Maatalous

1.6.2023

Sääennusteessa on tälle päivälle jopa räntäsadetta. Alkuviikon on tuullut kylmältä puolelta ja ilma vain jäähtyy. Ehkä ensi viikolla on päivälämpötila reilusti yli kymmenen astetta. Rehunteko siirtyy...

Asko tulee jälleen tänään, lautasmuokkarilla Marttisenjärvelle. Siis todellakin, tekemistä riittää.

28.5.2023

Viimeiset heinänsiemenet kylvetty ja kivet kerätty. Toukotyöt sujuivat tänä keväänä erityisen rivakasti hyvästä säästä ja työporukasta johtuen. Seuraavaksi on vielä muutama hehtaari riistapeltoja.

24.5.2023

Eilen satoi vettä 2 mm eli ei juuri hidasta vauhdikkaita kylvötöitä. 45 hehtaaria on kylvetty ja toinen 45 odottaa. Lisäksi on muutama hehtaari erilaisia heinäpeltoja kylvettävänä. Viikonlopun aikana saimme nauttia varamiespalvelusta, kun Asko-veli tuli tuuraamaan Eskoa.


19.5.2023

Helatorstain hyytävä sää hieman hillitsi peltotöitä, mutta tänään oli jo huikea päivä pölistellä pellolla aina puolille öin saakka - silkasta nautinnosta.

PS. Pyykinpesijä pohtii, että kieriikö kylvömies välillä pellolla tehden multaenkeleitä innosta hihkuen?

13.5.2023

Vihdoinkin lämmintä 20 astetta. Kuluneella viikolla Esko on peitannut jyviä ja Minna asetellut halkoja. Ja taivaallinen tulipallo on kuivannut pellot ensi viikon pelloille lähtöä varten. Tuntuu ihan kuin vauhti kiihtyisi...


4.5.2023

Esko kiiruhti eveäiden kanssa kevätretkelle pellonpientareelle. Kesän kuumin kisa on puuvillan hajoaminen, kenen kaveruksen pelto hajoittaa testikankaan parhaiten?


2.5.2023

Hrrr... kylmää ja märkää. Pelloillakin on vielä lunta. Mutta vesisateella on kurjaa järjestellä halkojakin laatikkoon. Eskolla muutama päivä ape-työtä ennen seuraavan viikonlopun vapaita.


25.4.2023

Eskolla oli eilen onnenpäivä, kun työntekijöiden kulkupeli meni katsastuksesta läpi kertaheitolla.

Sää sen sijaan siirtää pellonpiennar -kahvitteluja. Lunta on vielä lähes kauttaaltaan ja uuttakin sataa hiutale kerrallaan. Erilaiset tiekokoukset täyttävät kalenteria mukavasti.

Perinteinen polttopuu-päivä sen sijaan lienee aika lähellä.


16.4.2023

Maisemat muuttuivat paljon pienillä hakkuilla. Kuusentähtikirjaajan tuhojen vuoksi ukki ja mummu saivat annoksen kevään aurinkoa.


9.4.2023

Esko on onnistunut ensimmäisellä työviikollaan heräämään joka aamu ajoissa. Iltatarkastukset ovat nyt poissa samoin kuin suurin vastuu karjan hyvinvoinnista. Isäntä on silminnähden tyytyväinen uuteen rooliinsa.

Ensi viikolla on viljelysuunnittelupäivä. Rehuntuotanto on edelleen Eskon tärkein työ ensi kesänä. Ja peltotyöt ovat sitä parasta puuhaa! Lisäksi kuivien heinien tuotanto saanee uuden muodon.

Parsinavetassa lypsimme 1.2.1994 alkaen 17.12.2008 saakka jolloin lehmät juoksivat lumihangen poikki pihattoon. 14 vuotta kumpaakin lypsytyyliä ja tämä kolmas lypsytyyli taitaa olla kaikista mukavin.

1.4.2023

Johannan ja Nooran sanoin kauan kaivattu isoveli löytyi kesällä 2021. Vuosi sitten Juho-Heikki aloitti työt . Viime torstaina allekirjoitimme kaupat ja viime yönä vuonna 2008 rakennettu pihatto ja kaikki eläimet siirtyivät Juho-Heikin ja Eveliinan omistukseen. Esko jatkaa nuoren parin yhteistyökumppanina ja työntekijänä. Minna toimii kotirouvana. Me kaikki neljä koemme olevamme voittajia. SUPER HUIKEAA!


