Maatalous

22.7.2021

Ja ei kun uusia panoksia pellolle! Vielä on paljon kesää kasvatella uutta nurmea...


21.7.2021

Kovin on laihat heinäkarheet toisessa säilörehun korjuussa. Kokonaissato on vain kolmanneksen normaalista.


20.7.2021

Lisää vasikoita, lisää vasikoita! Isot vasikat selättävät krypton keikkuen, mutta pienten kanssa saa käyttää kaikki konstit. Vasikan letkutuksesta Minna saa jo papukaija merkin....

16.7.2021

Kolme vasikkaa samalle päivälle pistää vipinää kinttuihin. Ripulinäytteen tulos oli tietenkin krypto ja koska emme toivo tulipaloa, opimme elämään sen kanssa maailman tappiin. Piste.

15.7.2021

Viimeinen kova hellepäivä? Keittiön ikkunasta näkyy kasvunsa pysäyttänyt, paikoittain palanut heinikko ja emännän sadettama pihanurmi.


14.7.2021

Esko ja Asko pellonpientareella - vai olivatko ilmastoidussa autossa? Vettä ei ole tullut sitten juhannuksen ja armoton helle kuivattaa heinikot karrelle.

Lypsykoneen moottorilla oli ummetus. Ihmekös kone kävi kovin tuskaisesti...

12.7.2021

Ripulinäyte postiin. Perusteellinen pesu ei ehkä riittänyt krypton nitistämiseen?

9.7.2021

Vasikan juottoautomaatti täytyi ottaa käyttöön, vaikka helle ja maitotonkka ovat huono yhdistelmä. Maito-astia sai oman pienilmaston 1,5 litran jääpaloista ja matoista. Toimii!


Niittyleinikki oli pitänyt sellaista meteliä yön aikaan, että Noora oli kopistellut Petrinkin apuun. Tiuhti ja Tonttu ovat reippaita pieniä vasikoita.

7.7.2021

Lypsävien osaston pesu päättyy tänään. Ruokintapöydän toinen puoli onkin aivan toinen juttu. Toisen pään on valloittanut suuri poikivien lehmien joukko ja toisessa päässä majailee 30 tänä vuonna syntynyttä lehmävasikkaa odottaen aitakoulutusta.

Hellettä on piisannut jo reilun viikon eikä ennusteissa ole muutosta. Tänä aamuna saimme kuitenkin yhden millin vettä.

1.7.2021

Heinäkuu alkoi aamuvasikalla. Poikimisia on odotettavissa lähes 20.

Painepesuri on pauhannut maanantaista saakka.

30.6.2021

Viikko on vierähtänyt niin edellisestä vasikasta kuin vasikkalan pesusta. Voimme vain toivoa, että krypto on kuivanut kuoliaaksi.


28.6.2021

Esko tekee rätinkiä ympäristötarkastajalle puhelimitse, Minna paikapäällä olevalle eläinlääkärille . Kontrolli pelaa.

Umpilehminen karkeat heinät kuivamassa.

26.6.2021

Midnight summer hey festival by Asko and Esko. Hevoselle heiniä.


23.6.2021

Helle ja lietten levittäminen on aromikas yhtälö, onneksi taivas antoi vettä 24 ml.

Vasikkaosastolla pauhaa pesuri ja automaatti on lomalla. Sen sijaan virkistämme muistia pelkällä sanko-juotolla. Juotettavana on vain 8 vasikkaa.

17.6.2021

Rehunteossa oli vain alku ja loppu. Kaksi siiloa tuli täyteen vain 52 hehtaarilla.

16.6.2021

Ensimmäinen säilörehunkorjuu alkoi raittiissa säässä.


13.6.2021

Sademittari näytti 25 mm tuloksen ja vesi tuli tarpeeseen.

Esko hillitsi itsensä viime viikolla ja antoi heinän kehittyä. Viime talven liian nuorena korjattu sato aiheutti sekin ongelmia. Lehminen ruokinta on vaikea laji.

Mutta tällä viikolla on tavoitteena ensimmäinen sadonkorjuu.

Lisäksi vasikkaosastoa ryhdytään tyhjentämään ja pesemään 110 % tuloksella, toivottavasti.

