona ja nappasi kuvan suloisista sekakaksosista. Nuusku ja Nöpötin syntyivät kolme viikkoa etuajassa ja ovat vaatineet ja saaneet huomiota erinomaisen paljon. Kun kaikki sonnit ja muut lähtevät, meille jää vain kaksi lehmävasikkaa vasikkalaan. Mhh.. mitenkähän suu nyt laitetaan?

PS: SUNNUNTAIN kunniaksi SONNI-vasikka.

7.12.2016

Isäntä laittoi työpaikan auki ja välittömästi alkoi netti- ja puhelinlinjat laulaa. Haemme ensisijaisesti karjasilmää ja vasikkalan vahtia.

6.12.2016

Piia oli meillä melkein kuusi vuotta töissä! Viimeinen työpäivä sisälsi haikeutta ja kiitollisuutta.

5.12.2016

Ja nyt saa kolata lunta! Aamulypsylle meno oli kuntojumppaa, kun yöllä oli tullut lunta senttisotalla. Mutta matka taittui paljon helpommin kuin autolla. Palosenmäelle ajaminen aamuyöstä umpihangessa on todella taitolaji!

Olemme luonnon armoilla ja luonnon armosta. Lepopäivät pyhitämme navetalla, kun lehmät pääsääntöisesti poikivat sunnuntaina. Lauantai-iltana saimme vasikan, toisen sunnuntai-aamuna ja kolmannen samana iltana. Sanotaan, että sunnuntain lapset ovat onnellisia aina, liekö vasikatkin?

29.11.2016

Nyt saa kolata jo kakkakekoja -ihanaa! Uskomattomman nopeasti lehmät sitten toipuvat ja pahinta aikaa kesti vain viikon. Tosin vielä joku nuorempi lehmä vasta aloittaa viruksen kanssa taistelun. Yksi vasikka saa yskänlääkettä ja kohtutulehdusta sairastanut vanha lehmä ei kestänyt kuumeen ja ripulin yhteishyökkäystä kaatumatta.

26.11.2016

Kovin lyhyitä ovat nuo tyynet ajat meidän navetalla. Jo viime viikolla puolivuosikkaat alkoivat yskiä epäilyttävästi. Tällä viikolla onkin saanut luikkia sukkelasti lehmien takana, ettei ole jäänyt kakkakuorrutukseen. Jostakin saimme iki-ihanan viruksen, joka on nopeuttanut lypsyä ja lannan kolaamista. Tänä aamuna maitomäärä oli jo hieman nousussa.

Virukset tulevat ja menevät. Yskä lähtee rykimällä ja nuha niistämällä.

18.11.2016

Navetassa oli ihana rauha ja kaikki elossa. Samoin lypsy sujuu nyt huomattavasti miellyttävämmin kuin kuukausi sitten. Raju ruokinnan muutos aiheutti maitomaarän tippumisen, potkuraudan käytön kolminkertaistamisen ja uskomattoman metelin. Koemme joka syksy saman mielenterveyttä kysyvän testijakson...

Laulun sanat "Myrskyn jälkeen on pouta sää" on niin totta - onneksi jopa meilläkin!

17.11.2016

Lehmät järjestelivät viime viikon kaltaista poikimasumaa 9 kuukauden päähän. Seminologi epäili, että ovatkohan kaikki viisi oikeasti kiimassa? Vielä nukkumaan mennessä iltatarkastuksen jälkeen emäntä lisäsi iltarukoukseen, että kaikki kiimakekkuloijat ovat elossa aamulla. Etteivätkö olleet kiimassa?

Viides rouva oli toisessa karsinassa odottamassa siementäjää, kun varsinainen hoitokarsina lukitsee vain neljä!

11.11.2016

Onneksi ei kuitenkaan kissaviikkoja! Hukkalassa vietetään kuin ennen vanhaan pestuumarkkinoita marraskuussa. Luovuus sana sisältä sanat "luovu" ja "luo uus". Mikä valtavan hieno mahdollisuus itse kenellekin!

Toki uudet asiat aina hieman hämmentävät - kun olemme olleet jo aika kauan muuttumattomuuden tilassa. Mutta uusi tapamme tehdä töitä on jo 8 vuotta vanha ja olemme oppineet paljon niin perustehtävistä kuin opettamisestakin. Siispä nokka kohti uusia kokemuksia!

Navetalla onkin ihan touhukasta aikaa, tänäänkin saimme kaksi suurta sonnivasikkaa. Aamulla erilleen lypsettäviä oli kahdeksan, se kertoo paljon sattumien sumasta.

28.10.2016

Yksi emännän lempihommista kautta karjatalouden on ollut painepesurilla peseminen. Mutta ei tänä aamuna! Syke nousi, kun pesurin kahvasta roiskui vettä niin emännän kuin vasikoiden silmille. Apuun hälytetty isäntä kääri vuotokohdan teipillä sillä seurauksella, että tehot jäivät miniseksi. Olo oli kuin pikkulusikalla keittoa ammentaessa.

Todellakin, monta kohtaa olisi uusittava ja korjattava. Tiukka talous johtaa näihin sisulla räpeltämisiin.

