Maaliskuu


13.3.2009

Työt kutsuivat jälleen! Vietimme 6 päivää Gran Canarialla Puerto Ricossa kahden perheen voimin leväten ja rentoutuen. Loma oli varmasti paikallaan, Esko varsinkin keskittyi nukkumiseen koko kuluneen vuoden edestä! Hieman meitä jännitti lähteä, mutta huolemme oli aiheeton. Silja-mummo otti hoitoonsa koirat ja kissan ja ukki huolehti iltatarkastuksista ja monista muista vartiointitehtävistä. Kaisa, Mirva ja Tapani olivat ansiokkaasti navetalla. Kiitos heille kaikille :)

Kevät onkin jo pitkällä ja nyt viimeistään lienee aika priorisoida tekemisiään. Onneksi on varaa, mistä valita.  Ehkäpä paras valinta on lähteä ulos keväisille metsäpoluille hassujen koirakavereiden kanssa. Ja tehdä työtä kohtuudella... Saapa nähdä, mitä teille kohta kerronkaan?

 

15.3.2009

Viikonloppuna syntyi kolme uutta vasikkaa. Espanjan reissun tiimoilta ja siitä ilosta, että meillä on ainakin 5 Yllätystä ja 5 Yyteriä, uudet lehmät ovat Encarnita ja Esperanza, sonnista tuli El Toro :) Juuri nyt meillä on lypsyssä 64 lehmää, kolme "vanhaa" rouvaa asustelee umpiosastolla. 5 lehmää olemme poistaneet, Lauhaluoma johtaa 3-2. Syitä poistoon ovat jalat ja utareet - pihattolehmän kaksi jalostusominaisuutta? Eläimiä on todella paljon äkkiseltään ja täytyy myöntää, että pääkopan kovalevy surisee. Onneksi utare ja  siihen kuuluva lehmän numero yhdistyvät aika pian takajalkojen välistä katsottuna.

18.3.2009

Toinen opiskeluvuosi liiketaloutta on takana ja kesäloma sen tiimoilta alkaa. Navetalla olivat taas remmissä Mirva Aaltokoski, karjakkomme Kaisa ja Tapani Åkerlund. Vakituinen työntekijä ja hyvin toimivat lomitukset ovat kullanarvoisia asioita, kun työtä on ollut ja on paljon. Kuten olen jo aiemmin todennut, rakennusaika onkin lievää verrattuna käyttöönottoon. Tuleva kevät peltotöineen on jo ajatuksenakin hengästyttävää. Lietteen ajaminen lienee vallan savotta, kun pesemme paloletkulla lypsyasemaa. Onneksi emme ymmärrä huolestua vielä kaikesta tulevasta :)

31.3.2009 oli aivan samanlainen sää kuin vuosi sitten, harmaata ja lumisadetta. Silloin Rhe-rakennus toi työmaakoppinsa meille ja aloitti työt. Mikä hengästyttävä vuosi onkaan takana päin! Ja nyt olemme jo lypsäneet uudessa navetassa 3,5 kuukautta... Tällä hetkellä meillä on lypsyssä edelleen 64 lehmää. Huhtikuussa poikii 14 eläintä ja toukokuussa 11 vain parin mennessä umpeen. Poistettavien määräkin lienee jotain? Lypsyyn meille menee aikaa tunti ja vartti maksimissaan. Paitsi juuri nyt. Alla olevassa kuvassa Ullar Liiv ja Mati Joe ovat purkaneet meidän aseman toisen puolen ja vain toinen puoli on käytössä, joka tarkoittaa lypsyajan venymistä tuntiin ja 40 minuuttiin. Ja miksi virolaismiehet ovat meidän asemalla? Joulukuussa valitettavasti asemamme yläosan rosteriosat seilasivat Atlantilla ja silloin emme malttaneet odottaa niitä. Niinpä teemme muutostyöt vasta nyt. Tavoitteena on siisti ja helppohoitoinen asema. Kyllä me pari viikkoa jaksamme venytellä, kun siitä ilosta saamme 20 vuodeksi helpompaa puhdistettavaa.

Päättäessäni maaliskuun, toivon kaikille uusille rakentajille paljon voimia! Tämä ei ole helppoa, mutta mahdollista. Itse olen erityisen tyytyväinen uuden navetan olosuhteisiin eläinten kannalta. Uskon yhä enemmän siihen, että hyvin voiva karja tuottaa enemmän vähemmällä vaivalla. Ja nyt me olemme valinneet selvän suunnan, eikä meidän tarvitse enää käyttää henkistä pääomaa vaihtoehtojen puntarointiin.

Tapaamme huhtikuussa!

 

lypsyasema_remontti.jpg