31.12.2017

Vanha palvelija Ystävä Makkonen poiki tänä vuonna toisen kerran ja yhteensä yhdeksännen kerran. Utare alkaa olla jo liian alhaalla jopa vasikalle.

Sen sijaan Nordic-Peatin turve on todella hyvää -liiankin? Koska se on todella kuivaa, sitä hujahtaa helpommin enemmän kuin kuvan paljon tummempaa Vapon turvetta.

26.12.2017

Paimenill´ yksin työ? Jepulis jee, moni muukin paiskii töitä jouluna. Meillä on vain ilo tehdä sitä sitä hieman enemmän pyhinä. Tätä seikkaa pohtiessa sellainen kahta henkilöä työllistävä maatila olisi kaikista paras.

Aamulla saimme joulun ainokaisen vasikan ja pitkästä haudonta-ajasta huolimatta maailmaan putkahti Omena-lehmä.

22.12.2017

Joulupukki piipahti navetan takanaPeatPowerin kuorma-autolla. Jarkko toi Pohjanmaalta pussin poikineen kuiviketurvetta. Turve olisi edullisempaa kuivitukseen kuin kutterinpuru, jota käytämme vielä hieman enemmän - valoisuuden vuoksi?

15.12.2017

Kaikki on jälleen kohtuullisessa kunnossa. Riittää, kun vesilasi on puoliksi tyhjä tai täysi.

Parin päivän päästä "uusi" työn pyhättömme täyttää 9 vuotta. Alla lainaus ajatuksista tuolta ajalta:

"Hurja projekti alkaa olla finaalissa. Meillä on vielä paljon työtä navetan sisäänajossa, mutta ei karjaa kolmessa navetassa eikä rakentamista. Uskon elämämme helpottuvan. Ei siitä ehkä koskaan tule helpon helppoa, mutta ehkäpä minut ja Esko onkin tarkoitettu työntekoon. Ja ainakin nyt tuntuu mielenkiintoiselta opetella aivan erilainen tapa tehdä karjataloustyötä, uusissa, tarkoituksen mukaisissa tiloissa."

Totisesti olemme olleet elämän korkeakoulussa ja monta ihmeellistä asiaa on koettu ja jopa opittu. Helpoksi elämäämme ei voi sanoa, mutta ei myöskään tylsäksi. Oman haasteensa on antanut tuotantopanosten hinnan nousu, tukitasojen ja maidonhinnan lasku. Mutta tuostakin oudosta yhtälöstä on joten kuten selvitty.

10.12.2017

Osku ratkaisi lämpökeskus-ongelman ja mökki on jälleen mukavan lämmin.

8.12.2017

" Ei tässä auta seinille hyppiä", tuumasi Esko rauhallisesti, kun apevaunu ja vasikanjuottoautomaatti tulivat jatkoksi rikki menneiden laitteiden listalle ja lähti aukaisemaan tietä.

Sillekään ei voi juuri mitään, että maitotankki on paljon vajaampi verrattuna kesään. Viime syksyn viljat ovat ala-arvoisia ja rehukin on niin märkää. Lehmät ovat nyt kuitenkin tottuneet hieman huonompaan appeeseen eivätkä enää protestoi pudottelemalla lypsimiä. Ja mehän olemme tottuneet jo ajat sitten siihen, että pitää olla tosi onnellinen, jos saa laskut maksettua.

Osku vietti eilen lämpökeskuksessa usean tunnin ja nyt Eskon täytyy painaa nappia enää joka 25 minuutti:)

7.12.2017

Laitetaanpas tämä surkuhupaisa juttu tänne verovähennys puolelle:)

2001 valmistunut hakelämpökeskus on toiminut kohtuullisen hyvästi. Nyt automatiikka kuitenkin petti ja korjaaminen ei tapahdu simsalabim. Siitä johtuen isäntä on muuttanut pannuhuoneeseen ja painaa reset nappulaa joka kolmen ja puolen minuutin kuluttua. Eilenkin Esko istui lämmityspuuhissa 6 tuntia, jotta emäntä tarkenee nukkua. Siinä samalla on kipinämikko on lukenut Antti Heikkisen kirjan " Matkamies maan".

Huolimatta mukavista lukuhetkistä isännän pannuhuone-kiintiö lienee täynnä. Sähkövastus on asenteilla...