26.10.2016

Eilen poiki pitkästä aikaa kaksi lehmää samalle päivälle. Poikimalista näyttää nyt normaalin työläältä - olemmekin lekotelleet vasikatonta aikaa. Kun vain olisi enemmän noita erottelukarsinoita! Neljä vanhaa lehmää vaappuu päivästä toiseen poikimakarsinaan kinttujaan oikomaan. Se on tämä vanhojen rouvien ilo:)

24.10.2016

Viimeiset hiehot pääsivät / joutuivat sisälle. Projekti sujui nopeasti. Suuren karjan ja paljon työn etu on oppiminen; niin hoitajat kuin hoidettavatkin työskentelevät aina vain pienemmillä panoksilla samaan tai suurempaan tulokseen.

17.10.2016

Vanhaan navettaan menevät 35 hiehoa ovat vielä ulkona. Ja mikäpä siellä on ollessa, vettä on satanut viimeksi kolme viikkoa sitten. Tällä hetkellä eläinmäärä on tavoitteessa vähän yli 200. Näin meillä on väljyyttä nuoriso-osastolla ja silti riittävästi päitä uudistukseen.

Ukki jatkaa pieteetillä 50 hehtaarin urakkaa. Nyt kyntömies puurtaa pihapellolla, jota on kivetty vuosikymmenet.

11.10.2016

Voimaperäinen usko maatalouteen jatkuu Hukkalassa. Tonneittain tuotantopanoksia saapui odottamaan seuraavaa kesää.

9.10.2016

Jokaisessa onnettomuudessakin on oma onni. Perjantaina kiimaansa keikkunut lehmä särki itsensä jalattomaksi ja nyt katsomme tokeneeko suhteellisen nuori eläin levolla ja nosto-avulla. Onni tässä seikassa ovat hyvät työntekijät, jotka ovat jo rutinoituneita erikoistilanteisiin. Näin isäntä saa sen suhteen lomailla (metsästää) rauhassa.

Rauha vaihteleekin navetalla nopeasti. Kuluneella viikolla koimme pari todella kaoottista iltalypsyä, kun lehmät osoittivat mieltään takomalla häntää peräpeltiin ja pudottamalla lypsimiä. Silloin onni on keittiön hiljaisuus.

4.10.2016

Työmäärän paljous kompensoituu tehokkuudella. Jalostuspäivä alkoi erinomaisesti, kun arvosteltavat eläimet tulivat automaattisesti arvostelijoiden luokse. Samoin suunnittelu "paperilla" kävi käden käänteessä. Teimme uuden nopeusennätyksen!

Isäntä sen sijaan avusti tilamme ensimmäisessä vasikan napaleikkauksessa. Lehmävasikoita on syntynyt juuri sopivasti ja jotta ostamaan ei tarviste ryhtyä, on olemassa olevista huolehdittava.

Aamulla lähtikin viisi tiinettä hiehoa naapuripitäjään.

1.10.2016

30 vuotta sitten Eskon unelma-ammatti oli sala-ojittaja. Ehkäpä sala-ojan huuhtelukin on yhtä hauskaa vielä vuosikymmentenkin jälkeen.

Hiehojen ulkoilukausi jatkuu, kun sääennusteet näyttävät hiukan viileämpää, mutta poutaa. Ensi viikolla testataan turnauskestävyyttä, kun tiistaina on jalostussuunnittelua ja torstaina sorkkahoitoa.

26.9.2016

Uskomattoman lämmin sää. Hiehojen sisälle ottaminen näyttää siirtyvän ensi viikolle.

Eläinlääkäripalvelut ovat Vieremällä erinomaiset. Nupoutukset, kiimattomat ja muut tavalliset ongelmat oli hoidettu jo hyvissä ajoin ennen puoltapäivää. Lisäksi lääkärimme ovat taitavia sekä työssään että palvelussaan.

25.9.2016

Voi sun pulleat jyvät! Emäntä hyväuskoisena luuli, että lehmän kakkoja koristavat jyväset ovat vain väliaikaista siilon vaihtuessa. Totuus kuitenkin paljastui, murska-myllyn säädöt ovat tainneet olla hieman hassusti koko säilömisen ajan. Ensi syksynä isäntä tekee tuon työn silmälasit päässä!

24.9.2016

Sataa vettä pitkästä, pitkästä aikaa. Kaikki hiehot ovat vielä ulkona ja ajatuksissa vilahtelee jo niiden sisälle pyydystäminen. Esko pelotteli keväällä, että tulevana suvena sudet ajelevat nuorkarjaa aidoista. Mutta vain pari hirven tekemää aukkoa on löytynyt. Yhtenä yönä pihaporukka oli karkuteillä, kun vesivaunu oli tyhjä eikä aidassa ollut virtaa.

20.-22.9.2016

Isännät korjasivat sala-ojia. Eväsreppu pakattiin aamuvarhain ja illalla multaiset miehet palasivat Seppälästä.

17.9.2016

Tuuli teki viimeisen kesätyöpäivän meillä. Olisimme mielellään tehneet jo sopimuksen ensi kesästäkin, mutta Tuulin opinnot ja harjoittelut kestävät sesongin yli. Mieli haikeana julistamme ensi kesän työpaikan auki.

15.9.2016

Nyt on rehut paketissa ja auma auman vieressä. Säilörehua tuli yli kotitarpeen.

Vadim aloitti vanhan navetan kunnostuksen ja hakkeen ajaminen jatkuu. Pian tuoksuu varmaan rahalle, kun aloitamme lietteen ajon. Niin, rahalle...

12.9.2016

Tulipa osuva viesti Mavilta sähköpostiin;

"Maidontuotannon vähentämistuki haettavissa - haku päättyy 21.9.2016".