10.3.2023

39 poikimista tällä vuodella. Krypto käy jokaisessa vasikassa, mutta loivempana vuosi vuoden jälkeen. Vasikat ovat pääosin isoja risteytysvasikoita ja hoitajan tieto taito on kehittynyt vuosien mittaan. Toisessa vaakakupissa ovat tilan puute ja hoitajan työvuodet. Kun puolesta yöstä kuuntelee kolotusta, on helpotus lähteä aamuyöstä liikkeelle. Mutta pahin vasikkaruuhka on taputeltu.

6.3.2023

Esko siivoaa! Kohta on joka kaappi ja laatikko seulottu.


1.3.2023

Tämä olikin aivan uusi kokemus. Bulldog vasikalla oli niin suuri pää, että poikiminen jäi sikseen. Minna olikin juuri opetellut uuden, helpon sanan työkieleen. Put down. Sopii niin lehmän lopetukseen kuin kiimamerkintöjen tallentamiseen.

Elämä on ikuista oppimista. Onneksi. Ja päivän pituus on jo 10 tuntia!

28.2.2023

Pienet vasikat viettivät retkipäivää. Sää oli aivan erinomainen pitää ovea auki ja tyhjentää pehkukarsina.

Isäntäkin pakkaa jälleen retkieväitä Pien-Pyöreen kuivaajalle, jyvien lajittelu Asko-veljen kanssa jatkuu.

Eilen oli vuosittainen kakkanäytteiden keräily- ja paketointipäivä.

Ja huomenna on maaliskuu - aika suorastaan ryntää eteenpäin.

24.2.2023

What a morning! The lift door was broken. Live, dead and half-dead calves were born.

Fortunately, the meeting in the morning was canceled and Minna took painkillers before going to work.

Oh yes, our working language is English.

20.2.2023

Varma kevään merkki. Esko singahti veljensä Askon kanssa Pien-Pyöreen kuivaajalle lajittelemaan jyviä.

15.2.2023

Näytemittalypsyä ja umpeenpanoa.

25 vasikkaa ovat jonkin sortin hallinnassa. Tässä vain 11 niistä.


12.2.2023

Kaikki lehmien ja vasikoiden kaulapannat ovat käytössä. Se tarkoittaa navetan olevan täydellä teholla. Vasikkalassa on 24 häntää.

Mutta sää on aivan erinomainen. Paukkupakkaset jäävät tältä talvelta pois auringon alkaessa lämmittää päivällä.

Ja PUTKIMIES kävi. Maitoastioiden pesu kylmällä vedellä kuumensi tunteita...

Ja rehusiilon alku on jälleen syötetty, viikko sitten halvaantunut lehmä siivottu pois ja colit hoidettu.

Kyllä passaa!

5.2.2023

Ennustettu invaasio tapahtui täydellisesti. Iltaan mennessä viikon poikimasaldo lienee kymmenen. Sunnuntai kunniaksi vanha lehmä halvaantui. Vasikkala suorastaa kiehuu ja kuohuu vasikoita. Oman lisämausteen antaa sieltä täältä roiskahteleva krypto-ripuli.

Vasikoiden tilat ovat auttamattoman liian pienet holtittomaan poikimisten sumaan. Liian suuressa eläintiheydessä kaikki sairaudet kukkivat ja kakkivat.

29.1.2023

Joka nurkassa kököttää milloin tahansa poikiva lehmä. Mutta asemissa ollaan - vasikka-invaasioita vastaan.

Esko on kerännyt kuusentähtikirjaajan tuhoja.


21.1.2023

Kun tietää tehneensä parhaansa ja antaneensa kaikkensa, se riittää.


18.1.2023

Nopeaa toimintaa. Aamulla ilmoitetut teuraat lähtivät jo iltapäivällä. Lehmäryhmään tulee pian poikivia hiehoja niin paljon, että kaulapannat loppuvat. Ja loppuuhan se pian tilakin. Ja helppo elämä. Poikimaruuhka on alkamassa.

Viime vuonna vasikkakuolleisuus oli alhainen. Siitä olemme ylpeitä ottaen huomioon sen, että kaikki vasikat sairastavat krypton.

Tässä työssä ei tule koskaan valmiiksi ja kun keinot loppuvat, otamme konstit käyttöön.

PS. Navettasää on erinomainen jo viikon kestäneen nollakelin johdosta. Tosin pihamaalla saa kävellä VAROEN.

3.1.2023

Jihuu! Kamala U-vuosi on ohi! V-kirjaimella alkaa ihan tolkuton määrä erinomaisia vasikan nimiä. Aloitin Veskunalla.

2.1.2023

Uudenvuoden yön vesisade puhdisti metsän ja loi keväisen tunnelman.
vanha