Maatalous

18.5.2022

Ukki on vajuuttanut piripintaisia lietealtaita muutaman kuorman verran. Nuorempi isäntä on kiskonut kalliilla polttoaineella vielä kalliimpia keinolannoitteita levitystä odottamaan. Aidan teko on aloitettu. Ja sääennuste lupaa maltillista lämpöä.

PS. Maidon tuottajahintaan tuli sentin korotus toukokuun alussa.

13.5.2022

Isäntä tankkaa kaikella hartaudella käsin kallista polttoainetta. Pellolle ei ole vielä päästy lainkaan. Navetalle valmistui uusi taideteos vasikoiden maitosankoille.


9.5.2022

Sääennusteet lupaavat edelleen suhteellisen viileää säätä. Huomenna isäntä lämmittelee toimistossa etä-eu-tukilomakkeita täyttäen ja väistelee keskiviikkona sadekuuroja pellonpientareilla. Rikkakasvit ovat jo nähtävissä.

7.5.2022

Jälleen tämä aika vuodesta, kun juuri muuhunkaan ei voi vielä ryhtyä...


29.5.2022

Jyvän lajittelua Pien-Pyöreen kuivaajalla.

28.4.2022

Vuorokauden sisällä tuli viisi vasikkaa. Ei kommentteja...

26.4.2022

Hygieniatarkastus ( 100 % oivallinen tulos ) ja huomenna lääketarkastus.

Ulkona sataa lunta vaikka vanhaakin olisi.


Ja nyt ei ketuta, kun voi iltalypsyaikaan tehdä päiväkirjamerkintöjä.

22.4.2022

Palotarkastus.

18.4.2022

Jos kirjoitan aina vain silloin, kun kaikki pyyhkii hyvin, tulee tästä savotasta turhan ruusuinen kuva. Ensiksi tietenkin ketuttaa se, että 28 pääsiäinen putkeen oli täysi työvuoro. Tokaksi ketutti se, että kaksi poikimista meni pommiin. Vanhempi lehmä halvaantui ja nuoremmalla on utaretulehdus. Lisäksi vasikat ehtivät saada kylmää synnyttyään yöllä.

Onneksi tiedän, että ketutus loppuu ja ensi viikko on aivan loistava!

11.4.2022

Navetalla on rauhallisempi jakso, vasikoita tulee harvakseltaan. Nyt kannattaisi ladata akkuja pian alkavaan työsesonkiin. Tosin tänäkin aamuna satoi uutta lunta.


Lainaus 14 vuoden takaa, kun rakentaminen oli lähtökuopissa:

"Usko ja toivo uuteen navettaan on luja. Vaikka panokset ja vaatimukset ovat hirvittävän suuret,meitä harmittaisi paljon enemmän, jos emme olisi ryhtyneet tähän savottaan."


5.4.2022

Back in business. Eka aamu loman jälkeen on hieman selvittelyä, lähinnä oman pään selvittelyä. Mutta lunta on tullut jälleen lingottavaksi asti.

22.3.2022

Esko odottelee apulantoja hintaa 800 e /tonni, kun vanhat lannat ovat vain 400 e / tonni. Mutta kalliimpiakin on tarjolla, 1000 e / tonni.

Minna ei sen sijaan odotellut. Faban Toni Selkäinaho teki uudet ennätykset ja 28 eläimen arviominen ja siemennettävien ryhmittely olivat ohi kolmessa tunnissa. Eläimen jalostusarvon tuli olla 10 tai sen yli päästäkseen oman rodun siemenykseen.

Olen aiemmin verrannut jalostusta junaan, joka vie vääjäämättömästi pääteasemalle. Nyt istumme pikajunassa. Vauuu!

18.3.2022

Kukas muu se kissan hännän nostaa jollei kissa itse?


11.3.2022

Maitosuomen maidon perushinta nousee 1.4.2022 oli päivän hyvä uutinen. Tuolla korotuksella kuittaa jollakin tavoin polttoaineen hinnan hyppäyksen. 43 senttiä maitolitralta lähestyy hintaa, jonka saimme ennen Ukraina pakotteita 8 vuotta sitten. Mutta kaiken maailman kohonneet kustannukset hillitsevät rikastumista.

4.3.2022

Kuivikepurun hinta ei ole noussut. Sen sijaan polttoaineen hinta taitaa kohota uusiin ennätyksiin.


28.2.2022

Viimeinen helmikuun päivä. Kahden kuukauden pimeä ja raskas työputki takana. Vielä pitää jaksaa - vaikka varavoimalla....