Nimittäin viljan vaihtaminen kuivatuista ostojyvistä kotikutoisiin hapolla säilöttyihin ei sujunut ongelmitta. Maitomäärä notkahti henkeä salpaavasti...

11.9.2016

Kesätyöntekijämme Tuuli läpäisi pistokokeen - utaretulehdusbakteerit ja niihin sopivat hoidot tulivat kuin apteekin hyllyltä. Opiskelu on suoritettu laajan käytännön materiaalin pohjalta.

Isäntä jälleen kerran testasi, kuinka paljon lehmiä mahtuu 5-lehmän erottelukarsinoihin, kun jättää portin auki lypsyltä tulijoille. Tällä kertaa sopi ainakin 20 lehmää.

Ja Esko laulaa; Kuinka paljon mahtuu pieneen Hiaceen...

4.9.2016

Päivä alkoi hienosti, kun saimme navetan aamukahville upean täytekakun. Työntekijämme Vadimin Ilona osaa totisesti leipoa!

Ennen puoltapäivää viimeiset jyvät kipattiin täyteen viljasiiloon. Esko laski niiden riittävän nyt 300 päivää. Parasta kaikessa on se, ettei talvella tarvitse jauhaa kuivattua viljaa!

Seuraavaksi on teon alla umpilehmien täytekakku; samaan aumaan on tarkoitus laittaa säilörehua ja olkea.

Iso ja pieni ongelma on kuivikeolkien kanssa. Kuinka saamme noin 10 pyöröpaalia pakettiin?

30.8.2016

Lehmien otraryyni tehdas jyskyttää navetan takana. Vanha isäntä ajaa pulleita jyviä pellolta ja nuori isäntä tehtailee.

Tuulin kesätyöt alkavat olla ohi. Olemme todella tyytyväisiä Tuulin työpanokseen, hän on ehdottomasti oikealla alalla. Lehmien numerot ja nimet sujuvat häneltä helposti ja pikku-äpöt ovat saaneet koko kesän vasikkakohtaista hoitoa.

26.8.2016

Pieni jyväsiilo on nyt täynnä suuria, murskattuja jyviä. Satotaso näyttää asettuvan kohtuulliselle tasolle tosin sanoen ruhtinaalliselle tasolle verrattuna viime kesään.

Omat 50 hehtaaria ja ostetut 40 hehtaaria lyhyellä matikalla tuottavat jyviä ainakin 270 rokintapäiväksi, toivottavasti vielä paljon useammaksi. Jyvä-show on siis hyvällä alulla.

24.8.2016

Niilo-ukki haki murska-myllyn Vesannolta ja kaikki on lähtölaukausta vaille valmiina. Puiminen alkaa hetkenä minä hyvänsä.

Vielä pitäisi jaksaa keikkua kesän merkeissä muutama viikko. Uunin päälys alkaisi jo kohta maistua.

23.8.2016

Ensimmäiset eläimet otettu takaisin navettaan kesälaitumelta. Nyt kahdeksan pienintä vasikkaa makaavat onnellisina kuivikkeilla, satoi tai paistoi.

17.8.2016

"Kusj juoksoo ja paska pattootuu", sano isäntä kun vanhan isännän kanssa kolme päivää heilutteli kuivaa sontaa lietekuilujen päissä.

16.8.2016

Näytemittalypsy jälleen pidetty. Nyt olemmekin erityisen tarkkana, että näyte menee varmasti oikeaan purkkiin tiineystestien vuoksi. Enää ei isännän tarvitse huiskia tarkistettavien lehmien ja seminologin kanssa kun pistämme rastit vain oikeaan ruutuun. Helppoa!

"Tiineystesti mittaa tiineen lehmän maitoon erittyvien istukan tuottamien glykoproteiinien (PAG) pitoisuutta. Testi tehdään Valion Seinäjoen aluelaboratoriossa ja sen hinta on 2,50 eur/kpl (+alv)."

Hiehot toki on vielä tarkastettava perinteiseen tapaan. Nämä ystävät ovat kiimantarkkailun alaisia ja me hiehojen tarkkailun alaisia keittiössä olessamme.

9.8.2016

Kaikensorttista pikkuviilausta; valaisin kupujen pesemistä, kärpästen torjuntaa, lypsyaseman kiillotusta ja muuta mukavaa torjumaan pitkästymistä. Eläinlääkäri tulee tutkimaan Venäjälle lähtevät kolme hiehoa ja aamulla lähti kolme ternisonnia maailmalle. Juuri nyt eläimiä on vain 210, mikä alkaa olla kohtuullinen määrä. Ja juotossa on vain KAKSI vasikkaa. Kolmas on juuri syntymässä...

1.8.2016

Tosi noloa, nupoutimme vain kaksi lehmävasikkaa... Ei kun päinvastoin, nyt on oikea suunta uudistamisessa:)

31.7.2016

Onni on se, että Piia palasi töihin eikä juuri nyt ole poikinut lehmiä. Näillä eväillä jaksaa paremmin purra hammasta yhteen, kun helle aiheuttaa useita utaretulehduksia. Siis pahemminkin voisi olla...

Rehuviljan satonäkymät ovat aivan erilaiset kuin vuosi sitten. Nyt toivomme vain kevyitä sateita ja sitten pöjö poutaa:)

21.7.2016

Faban Anita hyväksyi 5 hiehoa myytäväksi ja monta muuta hiehoa todettiin kantavaksi. Isäntä on kuljetellut neitejä laitumelta toiselle sekoittaen pakkaa koko ajan.