28.11.2017

Roope on tehnyt vuosia vanuneita rästitöitä. Lietealtaissa on nyt erinomaiset portit ja vanhaan navettaan valmistui kalterit. Nyt siirrettävillä eläimillä ei ole kuin yksi suunta valittavana.

Samoin omavalvontasuunnitelma ja itsearviointi on kunnossa -paperillakin. Niin kuin meillä olisi jokin mahdollisuus mennä riman alitse tai kokonaan kiertäen?

20.11.2017

Paineilmakompressori taitaa poikia... Lisäksi on poikinut lukematon määrä lehmiä ja sonni sonnin jälkeen on korvamerkitty. Pihassa ei ehdi kuin piipahtaa...

Ukki palasi työvoimaan ja tekee jälleen muutaman päivän apetta. Rehu on ratkiriemukkaan märkää ja ruokintapöytä tulee pestyä päivittäin.

16.11.2017

Vain kaksi lehmää poiki ( eivät koneet - huoh! ) isännän ollessa muutaman päivä Saksassa paskamatkalla = tutustui biokaasuun tuotantoon. Tässä terveiset:

Saksan biokaasun tuotanto elää tukien varassa. Suomessa on vain investointituki, joten olemme asiassa takamatkalla.

Biokaasun tuottaminen ei ole helppoa. Konerikon sattuessa korjaaminen on todella sottaista hommaa.

Tekniikan kehittyessä ja energian hinnan noustessa lannan tuottaminen on vaihtoehto maidolle. Siis ruoka on todella halpaa...

Agri Technica näyttely oli mahdottomuus kiertää yhdessä päivässä, koska konehalleja 40 hehtaarin alueella oli 27.

Näyttelyn koneet olivat variaatio hevosvetoisesta niittokoneesta 12 metrin pöydällä varustettuun puimuriin.

8.11.2017

Ilolla julkaisen täälläkin RehuRiihen opetusvideot.

SÄILÖREHUN JÄLKILÄMPIÄMISEN ESTÄMINEN

SADON MITTAAMINEN KEHIKKOMENETELMÄLLÄ

SUJUVA URAKOINTITYÖ

3.11.2017

Sorkkahoitoa, poikimisia ja ensi vuoden LOMIA suunnitellessa... hurjan kiireinen viikko alkaa olla takana.

Esko toi MTK Vieremä syyskokouksen terveisiä. Pohjois-Savon alueella tehdään nykyään yhtä PALJON sukupolvenvaihdoksia, kuin Vieremällä 80-luvulla vuodessa.

29.10.2017

Kuinkas muuten kuin tehokkuutta ajatellen! Siirsimme kellon vasta aamulypsyn jälkeen ja näin lehmille jäi tunti enemmän maidontuotantoon ja isännälle hirvijahtiin.

Ukki saa pian kynnöt päätökseen kipsistä huolimatta.

27.10.2017

Isäntä peitteli viimeisen rehu-auman tälle kesälle; olkia ja hieman jäistä säilörehua pintaan. Urakoitsija Jari ajoi osan pehkuista suoraan metsään. Nyt saanee sataa lunta , ainakin meidän puolesta.

Tämän kesän tulemme muistamaan aina - ellei seuraava ole vielä hupsumpi:)

20.10.2017

Ukilla käsi kipsissä ja toinen työntekijöistä päätti jättää vain tulematta töihin. Tämä kaikki johti siihen positiiviseen tulokseen, että vihdoinkin meidän navetan taakse sallittiin joku muukin appeen tekijä kuin talon omat isännät. Roope astelee noissa suurissa saappaissa hienosti ja emäntä huokailee helpotuksesta.

Muutaman viimeisen kuukauden aikana on ollut neljä pian umpeen menevän halvausta. Rehuanalyysi kertoi kylmää kyytiä eteenkin päin, magnesiumia on alle alimman arvosanan.

13.10.2017

Isäntä uhkasi ostaa ja murskata naapuriviljaa jouluun saakka. Onneksi hän tuli katumapäälle ja peittelee pientä murskevilja-aumaa.

Vanhassa navetassa hurottaa 7 hiehoa kuin malliksi.

10.10.2017

Isäntä tuuletti päätään tuulessa ja sateessa, kun vihdoinkin peitteli pullean murskeviljasiilon.

