Joulukuu

17.12.2009

On kulunut vuosi siitä, kun lypsimme ensimmäisen kerran uudessa navetassa 39 lehmää ja se lypsy oli ikimuistoisen jännittävä. Tänään pidimme mittalypsypäivän ja otimme näytteet yli 70 lehmästä - se oli kuin leikin tekoa vuoden takaiseen. Umpiosasto on muuttanut ruokintapöydän toiselle puolelle ja siellä majailee yli 10 lehmää, kaikkiaan lehmän kirjoissa on 94 eläintä. Tosin Kaido laittoi uudelle lehmän alulle, Yekaterinalle, tunnistuspannan tänään. Kaiken kaikkiaan meillä on 204 nautaeläintä.

Olemme ostaneet ja lainanneet eläimiä hurjasti kuluvan vuoden aikana. Katri-siskolta on ostettu mm. Ylva ja Ystävätär ja Eero-veljeltä on lainassa suuri lauma erikokoisia eläimiä. Siksipä vanha navetta onkin täysi ja voimme vain haaveilla itsestään kulkevasta lantarobotista, kun harjaamme siellä ritilöitä entiseen malliin.

Parasta tässä uudessa elämässä on se, että eläinten olosuhteet ovat parantuneet hurjasti. Minusta meidän lehmät näyttävät onnellisilta ja vasikat kirmaavat pehkupaalin ympärillä. Lisäksi nauta on todella oppivainen eläin ja uudet systeemit ovat tehty vain opittaviksi.

Kurjinta lienee se, että enemmän eläimiä tarkoittaa myös enemmän sairauksia. Poikimattoman hiehon juoksutusmahankierre ja toisen eläimen suolitukos tulivat aivan puun takaa. Muistaisin kyllä kaikki Honkajoelle lähteneet, mutta en anna itselleni lupaa tehdä sitä listaa.

Vuosi on onnellisesti ohi. Meillä on hyvä tiimi ja vahva tahto mennä eteenpäin. Ei tämä ole niin helppoa kuin haaveilimme, mutta paljon parempaa kuin vanhassa navetassa :)

 

onnellisesti_ohi.jpg