Noora sai pikkuvasikat ulos ja karsinat puhtaaksi. Vadim sen sijaan on saanut navetan lehmäpuolen pestyä ja jää ylihuomenna hänkin viiden viikon lomalle.

Emäntä pähkäilee parin mystisen vastapoikineen lehmän kanssa. Musta uloste ei lupaa hyvää.

Tulevina päivinä punnitaan jälleen kestävyys. Ohjelmassa on säilörehun tekoa ja kuivien heinien hakeminen heinäseipäiltä.

14.7.2016

Tänään ei tarvinnut lähteä asioikseen lenkkeilemään. Onneksi ehdimme piipahtaa Johannan kanssa mustikkamättäällä ennen kuin meidät hälytettiin rehusiilon peittelyyn. Navetan kautta mennessä nostimme vanhan kiimaisen lehmän aidalta roikkumasta- teki hienon kuperkeikan takaperin! Ennen iltanavettaa haimme vielä tunnissa 6 hiehoa kolmelta eri lohkolta navettaan. Huomenna hieromme Venäjän kauppoja. Ei ole tylsää eikä yksitotista...

13.7.2016

Muualla oli satanut illalla enemmän, meillä vain kevyt kostutus salamoiden välkkeessä. Joten kiitos urakoitsijan ajoituksen, jälleen yksi siilo hyvää säilörehua!

12.7.2016

Eilinen alkoi erinomaisesti. Pommiin nukkunut ja herätelty isäntä oli kuin takapuolelle ammuttu karhu ja emäntä kahta kamalampi...

Eläinlääkäri totesi yhden hoidettavan olevan valmis nurkan taakse, kaksoistiineys oli "hajonnut" lehmän sisälle. Siinä kävi sitten teurasauto ja siementäjäkin kuuntelemassa Johannan painepesurin kuljetusta. Muutama vasikka pääsi ulos ja yksi karsinakin tuli pestyä. Lisäksi urakoitsija niitti yhden siilollisen säilörehua. Myöhään illalla kuuntelimme sitten kivistäviä luita ja ytimiä taivaan salamoidessa.

11.7.2016

Sataa, sataa ropisee.... Isäntä kuikistelee koko ajan ennustetta, mutta rehunteko näyttänee siirtyvän ensi viikolle.

Navetalla on syntynyt kuusi vasikkaa viiden päivän aika ja kaikki ovat terneiksi lähteviä - jihuu!

7.7.2016

Juuri kun ehtii laittaa pisteen lauseeseen kaikki rauhallista, asiat kääntyvät päälaelleen. 2,5 kk sitten poikinut Incarnita pötkötteli "poikimahalvauksessa" iltanavetalle mennessä. Toinen eläinlääkärin käynti onneksi auttoi ja rouva nousi päivän maattuaan avustettuna ylös. Heti kun lehmän pää oli hieman selvinnyt, Incarnita kipitti kiireen vilkkaa sairaskarsinaan.

Emäntäkin on vipeltänyt kiireen vilkkaa jäädäkseen kolmen päivän kesälomalle.

6.7.2016

Vettä on tullut ihan riittävästi, sunnuntaina tyhjät puutarhasankot toimivat sademittarina. Jatkuva ropottelu auttaa umpilehmien ja siemennettävien hiehojen navettaan saamisessa. Ei tarvitse kuin avata laitumen veräjä, niin suunta on selvä.

Aamulla tyhjensimme pienten vasikoiden pehkukarsinan suit sait sukkelasti. Noora on urakoinut ruokintapöydällä painepesurin kanssa ja isäntä on käynyt lenkillä raivaussahan kanssa.

Ja emännälle jää vain ohjeiden laadinta:)

29.6.2016

Valmistaudumme sorkkapäivään. Onneksi navetalla on ollut rauhallista, että on jäänyt aikaa elämykselliseen perinnetyön tekoon:)

23.6.2016

Ja siellähän se viesti tökötti, maidontuottajien nettipalvelussa. Onneksi pudotus on vain 1,5 senttiä ja toivottavasti se riittää.

Piia-karjakko vietti ensimmäisen lomapäivän viidestä viikosta.

22.6.2016

Isännällä oli nurmi-vieraita.

Illalla facebookissa oli huhu maidon hinnasta, putoaako tuottajahinta 2 vai 4 senttiä. Emännän yöunet ainakin karkasi. Joskus aikojen alussa isäntä kielsi ostamasta tytöille kumisaappaita, kun ei ollut rahaa. Nyt tämä kumikenkäkielto on kestänyt jo toista vuotta. Apua!

17.6.2016

Pelasimme dominoa elävillä palikoilla. Otimme pari hiehoa sisälle, siirtelimme ryhmiä lohkolta toiselle, annoimme taksi-kyytiä ja huomasimme kauhuksemme, että emme todellakaan taida tarvita 28 hiehoa poikimaan 5 kuukauden sisällä. Isäntä aloitti välittömästi tiedustelut Venäjän-kaupasta...

16.6.2016

N-päivä = nupoutusta, näytemittaa ja naatti-oloa.

14.6.2016

Lehmien hampaat meinasivat joutaa naulaan. Vilja loppui aivan tyystin ja päivän toinen ateria valmistui poikkeuksellisesti vasta iltapäivällä täysrehulla höystettynä. Jyväkuorma tuli sitten yömyöhään. Nukkuminen on yliarvostettua.