Lypsyllä sen sijaan kokeillaan hermoja kuten joka vuosi lokakuussa ruokinnan muutoksessa. Rauhallisetkin lehmät pudottavat lypsimiä ja hankalat muutuvat todella haasteellisiksi.

Tälläiset työolosuhteet jouduttavat mutaatioita, kun 24 vuotta sitten otettu suloinen vaimo muuttuu pirttihirmun ja noita-akan risteymäksi:(

9.10.2017

Pönkämäki puitu = omat viljat on korjattu!

8.10.2017

Puheenaiheet eivät ole vaihtuneet. Joko päästään jälleen puimaan? Siilo on sittenkin vielä auki ja silloin tällöin päälle on saatu uutta murskattua viljaa. Pari päivää sitten heitetty keikka Kiuruvedelle näytti, että tässä samassa veneessä on vielä monta yrittäjää.

Mutta hyvä homma - lunta ei ole kuitenkaan vielä tullut ja vanhaan navettaan otettavat hiehot saavat nauttia vapaudesta.

3.10.2017

Edellisenä iltana isäntä suunnitteli jo jäätelökakun valmistamista lehmille: pohjalle viljaa olkineen tähkineen, rehua ja lunta. Mutta hätähousu-homma ei oikein tuntunut hyvältä...

Aamulla urakoistija (iloinen yllätys, yllätys) kärräsi ison kuorman viljaa ryynitehtaalle ja jatkoi viljamme puintia tuulen karistellessa vedet ohrasta. Huoh! Nyt isännät saavat viljasiilon täyteen ja peitettyä. Vain vajaa 10 hehtaaria on enää pystyssä ja siitä sitten laaditaan oma auma joko jäätelökakun malliin tai sitten ei. Esko uskoo vahvasti vielä hyvään säähän, kun joutsenetkaan eivät ole muuttaneet.

Päivän suunniteltuun ohjelmaan kuulunut jalostus tapahtui yhtä ripeästi kuin aina. Faban Anita Hyvönen on tehnyt tilallamme tehokasta työtä!

29.9.2017

Iltanavetalta kävellessä sai nauttia oudosta valoilmiöstä - auringosta. Navetan takana jyskyttää jälleen lehmien ohraryynitehdas.

Lokakuu alkaa parin päivän päästä, mutta tämä "kesä" ei taida loppua koskaan...

28.9.2017

Kolme päivää ihan sumussa:) Ei riittänyt, ettei sada vettä, olisi vielä pitänyt toivoa tuulta tai paistetta. Puintipäivät antavat odottaa itseään.

Miehet eivät kuitenkaan odottaneet kirkastusta kädet ristissä, vaan pistivät kolmannen säilörehusadon siiloon. Mielenkiinnolla odotamme edellisten satojen kaltaista kiitettävää arvosanaa.

Navetalla on paljon puuhaa, lehmät poikivat ja halvaantuvat ripi rinnan. Juuri kun yhden saa tolpilleen, toinen makaa levynä lattialla.

26.9.2017

Kello 14 iltapäivällä ja ulkona vielä hirmuinen sumu. Puintipäivän pituus ei ole hurjan pitkä.

24.9.2017

Saavit ja kiulut ovat täynnä tricolor-jyviä. Urakoitsijamme Jari oli puinut perjantaina ja lauantaina 25 hehtaaria ja iloinen isäntämme asustelee navetan takana murska-myllyn kanssa.

17.9.2017

Niin, puintia odotellessa. Noin 70 hehtaaria viljaa odottaa aikoja kuivempia, jotka toivon mukaan alkavat jo parin päivän päästä.

Rehuakin pitäisi tehdä vielä noin 30 hehtaaria. Ukki pienentää rehualaa koko ajan kyntämällä.

Muuten kaikki sujuu aivan totuttuun tapaan; vasikkabaari on rikki, utaretulehdus näytteitä harva se aamu ja lehmiäkin taitaa olla vielä liikaa.

Mutta jos jotain on opittu niin se, että hetki kerrallaan:)

7.9.2017

Umpilehmät pääsivät vihdoinkin sisälle. Nyt rouvat voivat katsoa kuivin nahkoin, kun hiehot tulevat kastumaan monta päivää putkeen.

5.9.2017

Isäntä laittaa retki-eväitä rankakasan siimekseen. Haketusta riittää kolmeksi päiväksi ja kuumaa vettä koko talveksi.