2.6.2021

Kuva kertoo kolme mukavaa asiaa:

Umpilehmät ovat ulkona, kylvöt on saatu päätökseen ja maisemat muuttuvat, Eskoseni!


30.5.2021

Painepesuri pistettiin pakettiin ja vanha navetta on jälleen puhdas odottaen syksyä.

Esko löysi appeesta ikävän esimerkin välinpitämättömyydestä. Oliko Poppelinkin mahassa mahdollisesti tämän tyyppinen haavan aiheuttaja?


27.5.2021

Aamuyöstä paiskoi lumihiutaleita. Loput neljä hiehoa vapautettiin raittiiseen kesäsäähän ja vanhassa navetassa alkoi painepesurin jylinä.

26.5.2021

Kylvöt jatkuvat Onnelan pelloilla.

25.5.2021

Maailman lopun äänet ja taivaalle nousevat siitepölypilvet kruunavat tämänkin metsänhoidollisen toimenpiteen. Edellinen yhtä radikaali hakkuu oli marraskuussa 2013, jolloin näkynä keittiön ikkunasta muuttui. Nyt raiskio näkyy talon toisen puolen akkunoista. Maasta tulee ja maahan menee; murskelainan kuittaamiseen.


24.5.2021

Nyt tuulee jo tosi märästi lämpötilan ollessa vain seitsemän astetta. Kylvöt eivät ole edistyneet, mutta vanhassa navetassa on enää neljä hiehoa yli 20 nauttiessa tästä keväisestä säästä.


Isäntä istuu hyvin lämmitetyssä keittiössä luurit korvilla; Eu-tukihakemukset etänä.

21.5.2021

Kylvöt hyvässä vaiheessa, noin 47 hehtaaria sadasta paketissa. Vettä on tullut vain 8 mm, Eskon sanoin: Märästi tuulee.

20.5.2021

Ensimmäiset kahdeksan hiehoa pääsivät Yläpihaan kesälaitumelle.

Asko kylvää heinäsiementä. Sää viileni yhdessä yössä helteestä 11 asteeseen.


17.5.2021

Loistava sää tehdä toukoja. Koneurakointi Åsenbrygg kylvää....


...ja ajaa lietettä hurjalla vauhdilla.


16.5.2021

Arkikuva pyhänä, Poppeli jalat suorana.

13.5.2021

Helatorstain arkikuva ja haaste jokaisena päivänä. Sairaskarsinassa aivan uudenlainen potilas, vuotava haava juoksutusmahassa. Poppelilla on huono ennuste.

Mutta Marttisella pöllyää pelto erinomaisella ennusteella, kun Asko äestää.


12.5.2021

Kahden päivän yrityksen jälkeen siemenviljan peittaus paketissa. Samalla sää lämpeni hellelukemiin myös hiehojen peltoaidan laatijoille.

8.5.2021

Isännät ovat kuopineet lähtövalmiina toukotöihin jo pitkään. Perjantaina satoi vielä kunnolla lunta ja yöpakkaset ovat olleet napakoita. Asko on kuitenkin virittänyt työkoneet lähtövalmiiksi ja ensi viikolle ennustetaan lähes hellettä verrattuna näihin säihin.

Esko pakkasi toisena aamuna peräkkäin piknik-eväät ja ponkaisi viljakuivaamoa laajentamaan.


30.4.2021

Lomalta palaaminen oli helppoa. Navetalla kaikki seikat olivat toivotulla tavalla. Tästä on hyvä aloittaa työsesonki.

Isäntä pakkasi pussin poikineen retkieväitä ja lähti pellon pientarelle kasvustoja katsomaan jo tutun pienryhmän kanssa.

Ja emäntä fiilisteli netin kautta turveyrittäjien vappumarssia eduskuntatalon edessä. Hyvä Jarkko! Hyvä Antti!


19.4.202

Viikosta tulee kiireinen johtuen perjantaina alkavasta pienestä isäntäväen vapaasta. Lomalla oleminen vaatii hurjasti etukäteistöitä...