13.6.2016

Kissan viikset Hukkalassa levätään. Ukki ajaa pillipurjeella lietelantaa, jota tulee joka päivä enemmän kuin yksi kärryllinen. Nuori isäntä sen sijaan yrittää jälleen sirotella kalliita keinolannoitteita monenlaisten muiden hommien välissä.

7.6.2016

Isäntä peitteli tyttäriensä kanssa kolme rehusiiloa. Koneurakointi Åsenbrygg todella URAKOI, 100 hehtaaria ajettiin kahdessa päivässä. Tie pölisi ihanasti ja pellot kantoivat, korjuu oli ihan toista luokkaa kuin viime kesän rämpiminen.

Lisäksi haimme ensimmäiset hiehot laitumelta navettaan siemennettäväksi. My Yellow ja Matami Mimmi kulkivat kuin pikku enkelit.

Mutta kyllä tässä tahtoisi tehdä jo jonkin lepäämis-ennätyksenkin välillä...

5.6.2016

Pihapelloilla kaatuu heinä uskomatonta vauhtia koneurakointi Åsenbryggin voimalla. Ensimmäinen sadonkorjuu on alkanut.

Vanha navetta on puunattu myös ennätyksellisen nopeasti.

Eilen saapunut ItäMaidon omistajakirje ei kuitenkaan ilahduttanut. Mitä tarkoittaa toimitusjohtaja Lukkkarisen pahaenteinen otsikko "Kasvukausi etenee vauhdilla, mutta maitokriisi syvenee"? Meijerit eri puolella Eurooppaa ilmoittaa jatkuvasti tuottajahintojen alenemisesta...Maitokriisin ovat aiheuttaneet maat, joiden tuotanto on kiintiöiden loppumisen seurauksena kasvanut voimakkaasti... Suomessa tuotanto ei ole kasvanut.

2.6.2016

Vanha navetta on typötyhjä hiehoista. Kaiken kaikkiaan 68 eläintä laiduntaa eri puolella pihaa ja kylää. Painepesuri odottaa aamulla alkavaa tehopesua.

Alle 6 kk vasikat ja umpilehmät pääsevät ulos ensimmäisen rehunteon jälkeen, joka alkaa ennätysaikaisin.

1.6.2016

Tulihan se sieltä. Isäntä istui tietokoneella katsomassa maidontuotantoamme ja totesi:" On tämä ihan syvältä - toukokuussa on tehty uusi maitoennätys eikä rahat silti riitä."

28.5.2016

Vasikoita on jälleen ripluuteltu ympäri kyliä. Onneksi naapuriin meni kohtuullisen hyvätapainen kahdeksan lauma.

Piia-karjakkomme kunnostautui vaikeiden poikimisten kanssa. Hiehon vasikka tuli käännettyä ja meillä on entistä ammattitaitoisempi työntekijä. Erinomaista!

25.5.2016

Viimeiset kiireiset jyvät maassa. Emännän kumikengät ovat sulaa laavaa ja isännän silmät pyörivät päässä kuin hedelmäpelissä. Toukotyöt sujuivat todella nopeasti ja näppärästi, mutta eivät ilman työtä.

23.5.2016

Toukotyöt ovat viimeisessä kolmanneksessa.

Murtopuron pellot kylvettiin 19.5 eli viime torstaina.

Tänä iltana ukki kerää kiviä Onnelan pelloilla.

Isäntä avustaa kylvökoneen säilöiden täytössä, apulantaakin menee ainakin kolme pussia!

Yhdellä täytöllä voi kylvää 5 hehtaaria 30-45 minuutissa.

Koneurakointi Åsenbrygg ja kylän suurin kylvökone ylämäessä ja alamäessä.

Hukkalan isäntä kerää jyrätessä muutamia kiviä.

Ensi viikolla viimeistään edellä mainittujen töiden loputtua viritämme viimeiset langat ja jatkamme hiehojen ulkoistamista.

17.5.2016

Huomen aamuna pidämme kevään kolmannen työpaikkapalaverin. Viime viikon hyvä juttu oli varmaan se, että virottelimme kolme hyvää lehmää kuolon katveesta eloon ja poistimme kolme miinapalloa = tasapeli.

Isäntä on päättänyt apulantojen ripluuttelun ja pessyt levittimen. Koneurakointi Åsenbrygg ajaa lietettä hurjaa kyytiä. Huomenna jatkuu isojen kivien pyörittely, hiehojen aidan tekeminen sekä navetan peseminen. Tällä hetkellä näytämme olevan viikkoa edellä viime vuoden keväästä.

12.5.2016

Vanha voima vetää luonnon lantaa pelloille ja nuori isäntä sirottelee keinolannoitteita. Emäntä poukkoilee kuin päätön kana kantturoiden kanssa...

Joskus tapahtumia on vain liian paljon yhdelle päivälle. Tänään tulee vasikka-auto ja teurasauto. Seminologi tulee myös aivan kohta ja navetalle jäi hieho poikimaan. Lisäksi yksi lehmä miettii petipaikkaa ilmeisesti colin vaivaamana.

Onni on kuitenkin hyvä lomittaja Edward ja emännän oikea käsi Piia. Pistämme asiat järjestykseen tavalla tai toisella. Huoh.

11.5.2016

Paikallislehti Miilussa oli uutinen 30 vuoden takaa " Esko ekaksi lypsykilpailussa". Todella harmillista, että paras lypsäjämme pääsee osallistumaan tuohon työhön todella vähän nykyään.