1.9.2017

Onneksi ei ole kuin kymmenkunta juotettavaa vasikkaa, kun Minna-merkkinen automaatti porhaltaa vielä illalla tuuraamaan DeLaval-maitobaaria.

31.8.2017

Jälleen lehmäkaupoilla. Myimme kaksi ensikkoa ja kaksi kantavaa hiehoa eloon ja pari vanhempaa toiseen autoon. Nykyään eläinmäärämme on mukavasti hieman alle 200, kun se pahimmillaan on ollut yli 220.

29.8.2017

Sala-ojitus loppui sananmukaisesti hyvän sään aikaan. Tämän kesän sateet muistuttavat vedenpaisumusta.

24.8.2017

Koko kesän piinannut bakteeri-ongelma on ollut poissa viikon, kun maidonkokoojan alle oleva mutkavaihdettiin kokonaan uuteen. Uskomatonta, että se ei puhdistunut millään myrkyllä.

22.8.2017

Lehmä oli poikinut yön aikana ja vasikka tipotiessään! Ilmeisesti emä oli innoissaan puskenut vasikan aidan alta ja tämä oli kipaissut lähimpään vatukkoon rauhallisempaan elämään.

Päivämme jatkui uuden sorkkahoitajan kanssa rivakasti ja ilmeisen erinomaisesti.

16.8.2017

Isäntä ja emäntä ostoksilla.Isännän ostokset aiheuttivat sellaisen kiireen, että emännän ostoksetkin jäivät syömättä.

13.8.2017

Ensimmäinen todella kuuma ja kostea navetta-aamu! Siitä huolimatta virtaa oli enemmän kuin pienessä pitäjässä ja sairaat lehmätkin näyttävät toipuvan.

11.8.2017

Kummalliset sairaustapaukset saavat jatkoa. Marraskuussa umpeen menevä lehmä halvaantui ja sai kalsiumia. Toinen lehmä sen sijaan oli ähkyssä. Ei totisesti käy yksitoikkoiseksi tämä karjan hoito.

8.8.2017

Tuntui aika uskomattomalta, kun karjaamme tuli toinen kohtukierre-tapaus kahden viikon sisällä. Tuhatta poikimista kohti on 1-3 kierrettä, joten nyt menee yksi kymmenen vuotta ilman tuota todella vaikeaa komplikaatiota. Ensimmäinen tapaus meni nurkan taakse, tämä toinen pelastui eläinlääkärin avustuksella.

1.8.2017

Rehusiilojen peittely sujui lähes helteisessä säässä. Korjuu sujui jälleen erinomaisen ripeästi, 85 hehtaaria kahteen päivään ilman sadetta.

Isäntä lannoittaa heinikoita vielä kerran ja kolmas sato tehdään, kunnes saamme yhden siilon tyhjäksi.

25.7.2017

Elokuussa poikii 6 hiehoa ja nyt arvomme umpeenmenijöitä, poislähtijöitä ja muita yhtä hankalia ratkaisuja. Onneksi on kesä, hiehopuoli tyhjä ja ulkoilmaanhan sopii:)

17.7.2017

7000 litran tankki näyttää täydeltä ja takki aika tyhjältä...

16.7.2017

Ensi viikolla osa parasta ( = tyhjää) navettaa muuttuu jälleen asutuksi, kun kaksi pian poikivaa lehmää tallustaa sisälle.

14.7.2017

Lepo! Vasikka numero 1 oli kotiutunut umpilehmiemme joukkoon.

13.7.2017

Hurjasta sademäärästä huolimatta ukki sai työmaalleen savut aikaiseksi.

12.7.2017

Ei mennyt tämäkään ukonilma vahingoitta. Varavoima oli pimeä, vasikanjuottoautomaatti oli pimeä ja pienin vasikka hukassa. Kyseessä on kahden kuukauden ikäinen täysruskea ay "One" = korvanumero 1. Ukkosen jylinä oli saanut vasikan mahan alusen täyteen jalkoja...

Kaiken kaikkiaan meillä on ulkona yli 60 eläintä korvanumeroiden ollessa välillä 1246-1316.

11.7.2017

Uuden navetan toinen puoli typötyhjä, kaikki isommat vasikatkin on vapautettu ulos. Navetan pesu jatkuu kiihkeänä ja myöhästynyt aikataulu on pian kiritty umpeen. Illalla saimme vihdoinkin vettä ukkosen jylinän kanssa.