27.2.2022

Sunnuntain kunniaksi saimme jälleen kaksi uutta vasikkaa. Viimeiset neljä ovat saaneet ajankohtaiset nimet: Uhka, Ursus, Uraani ja Ukaasi. Vasikkalassa on 23 asukkia (prikulleen sama määrä kuin vuosi sitten) ja välitysauton kaipuu on suunnaton. Lisääntynyt auringon valo on kirjaimellisesti sitä tunnelin päässä.

Esko ajaa rehua nyt Amerikan suunnalta. Siihen jääkin nyt enemmän aikaa, kun lumihiutaleiden valmistus on loppunut.

20.2.2022

Ay-lehmät ovat olleet tähä asti suojeluksessa. Suojelusta huolimatta nuo mukavan aktiiviset väripilkut vähenevät holtein-lehmien kestäessä paremmin meidän navetan olosuhteita. Ja nyt loppui sitten suojelukin, tulkoon musta-valkoinen elämä! Nimittäin pienen ay-hiehon pieni vasikka on paljon haastellisempi krypto-potilas verrattuna isompaan holstein-vasikkaan puhumattakaan BA-risteytyksistä.

18.2.2022

Marraskuussa umpimycinit loppuivat ja toisen kerran kokeilimme umpeenlaittoa ilman ennaltaehkäisevää hoitoa soluttamattomille lehmille. Nyt sitten hoidetaan utaretulehduksia vastapoikineilla. Onneksi suurin osa on terveitä, mutta hatuttaa jatkuva näytteiden laitto, hoito ja erilleen lypsy.

Paljon lunta, paljon vasikoita, paljon sairauksia = voimavara kokeilu.

Isäntä istuu päivät traktorissa vetäen perässään joko rehukuormaa tai lumilinkoa.

15.2.2022

Ihan sairaan hyvä aamu. Vasikka-auto vei 4 asukkia ja teurasauto 2.

Vuoden alusta on tullut 26 vasikkaa. Tässä kuussa pitäisi tulla vielä 9. Ja huhti-toukokuun tullessa vahtaamme jälleen kiimoja ja jälleen siemennämme lehmiä ilman huolen häivää. Emme opi koskaan mitään paitsi lihasonnilla siemennyksen. Ba-lehmävasikat lähtevät:) Kun tästä työsumusta selviää, maaliskuun aurinko paistaa jo kirkkaasti.


4.2.2022

Vasikoiden lisäksi myös lunta on paljon. Jotta kaikki pääsevät lypsämään, on ensiksi avattava tie. Onneksi on lääniä, mihinkä työntää kinokset. Jaksaa, jaksaa...

31.1.2022

Vaihtelu virkistää ja Esko hoiti eläinlääkärin avustamisen; 6 nupoutusta ja yksi rakkulalehmä. Tammikuussa syntyi vain neljä lehmävasikkaa maidontuotantoon ja se on suloinen määrä.

Esko ajaa rehua joka toinen päivä. Lehmä poikii lähes joka päivä. Vasikkala tulee natisemaan helmikuun lopussa liitoksistaan...

24.1.2022

Luut ja ytimet huutavat yöllä hoosiannaa viidennen kaksintaistelu päivän jälkeen... Toivottavasti kaikki pysyvät terveinä tästä eteenpäin. Pitkän päälle on täysin mahdotonta leikkiä reipasta ja jaksavaa tällä iällä.

18.1.2022

Monella työpaikkalla joudutaan venymään koronan ja muiden sairastapauksien vuoksi. Niin meilläkin. Niilo tekee apetta ja isäntäpari sitten kaikki muut hommat kaksistaan. Onneksi iso vasikkalauma ei ruiskuta ripulia viime vuoden malliin ja rajoitukset ovat laittaneet kaikki kissan ristiäiset jäihin. Siis työtä päin!

11.1.2022

U-vuosi on vaikea, mukavia nimiä on rajallisesti. Niinpä illalla syntyneet lehmäkaksoset saivat parasta päältä ollen Unikko ja Unssi. Lisäksi pienet vasikat saivat papukaijamerkin topakkuudesta.

Isäntä riehuu napakassa pakkasessa takki auki. Vetoketjut eivät kestä Eskon kyydissä...

Kova pakkanen ketuttaa ja sekin ketuttaa, kun kottikärryllä ei pääse perille saakka.


2.1.2022

Katri-sisko vietti pyhät lehmäterapiassa. Samalla tuli fyysisiä harjoitteita ja hirmu helpotus meille. Useampana jouluna olemme tehneet töitä omalla porukalla.


Genomilaatikko lähdössä postiin sisältäen 17 erilaista korvanäytettä...
vanha