9.-10.5.2016

Ensimmäiset hiehot laitumelle - jihuu! Siis jos karkureita näkyy pitkin Palosenmäen kylää, voitte soittaa Hukkalaan.

6.5.2016

Vanha lietelantavispilä meni rikki ja lieteallas lakkasi porisemasta. Korjauksen ajaksi isännät pistivät sitten betonimyllyn pyörimään. Meillä ei ole rakennettukaan aikoihin:)

Haasteellinen on hyvä sana korvaamaan prkleen hankalaa - jota lypsy nyt on. Kaksi miinapalloa saivat menolipun ja kolmaskin on tiedossa. Ensi viikko on vain viikonlopun takana. Hyvä asenne - parempi lopputulos. Me voitamme tämänkin haasteen.

4.5.2016

Lieteallas sekoittuu ja sekoittaa ilmaan kevään parfyymia. Vadim aloitti aidan teon ja ukki lietteen ajamisen. Myös Tuuli aloitti - kesätyöt meillä! Nyt onkin haastetta organisoida tekemiset tehokkaasti ja järkevästi.

Toinen kristallipallo tarvittaisiin lehmien kanssa. Meilllä olisi tarvetta kolmen lehmän poistoon, mutta ehdokkaita on enemmän. Viimeisin villitys vastapoikineiden keskuudessa on etuvedinten loitontuminen. Miinapalloja piisaa.

PS: Vasikoita on nyt ennätyksellisen vähän pitkästä aikaa. Hyvä A-tuottajat!

1.5.2016

"Pilkepinosta puoli kuuta, väkilannan levittimestä ei päivääkään." Päivälenkillä mopsin kanssa saimme ihastella naapurin kalustomarssia työmaalle. Kesä on tullut!

22.4.2016

Isännät joivat tänään kahvit pellon pientareella ProAgrian neuvojan kanssa. Nurmet ovat jo aloittaneet kasvun ja ensi jussina rehut ovat olleet paketissa jo kauan? Täydennyskylvön tarvetta ei ollut löytynyt - rikkakasveja sentään.

Kotiin tullessa isäntää odotti uunituore Käytännön Maamies.

21.4.2016

Isäntään iski siivousvimma. Konehallissa riittääkin monta laatikkoa aarteita lajiteltavaksi.

Vasikat viettivät aamupäivän retkellä poikimakarsinassa, kun Vadim vaihtoi uudet petioljet. Ensi viikolla taitaa olla jälleen retkipäivä, ellei sitä himoittua noutoilmoitus-viestiä tule.

19.4.2016

A-tuottajilla on piiiitkä jono. Viime perjantaina pääsimme eroon kolmesta vasikasta ja sen jälkeen on syntynyt neljä uutta. 13 vasikkaa odottaa nyt uutta kotia. Onneksi isäntä keksi, kuinka sijoitamme sonnikaartin pehkukarsinan tyhjennyksen ja nupoutuksen ajaksi.

Hiehotkin ovat poikineet viimeistä vaille. Suurin osa käyttäytyy kauniisti ja tulee lypsylle eturintamassa. Aina joukossa on joku, joka kokeilee lypsäjän hermoja. Hiehojen keskimääräinen poikimaikä on 23,5 kuukautta, lehmät poikivat 2,6 kertaa ja jokaista tiineyttä kohti siemennetään 1,77 kertaa. Lehmistä 44 on ruskeaa ja 76 enemmän tai vähemmän mustaa.

Isännät alkavat selvästi jo hieman verrytellä alkavaan kiireaikaan; rehusiilo on lakaistu, komposteja on tyhjennetty. Toukokuun työvuorolistalla on jo Tuulin nimi. Kohta se alkaa - kaikki tasajalkaa:)

13.4.2016

Kaikki jälleen töissä ja elämä on hieman helpompaa. Tosin iltarukoukset eivät ole auttaneet, toistakymmentä Tesoa odottaa kyytiä.

Lumet sulaavat uhkaavasti ja uusi kesä alkaa pian. Toivottavasti se on parempi kuin viime kesä. Vieläkin puistattaa täydellinen viljavainioiden hukkuminen.

Maidon hinnan putoaminen, tukiaisten viivästyminen ja viljan oston yhteisvaikutus on tehokas yhdistelmä. Tämä työn ilosta eläminen alkaa jo hengästyttää.

6.4.2016

Hyvin suunniteltu on tehokkaasti tehty, työvoimasta kaksi henkilöä yhtä aikaa lomalla.

5.4.2016

Höh! Laudatur meni sotkemaan koko vasikkatauon poikimalla pari viikkoa etukäteen. Niin se aika kuluu. Hieho nimettiin kaksi vuotta sitten Johannan historian arvosanan mukaan.

Vasikoita on liian paljon jo juoma-automaatinkin mielestä. Iltarukoukseen lisäys; anna vasikka-auton toimia ja A-tuottajien poimia...

3.4.2016

Jihuu! Alpron herjauslaatikot ilmoittavat vain yhdestä pian poikivasta! Tänä vuonna on poikinut 43 lehmää ja lehmävasikoita on kertynyt 13. Vihdoinkin oikea suhde!

1.4.2016

Käytännön Maanmiehen toimittaja tenttasi Eskoa nurmenviljelystä ja urakoinnin käyttämisestä. Eero-veli toi juttuun lisäarvoa, sillä Jari tekee myös Maitohovin rehut. Rouvat istuivat kuulolla nautiskellen isäntien innosta.