8.7.2017

Viimeiset vuosikkaat ulos. Ei se kauan yhdellä vaivalla pidä. Armoton kuivuus saa Eskon siirtelemään hiehoja lohkolta toiselle heinän huvetessa. Jos Luoja nyt tällä kertaa soisi vettä...

2.7.2017

Kuluneella viikolla Esko ehti vain vilkaista keinolannoitteen sirottimeen, kun navetalla kävi huoltomiestä- ja naista niin eläimille kuin koneille. Jossakin piilee pieni bakteerien pesä, joka nostaa hieman tankkimaidon pitoisuuksia:) Salapoliisityö jatkuu?

Heinäkuu ei ole helppo, vaikka kuivia heiniä ei tehdäkään. Tiistaina pistämme umpilehmät ulos ja keskiviikkona opetamme vuosikkaita aitaan. Niin, jos Luoja suo...

25.6.2017

Ei poikinut lehmät eivätkä koneet. Urakoitsijamme Jari Åsenbrygg ajoi 106 hehtaaria erinomaista säilörehua kahdessa kohtuullisen mittaisessa työpäivässä. Satotaso jäi normaalia pienemmäksi, mutta ylivuotista rehua riittää aina lokakuulle saakka. Nyt nautimme luvatuista sateista oraille ja heinänsängelle.

Laatikoista kuikistaa jokunen kuusentaimi ja hiehot odottavat uutta laidunta. Lisäksi Esko aloittaa jälleen niiden kemiallisten tuotantopanosten ripluuttamisen puhumattakaan tuoksuvasta luonnon lannoitteesta.

23.6.2017

Teemme juhannustaikoja. Isäntä sulloo vai yhtä sorttia "kukkaa" rehusiiloon ja emäntä näkee sulhasensa vasta puolilta öin.

20.6.2017

Englantilainen sananlasku sanoo: " Ei tyyni meri taitavaa merimiestä tee." Sattuineista syistä Hukkalan farmia on pyöritetty nyt kaksi viikkoa aivan kotoisin joukoin. Onneksi tilamme on juuri sen verran pieni, että homma sujuu näinkin hassuna vuodenaikana. Tosin moni työ odottaa tekijäänsä, mutta niillä on aikaa odottaakin.

16.6.2017

Johanna kävi isänsä ja iso-isänsä työmaalla Pönkämäellä. Hukkalan isännät ovat keränneet kiviä ainakin viikon ammatikseen. Samalla reissulla Iita-koira sai elämänsä neljännen kyyn pureman toipuen jälleen ennalleen.

11.6.2017

Kaikki jyväset maassa, kylvötyöt suoritettu!

9.6.2017

Vanhassa navetassa oli vielä 14 kertaalleen tai useampaan kertaan siemennettyä hiehoa. Irrotimme kerralla kaikkien kaulapannat ja aukaisimme ulko-oven. 30 minuutissa hännät huiskivat jo ulkona. Olisipa hiehojen ulos laittaminen ollut aina näin helppoa.

8.6.2017

Sitä lumi- ja vesisadetta pidimme sitten melkein viikon. Isäntä sai leviteltyä tuotantopanokset pellolle yhdessä taivaallisten rakeiden kanssa. Muutama aitauskin valmistui vasikoille, mutta villahousut ja hattu olivat viikon teema.

Nyt pellolla on kuitenkin täysi rähinä. Muutaman kiven keräämisen jälkeen toistakymmentä hehtaaria on valmiina kylvettäväksi. Sitten vielä Pönkämäki ja ...

Tiineitä hiehojakin on ripluuteltu jälleen naapureille kesäseuraksi.

Omatunto on iltasin aseptinen, kaikki on tehty mitä on ehditty ja niin hyvin kuin on osattu.

28.5.2017

Uskomatonta, kuinka nopeasti asiat sitten joutuvat. 60 hehtaarista on kylvetty hieman yli puolet. Tänään pidämme sadetta ja sunnuntaita ilman uusia vasikoita.

Kuinka olemme voineet selviytyä esi-historiallisista keväistä ilman täsmä-sääennustetta, kännykkää ja sillä pikkuruisella kylvökoneella?

