Syyskuu

 17.9.2009

Viljaruletti alkaa olla loppusuoralla sadonkorjuun osalta. Viljaa menee tolkuttomasti, tuhat kiloa päivässä.  Murskattuna sitä on nyt 80 tonnia ja kuivana lähes 40 tonnia. Onneksi viljaa saa nyt suhteellisen edullisesti, 92 euroa per tonni, joten etelän rekka on vielä tuttu vieras. Viljan kuivaaminen on kohtullisen arvokasta puuhaa, jos puintikosteus on 25 % (42 euroa /tonni ). Niinpä laskeskelimme, että puintikosteuden tulee olla alle 20 %, jotta kuivaaminen olisi taloudellista näillä viljan ja energian hinnoilla.

Säilörehua taas menee päivässä 2700-3500 kg ja kokonaistarpeen maksimoimiseksi korjaamme vielä hieman satoa. Tuolloin pitäisi olla koossa 1,5 miljoonaa kiloa säilörehua  - lapettavaksi seosrehuvaunuun:)

Navetalla on vieläkin kohtuullisen rauhallista, lypsyssä on 81 lehmää ja ummessa 8. Tosin tutkimattomat ovat karjakon tiet tautien ja sairauksien suhteen. Jouduimme lopettamaan ensikon suolitukoksen vuoksi. Jännityksellä jäämme odottamaan seuraavaa oudompaa diagnoosia.

Kaisa on ollut ansaitulla kesälomalla tämän viikkoa ja niinpä olemme lypsäneet Kaidon kanssa. Onneksi Kaidolla on venyvä ja joustava työaika. Tyttäriemme harrastukset Iisalmessa juuri lypsyaikaan vaativat hyvää organisointia.

Ensi viikon ohjelmaan kuuluu hiehojen sisälle putjaamista. Viime syksynä päätimme, ettemme enää katso kylmässä ja pimeässä seisovia hiehoja. Mutta nythän on ollut luksus-syksy säidenkin suhteen!

 

22.9.2009

No huh huh. Tästä se riemun lykkäsi, kun laitoimme vanhaan navettaan hiehoja. Kaisa on laskenut, että ensi talvena siellä elelee 35 siemennettävää hiehoa. Ja taas ovat seminologit sekaisin ykkös- ja kakkosnavetan kanssa, jos olemme mekin. Täytyy myöntää, että hengästyttää.

 

26.9.2009

Huono tuuri lehmävasikoden puolella jatkuu. Meille on syntynyt nyt paljon potria sonneja, mutta se ei paljon lypsäjää ilahduta. Sitten vihdoinkin syntyi upea lehmänen, jonka jätimme hetkeksi hieho-emän hellään hoivaan. Hoito oli kuitenkin niin perusteellista, että vasikalta katkesi alaleuka. Siis kaikkea sitä pitääkin nähdä :(

 

30.9.2009

Nyt ovat perunat kuopassa ja eläimet sisällä. Otimme kuun lopun kunniaksi 20 viimeistä hiehoa sisälle, niistä 5 uuteen navettaan ja 15 vanhaan navettaan. Kerrankin Hukkalan hiehot ovat säädylliseen aikaan katon alla. Toivottavasti siitä tulee hyvä tapa.

 

ensimmiset_lumet_syyskuu.jpg