Ihanat vieraamme toivat vähemmän mukavia uutisia koulutuspäiviltään; maidon hinta ei ehkä laske. Siis nyt toiveet paremmasta pois ja kova keskittyminen tiukkaan usean vuoden talouteen.

27.3.2016

Kellon siirto on kyllä jostakin ihan syvältä. Teimme kompromissin ja siirsimme aikataulua aamulla yhden puoli tuntia ja toisen puolikkaan iltapäivällä.

Lehmätkin äityvät poikimaan aina pyhinä, saldona kolme pontevaa lihasonnia. Onneksi Noora on venynyt hienosti kaveriksi.

Huomenna on jälleen haastellinen aamu, kun laitamme lehmiä umpeen, teemme Delvotestejä ja siirrämme eläimiä.

Samalla valmistaudumme ensi torstain sorkkapäivään.

20.3.2016

Ensimmäinen puoli tuntia loman jälkeen navetalla on hieman haastava. Mutta jo iltapäivällä asiat luistavat ja komento kuluu. Vasikkaosasto pursuaa ja pääsiäsen aikaan on odotettavissa lisää vasikoita. Isännällä taitaa olla aamulla asiaa A-tuottajille, 14 terniä odottaa uutta kotia.

Isot kiitokset kaikille navettaa pönkänneille ja meidän loman mahdollistaneille!

7.3.2016

Emäntä laittoi aamulypsyn jälkeen koko työvaate-kokoelman pyykkikoneeseen. Hurja työputki on takana - kaikki on annettu. Isäntä sen sijaan juoksee kuin palopoika sammuttamassa tulta; jyvien murkaus, traktori korjattavaksi, seminologi ja ja...

Navetalle jää monta poikivaa lehmää ja normaalit kuviot. Meille tulee kokeneet ja ammattitaitoiset lomittajat Piian ja Vadimin avuksi, joten ei syytä huoleen. Lisäksi Noora tulee kotimieheksi Petrinsä kanssa. Lehmät tuppaavat sairastumaan, toivottavasti hoitajat pysyvät terveinä!

6.3.2016

Johanna oli jälleen sunnuntain karjakkona. Hänen tehtävänään oli siivota nuorkarjan puoli. Sieltä tultuaan hän kertoi kokeneensa tropiikin; silmät kiinni, linnun laulua ja veden solinaa (vasikka pissi).

2.3.2016

Kuuden päivän sisällä on poikinut kahdeksan lehmää ja vain 2 vasikoista on lehmäsiä. Navetan edessä on vasikan maitoa sankko kaverinsa kanssa, lypsymonttuun mennessä muistilappu poikineen. Dementia pysyy kuuta kiertävällä radalla tässä huiskeessa.

Koneurakointi Åsenbrygg on isännän oikea käsi. Eilen pyöränsä karkuuttanut Bobman tuli kuin tulikin kuntoon. Kuivikkeet kyllä levittää,mutta olisi aika kamalaa kolata kaikki lanta käsin...

26.2.2016

Ennen aamulypsyä Niilo-ukki ja emäntä keräsivät kaksi vasikkaa, lypsyn jälkeen Piia jäi juottamaan kolmatta vastasyntynyttä. Enää on vain kuusi lehmää, joilla on määrä juuri näinä päivinä.

Kulunut viikko on ollut haastellinen. Olemme työskennelleet alivoimalla työntekijän pienen tapaturman vuoksi. Maanantaina kaatui tietojärjestelmä ja menetimme viimeiset tapahtumat. Onni on monet muistiinpanot ja erinomainen muisti - vai mitä Esko?

20.2.2016

Rauhalliset päivät alkavat olla takana. Poikivien lista on pitkä. Mutta se on sitä tulorahoitusta:)

18.2.2016

Kesätyöntekijä löytyi ennen kuin ehdimme kunnolla etsiäkään. Allekirjoitimme työsopparin illalla Tuulin kanssa. Tuntuu tosi hyvältä.

17.2.2016

Isäntä kokeili kepillä jäätä. Peltoa olisi ostettavana, mutta emännälle kelpaa vain tulorahoitus. Joten se siitä.

13.2.2016

Edward on lomittanut meillä jo vanhan navetan aikaan. Ihmekös työt sujuvat niin sukkelasti, että hyvä kun talonväki pysyy perässä. Onni on hyvät lomittajat!

Aamulla koittaa rauhallisempi tahti, kun isäntä venyttää itsensä pitkästä aikaa lypsymonttuun...

10.2.2016

Isäntä vietti vero-sulkeiset tilitoimistossa ja kappas - viime vuodeltakin tulee lisäveroja. Maatalouden tulot ovat visusti menneet lainan lyhennykseen. Johtopäätös; olemme eläneet pyhällä / pahalla hengellä?

8.2.2016

Viikonloppuna saimme lehmäkaksoset. Nimipaneli laittoi parastaan ja Just a minuten tyttäristä tuli Neiti Aika ja Neiti Etsivä. Sen jälkeen laitettiin poikineelle ropit poikineen, kaksoistiineys on haastava.

5.2.2016

Tiistaina A-Tuottajat hakivat 3 lehmää, keskiviikkona 5 terni-sonnia muutti majaa ja tänään 4 lypsylehmää matkustaa Faban kyydillä Tervolaan lypsämään. Isäntä on tehnyt lehmäkauppoja:)

Reilun parin kuukauden aikana odotamme 14 hiehon poikivan. Nyt onkin ihanan tyyntä myrskyn edellä.