22.5.2017

Maanantaisin aina puhallellaan hieman nyrkkeihin.... Lauantai-illasta sunnuntai-iltaan ajanjaksolla poiki kuusi lehmää ja uusi ennätys on jälleen syntynyt. Kaikki kuusi vasikkaa ovat välitykseen lähteviä, terveitä ja reippaita. Johanna nappasi kuvan vasikkatalkoista ja tärkeitä kuvassa on Oskulta saadut päähineet:

Iisalmen LVI säätö ky

17.5.2017

Onneksi meidän navettavieraat kävivät eilen, koska tänä aamuna tuoksut ovat potenssissa - lietteen ajaminen on vihdoinkin alkanut! Toisella pellolla levitetään sitten kalkkia.

Aamutuimaan vajuutimme karjaa 8 eläimellä. Kaksi ternisonnia haettiin ensiksi, sitten sujahti 6 lehmää karja-auton kyytiin. Neljä niistä menee jatkamaan lypsämistä Kiuruvedelle. Heti perään suoritimme "siirtovelan" eli otimme 5 eläintä umpiryhmästä lypsylehmiin poikimista odottamaan. Uskomatonta - me selvitimme lähes mahdottoman yhtälön kohtuullisin menetyksin!

15.5.2017

Perjantai-iltana syntyi kuudennet kaksos-vasikat tälle vuotta ja äitienpäivän lahjana saimme kaksi vasikkaa. Lista on vasta puolessa tälle kuuta...

11.5.2017

Eilen illalla saimme lehmävasikan numero 1 ja nimi on tietenkin One. Tuntuupa aika piristävältä aloittaa lehmien numerointi alussa, viimeinen ison luvun lehmävasikka on 1316. Vasikoita on syntynyt kaiken kaikkiaan hieman enemmän kuin tuo 1300, koska pari vuotta välitykseen menneet ovat kulkeneet omalla numeroinnilla. Saapa nähdä, kuinka pitkälle pääsemme tällä uudella alulla...

Isäntä pisti karvahatun päähän, mutta jätti sentään lumilapion kotiin. Tänään on pellonpiennar-päivä = kasvustoon tutustuminen:)

10.5.2017

Elämme odottavissa tunnelmissa. Navetalla pitäisi tapahtua kymmenkunta onnellista synnytystä muutaman päivän sisällä ja isännät kuopivat kovasti jo peltotöihin. Kuin kokeeksi Esko viritti muutaman aitapylvään tien varteen.

Emäntä sen sijaan voitti mukavuudenhalunsa ja päätti kokeilla uutta menetelmää. Yleensä olemme laittaneet lehmiä umpeen kolmen rouvan ryhmissä, mutta kulkeehan ne kuusikin lähes samalla vaivalla! Lehmiä on hieman liikaa eikä vanhojen hyvien palvelijoiden pois laittaminen pelkän iän perusteella tunnu hyvältä.

Kaiken kaikkiaan ei voi kuin ihmetellä jalostuksen suurta harppausta uramme aikana. Harjoittelu-lehmämme olivat utareliivit-kauppakassit-isot sarvet-tapauksia. Nyt vain 5 % lehmistä on utareeltaan mahdottomia pitää. Hyvä Faba!

4.5.2017

Eilen oli suunnitelma tutustua pellonpientareisiin ja kasvustoihin, mutta noin äkkivilkaisulta näkymä Murtokorpeen kertoo kaiken.

Isäntä muisteli kevättä, jolloin äitienpäivänä oli ajettu koivuhalkoja reellä metsästä. Joten eipä tässä ole muuta hätää kuin tuo ikä. Silloin ennen kun kevät tuli vasta...

27.4.2017

Lunta tuvillaan, on raikas kevät sää ja lietealtaat piri pinnassa! Toinen mikä läikkyy yltä, on navetta. Viime kesänä hiehot tulivat tiineeksi Faban auton nähtyään ja nyt ei tiedä, mihin noita lehmiä laittaisi...

Sikiäminen on todellakin huipussaan, kun eilen illalla isäntä selvitteli viidennet kaksoset tälle vuotta. Vasikat olivat suuria charolais-sonnin jälkeläisiä, mutta lehmälle kaksoistiineys on aina riski. Nyt pyrimme torjumaan vatsaongelmia välittömällä energialisällä.

Vanha ja nuori isäntä ovat pinonneet polttopuita. Niitäkin on niin paljon, ettei pihamaalle sovi.

