Kesäkuu

3.6.2009

Kaisa ja Esko laittoivat aamulla viisi alle vuosikasta eläintä ulos. Nyt ulkoilevia nuoria on jo 15! Kaisa laittaa joka viidennelle lehmänkellon kaulaan, jotta tarpeen tullen kesän kuluessa kuulemme karjan sijainnin. Lehmä-rouvat nauttinevat koko kesän runsaasta seosrehupöydästä ilman sateen tai paahteen vaivaa. Vasikkaosastolla on edelleen yli 20 vasikan tungos, eilenkin poiki kaksi lehmää ja syntyi kolme vasikkaa :) Siispä Hukkalan siivousfanaatikko on putsannut vanhan navetan valmiiksi varautuen siihen, että ensi talvena siellä elelee lainahiehoja. Saimme Eskon veljeltä Eerolta ja hänen yhteistyökumppanilta melkein 20 pian poikivaa hiehoa viime syksynä. Ja vastaavat hiehot on palautettava ensi vuonna, kun heidän uusi navetta on valmis.

9.6.2009

Oli todella vauhdikas päivä! Veimme aamulla 15 hiehoa reilun kilometrin päähän Vornasen kesäniitylle ohi vesiesteiden välillä juosten häntä suorana. Paitsi Yömyssy, joka tykkäsi enemmän suuremmasta saattueesta :) Eipä mitään, iltapäivällä meinasi tulla sydämen pysähdys, kun tuo sama lauma tuli tutulle kotilaitumelle takaisin - taas häntä suorana! Päivän moniin muihin kuvioihin kuului myös vesipumpun vaihtamista uudempaan Valtraan. Onneksi Jari Å. ehti kaveriksi.

20.6.2009

Rauhallinen juhanuspäivä - kiitos kolean sään! Mutta se on tyyntä myrskyn edellä, maanantaina alkanee rehunteko, niin kuin monella muullakin ylä-savolaisella tilalla. Ja rehua pitäisi saada PALJON. Navetalla on rauhallisempi jakso, vain yksi erilleen lypsettävä 82 lehmästä, eikä vasikoitakaan ole tullut kohta kolmeen viikkoon. Joskus kun ihmettelee omaa älykyyttään otettuaan älytön velkamäärä, täytyy lohduttautua sillä, että eläimet nauttivat uusista olosuhteista. Vasikat ovat onnellisia ja lehmätkin märehtivät tyytyväisinä. Eikä lehmien lypsyynkään kulu aikaa kuin reilu tunti. Mutta arvatenkin tuota itselohdutusta saa hokea vielä monesti, ennen kuin olemme sujut Iisalmen Osuuspankin kanssa :)

26.6.2009

Miehet peittävät toista rehusiiloa uuden navetan takana. Urakka on onnellisesti ohi, 77 hehtaaria säilörehua korjattu. Satotaso jäi vai 15 % alle odotetun, joten jatkamme lehmän lypsyä suhteellisen levollisin mielin. Rehun tekoon kului aikaa vain 4 päivää, kiitos suuresta konekannasta sekä ammattitaitoisesta urakoinnista.

Kesäkuukin on lopuillaan. Seuraavaksi on jälleen lietteen ajamista ja muutama hiehokin pitäisi saada vielä ulos. Elämä näyttää juuri nyt hieman seesteisemmältä, olemmeko jo hieman oppineet uutta tapaa harjoittaa maataloutta? Synkkänä pilvenä leijuu maidon hinnan alennukset - suuri investointi ei kestä maitotilin romahtamista. Mutta sellaistahan tämä maatalous on aina ollut, epävarmuutta tulevaisuuden suhteen. Ja aina on vain menty eteenpäin :)

30.6.2009

Vietimme jälleen jalostuspäivän Anita Hyvösen kanssa. Osasimme jo paljon paremmin käsitellä "raksutettavia" ensikoita pihatossa  ja kaiken kaikkiaan työ sujui sukkelasti. Anita jalosti määrätietoisesti maitomäärää ja se tuntuu hyvältä ratkaisulta nimimerkillä "Suurvelallinen".

rehukarhot.jpg