2.2.2016

Piia piti ansiokkaasti kätensä veressä apua odotellessa. Tuntumaan otettu Jemina-lehmä riemastui jälleennäkemisestä niin, että utareeseen tuli eläinlääkärin tikkien kokoinen reikä. Mistä näitä uusia juttuja vain riittää ja riittää?

1.2.2016

Enää ei tarvitse astella pilkkopimeässä iltalypsyltä eikä aamulypsyltä. Joka kerta helmikuun avaaminen antaa toivoa - tulevasta satokaudesta. Ensi kesäksi haemme virallista kesätyöntekijää ajalle toukokuu-syyskuu. Päätehtävät ovat vasikanhoito ja lehmien lypsäminen.

26.1.2016

Tutkija apulaisineen seurasi meidän lypsylehmiä kello 7-17.30. Letka-hanke tutkii lypsylehmien onnellisuutta; saavatko vettä, ruokaa, unta, tilaa ja mahdollisuuksia lajityypilliseen käyttäytymiseen riittävästi. Samalla analysoidaan Naseva-käynnillä kerättyjen tietojen paikkansa pitävyyttä.

Alustavasti pihattomme näyttää tyypilliseltä tapaukselta, lehmillä on tilaa rauhalliseen yhteiseloon. Ontuvia lehmiä on kuitenkin ehkä liian monta?

24.1.2016

Tämän päivän Iisalmen Sanominen lukijan mielipide oli juuri sitä, mitä tässäkin mökissä ajatellaan.

KOTIMAINEN JUUSTO ON VASTUULLINEN VALINTA

Pienten vasikoiden osastolla asustaa 22 äppöä. Määrä ei ole suurin mahdollinen, mutta isoimmat ovat jo kohta teinejä. Nämä olisi pitänyt siirtää ajat sitten seuraavan osastoon, mutta kun sielläkin on ruuhka. Jospa hyvinkin saisimme myytyä muutaman eloon... Luopuminen ei ole aina niin helppoa, kun jokaisella eläimellä on oma tarina ja tausta.

23.1.2016

Herra helpon antoi, pakkasta vain kymmenen astetta. Vihdoinkin.

21.1.2016

Sääennuste ei saa muuta luvata, kuin aina vain seuraavaksi yöksi ennätyskylmää. Onneksi haalareissa löytyy niinkin isoja, että alle mahtuu jopa kolme vaatekertaa.

Jotenkin ei enää naurata nämä pakkaset. Navetalle saa kantaa kauppakassilla pääsulakkeita ja eilen oli ongelmia apevaunun voimanoton ja rehuleikkurin kanssa. Itse kukin köhii ja rykii haukatessaan välillä navetan kosteaa ilmaa ja välillä 30 asteeseen kirkastettua talvi-ilmaa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan heinäkuun hurjia helteitä?

Useat poikimiset ovat pitäneet meidät kuitenkin tiukasti liikkeessä. Tiistaina teimme jonkin sortin ennätyksen, kun lypsimme 9 eläintä erilleen; 3 umpeenmenevää, 3 terniä ja kolme suloista antibiootti-lehmää. Erikoisaamuina osaa nauttia kokeneesta tiimistä, lypsy Piian ja Vadimin kanssa sujuu uskomattoman helposti.

Tiiistaina päivitimme terveydenhuoltosuunnitelman. Liisa Ruokonen jätti tehtävänsä meillä Maija Eskeliselle. Kokosimme 9 kohdan listan pienille muutoksille ja uusille asioille. Maailma ei ole koskaan valmis - edes pakastettavaksi.

17.1.2016

Lempeä lomaltapaluu. Hoitelimme navetan isännän kanssa kaksin ja nyt Hillamiina vaati erityishuomiota.Lehmännostolaite on kyllä näppärä peli verrattuna siihen isoon telineeseen, jota koottiin putki putkelta. No niin, antaahan Hillamiinan levätä pari päivää, kyllä rouva siitä tokenee.

Eihän kukaan tarvitse hiehoja? Huhtikuussa näyttää poikivan yhdeksän Lottotyttöä ja se on hieman liian kohtalokasta vanhoille lehmille. Muutenkin paikat pursuavat lehmä-vasikkaa - onneksi tesoja on vain muutama.

11.1.2016

Vanhan navetan ikkunoissa on semmoiset salusiinit että. Napakat pakkaset ilman lunta pitää hiehohotellin vilpoisana.

9.1.2016

Isäntä viipyi aamutoimilla pitkään ja apevaunu siirrettiin konehalliin? Onneksi jumin syy oli vain rehuleikkurin piikki appeessa. Tietenkin kuorma piti purkaa käsin ennen syyn selviämistä. Niinpä Esko söi aamupalan, otti reilun tunnin päiväunet ja pisteli päiväruoan sen perään. Tehokkuden maksimointia.

7.1.2016

Kahdeksan vasikkaa on jälleen nupoutettu. Seuraava nupoutettava ei ole vielä syntynyt, N-vuoden korkkasivat sonnit Noki ja Niku.

Vasikanjuotto-automaatti oli rikki muutaman päivän. Enää se ei aiheuta paniikkia, varasysteemi akka-automaatti toimii tuttuun tapaan. Kaikkeen tottuu, kun usein sattuu.

Näihin pakkasiinkin tottuu, kunhan olemme haukkoneet pari päivää henkeä. Enemmänkin kauhistuttaa kelien lämpeneminen, navetan sulaminen ja kastuminen.