15.4.2017

Sosiaalinen media on pullolaan aurinkoisen ja leppoisan pääsiäisen toivotuksia. Leppoisuus on maatalousyrittäjän pyhistä kaukana. Yleensä työntekijät ovat juhlapäivät vapaalla ja siinä touhussa pitäisi taikoa vielä pashat ja muut erikois-pöperöt pöytään!

Muutama vuosikymmen sitten meitä lehmänlypsäjiä oli lähes joka talossa ja kaikki säntäsivät töihin jouluna ja juhannuksena onnellisen tietämättöminä muista vaihto-ehdoista. Tällä hetkellä paiskimme 8 vuodessa 12 vuotta palkansaajan työtunteja. Tieto lisää tuskaa, mutta

työnteko vapauttaa (Arbeit macht frei). Tiukan talouden budjetti on helppo pitää työhaalarit yllä eikä sekään harmita, kun pääsiäisenä sataa lunta.

14.4.2017

Vain kahdesti yli 20 vuoden uramme aikaan maito-auto on ollut myöhässä. Tämän vuoden loppiaisena pakkasää hyydytti auton ja nyt pitkäperjantain kunniaksi kukaan ei ollut lähtenyt yöllä kerämään maitoja. Lypsymme viivästyi loppujen lopuksi vain tunnin, mutta nosti verenpaineen toiselle tasolle.

11.4.2017

Voittaja-fiilis vaihtui melkein tappioon, kun sorkkahoito siirtyikin viikonlopulle. Jo monta vuotta meillä käynyt sorkkahoitaja vaihtaa alaa ja suoritti viimeisen työnsä meillä. Työ sujui todella sukkelasti ja nyt lehmät liikkuvat vähemmän sukkelasti:(

Päivät ovat venyneet turhan pitkiksi. Tämän vuoden 45 poikimista ovat synkronoituneet joka toiselle viikolle ja juuri nyt on se vasikaton viikko. Kolmet kaksoset ovat teettäneet lisätyötä. Oona ja Otto ovat hiehon sekakaksoset ja hoitajan ruumis huutaa hosiannaa, kun sielu tekee eettisiä töitä.

Johanna toimi edellisen viikonlopun karjakkona ja vasikat saivat alkuopetusta kasvatustieteiden kandilta.Samalla hän teki havainnon navetassa tapahtuvasta asuntonäytöstä. Betonipilareissa on pikkulinnuille moderneja skandinaavisia koteja.

Pääsiäisenä on Nooran vuoro siirtää hieman isompia vasikoita ryhmästä toiseen kyseenalaistamattomalla auktoriteetilla.

28.3.2017

Haastavat päivät osa 2 takana, kun jalostussuunnitelma on jälleen kerran päivitetty. Rakennearvostelimme 25 eläintä 1,5 tunnissa ja päivä oli paketissa jo kello 14. Vatuloinnista meitä ei ainakaan voi syyttää.

Ensi viikolla on kolmas haasteellinen päivä sorkkahoidon merkeissä. Siispä vain ja ainoastaaan voittaja-fiiliksellä eteenpäin!

26.3.2017

Herätys tapahtui kello 2.45 ja emäntä säntäsi navetalle. Työntekijöillä oli vapaata ja pyhitimme lepopäivää kellon siirrolla ja rivakalla työskentelyllä. Ihana EU-direktiivi :(

17.3.2017

Navetalla kaikki hyvin, vaikka isäntäväki oli viikon pallon toisella puolella. Vieremällä on ammattitaitoisia lomittajia ja vallakin kun saamme avuksi tutut ja luotettavat.

Iso kiitos myös ukille ja mummulle. Hiehon poikiminen oli venynyt lauantai-yöhön eläinlääkärin kanssa, mutta päättynyt onnellisesti. Näin pysyvät vanhemmatkin virkeinä:)

28.2.2017

Viime vuosi lukuina:

Lehmiä 120 kpl, keskituotos 10 091 kg.

Rasvaa 453 kiloa ja prosentteina 4,49.

Valkuaista 373 kiloa ja prosentteina 3,7.

Keskipoikimakerta 2,74 (koko maa 2,42).

Poistojen syyt yhä enemmän utarerakenne ja huono.

Yhteenveto: "Vanhassa vara parempi" = lehmät ja hoitajat.

18.2.2017

Jääakka on oikea coli-imuri sairastaen kolmannen kerran tuota tautia. Ja kolmannen kerran peräkkäin isäntä on juuri lomalla, kun nostelemme lomittajan kanssa lehmää ylös. Mutta harjoitus tekee mestarin ja työ tekijänsä opettaa.

7.2.2017

Carpe diem. Juuri nyt kello 9.30 on rauhallista. Tankkimaidon solut ovat alhaiset, kaikki lehmät kävelevät ja hoitajatkin ovat kohtuullisen terveitä. Nämä hetket ovat vähäisiä ja niistä pitää nauttia. Toisaalta on turha murehtia seuraavaa ongelmaa, koska se voi olla jopa ennen kokematon.

Viime vuonna meijeriauto haki meiltä 1 128 557 litraa maitoa.

31.1.2017

Huomenna vaihtuu uusi kuukausi ja vuoden keljuin on ohi. Tästä menee vain pieni hetki ja jälleen on kylvökone pellolla.

Eilen saimme lehmävasikan. Nyt sillä alkaa olla jo uutisarvoa ja hieman jännittää riittävätkö Olgat uudistukseen.

Navetan taakse päätyi lähes täydellinen pommi. Hiehon tissit olivat pikkiriikkiset nysät kauppakassin äärilaidoilla ja kolmessa niistä oli tulehdus. Onneksi emme taistelleet toivottomuutta vastaan tämän kauempaa.

Tämän viikon ohjelmassa on lepoa. Päivisin kumpikin olohuoneen sohva on (toivottavasti) varattu...

23.1.2017

Opetusryhmän koko kasvoi yhdellä, kun Eskon veljenpoika Paavo tuli luoksemme tutustumaan työelämään. Ehkäpä suurin elämys on aikaisin herääminen! Tavoitteena on opettaa robottinavetan kasvatti lypsämään muutamassa päivässä.

20.1.2017

Terveydenhuoltosuunnitelman päivitys purkissa, vaikka sähkökatkokin yllätti työn loppuvaiheessa. Poikimahalvaukset ja utaretulehdukset esiintyvät liian tiuhaan karjassa ja jälleen kerrran pohdittiin ruokinnan merkitystä asiaan. Navetan rakenteellisille seikoille voimme vähän, no money, no hope.

16.1.2017

Tuntuu tosi hyvältä, kun vanha isäntä saa nukkua edes jonkun aamun pidempään nuoren isännän huhkiessa appeen tarjoilun kanssa. Siis tartu hetkeen, huomenna kaikki voi olla jälleen toisin!

Esko laati jonkin sortin viljelymuistiinpanoa kuluneelta kesältä. Näkyi olevan juuri tämä sivu netissä selattavana.

Tammikuu on kulunut puoleen väliin silmänräpäyksessä tekemisen touhussa. Loppu kuussa on terveydenhuoltosuunnitelman päivitystä ja monta muuta kohtaa, mitkä takaavat toisen pikaisen silmänräpäyksen. Eniten on ilahduttanut nämä lehmänmaidon lämpimät kelit.

9.1.2017

Työvoima alkaa olla paketissa. Ivanka aloitti uuden työpaikan käytäntöjen opiskelun ja tavoitteet ovat korkealla. Opettaminen käy aina vain helpommin, kokemus ja kertaus eivät ole menneet hukkaan.

7.1.2017

On kulunut päivälleen 23 vuotta siitä, kun istuimme Vieremän Osuuspankilla ja pankinjohtaja näpytteli kirjoituskonetta tehden kauppakirjat.

Uskon, että myyjät ja ostajat eivät olisi kumpikaan uskoneet tämän päivän tilanteeseen. Olemme antaneet kaikkemme, emme periksi.

6.1.2017

Saimme uuden elämyksen ja kokemuksen 30 asteen pakkasen johdosta. Maito-auto oli poikinut edellisenä yönä ja tuli meille lähes 5 tuntia myöhässä juuri iltalypsyn aikaan. Eipä siinä muu auttanut, kun viivästyttää lypsyä. Muita ongelmia huikea pakkaspiikki ei aiheuttanut.

1.1.2017

Mitähän ajattelisi tai sanoisi? Joulun aika on yksi ihanimmista ja yksi raskaimmista . Lehmät on hoidettava joka päivä olipa pyhä tai arki.

Tuleva viikko on Johannan ja Nooran lypsyvuoroja. Lisäksi tulemme saamaan paljon vasikoita. Onneksi N-vuosi päättyi, koska sonnien nimet oli jo aika lailla käytetty.