17.4.2021

On sitä joskus tai varmaan aika useinkin tosi tyhmä. Jälleen kerran kiimainen lehmä oli hypännyt karsinansa aidan päälle kuin lakana pyykkinarulle. Vihdoinkin järki säteilee ja tekninen taitaja toteuttaa - korotamme aitaa!

15.4.2021

Tämä vuodenaika.


15.4.2021

Jos meidän navettaan pitäisi valita tunnussana, se olisi ripuli. Esko on säilönyt niin hyvää rehua, että lehmät ampuvat mustan kultansa paineella. Lypsylehmien ruokkiminen on vaikeinta maailmassa.

Vasikoiden puolella kevät, aurinko ja Kriptazen hillitsevät mahatautia. Saimme vaihteen vuoksi neljä sonnivasikkaa ja vain yhden lehmävasikan.

14.4.2021

8 lehmävasikka nupoutettu ja yksi napatyrä bongattu. Siispä ensi viikolla leikkaussalihoitajaksi.

7.4.2021

Kakkaletku kiepillä eilisen lietteen siirron jäljiltä. Sää näyttää surkealta, mutta maanviljelijöiden mielet ovat kirkkaana pian alkavassa sesongissa. Asko aloitti työt lajittelemalla siemenviljaa, jota levitetään sadalle hehtaarille. Mikään ei muutu.


4.4.2021

Pelaamme aikaa. Lypsävien ryhmä on täysi eikä umpeenlaitettavia ole. Poistojen suhteen päätökset koskevat vain kahta eläintä kerrallaan useampi pari peräkkäin. Poiston syynä: liikaa lehmiä. Sopimustuotannon kiintiöt eivät onneksi rajoita meitä, pelkästään navetan seinät.

23.3.2021

Jalostussuunittelun radikaalein muutos! Anitan siirtyessä jalostuspäälliköksi saimme tiimiimme uuden eläinaineksen asiantuntijan, Eveliinan. Ehkäpä meitä kaikkia hieman jännitti, mutta aivan suotta. Reipas ja osaava nainen sopi täydellisesti meidän mentaalimaailmaan ja työtkin tulivat valmiiksi entiseen aikatauluun.

"Suoroo ja silleetä" (keep it simple) periaateella kumppanuussopimuksen allekirjoittaminen Faban kanssa oli myös itsestäänselvyys. Näin istumme edelleen jalostuksen pikajunassa keskittyen enemmän oman tilan haasteisiin.

17.3.2021

Eipä tullut yllätyksenä, että Pähkinä-lehmä synnytti lehmävasikan. Siementäjä käy tilalla joka päivä ja ensi joulun lahjapaketteja kääritään...


10.3.2021

Kaikki 20 tänä vuonna syntynyttä lehmävasikkaa ovat iloisesti elossa ja vanhimmasta päästä pian vieroitettua. Odotamme genomitestien tulokset ja pohdimme sitten tapaa harventaa tuota joukkoa.

Tälläkin viikolla joudumme luopumaan parista lehmästä uusien tieltä valinnan ollessa vaikea.

Kevään aurinko taittaa yöllä riehuvan julman pakkasen niskan ja lunta on korkeiksi penkoiksi saakka.

Jälleen kerran on toivon kipinä hehkuu rauhallisesta arjesta...

27.2.2021

Rautarouva pyöräytti lehmävasikan ja suomalaisuus on kaukana Thatcherin nimestä. Kuvassa on kaksi liharisteytys LEHMÄvasikkaa ja paljon tilaa uusille vasikoille?


Esko ja Niilo urheilivat lumen kanssa, rehuauman avaus.

24.2.2021

Eläinlääkäri suoritti jälleen tupatarkastuksen lääkinnästä. Kun asiat merkitään heti ylös, kaikki sujuu helposti. Lääkkeiden luovutussopimus on yksi viime vuoden hyvistä asioista.

Lisäksi nupoutimme jälleen 10 lehmävasikkaa. Voi pyhät pyssykät...

Luntakin on tullut mukavasti ja Esko linkoaa sitä kiitettävästi. Maapallo pyörii radallaan.

18.2.2021

Väliin syntyi TomTom-sonni, mutta jälleen tänä aamuna Pastillipiika pyöräytti lehmävasikan. Ristiäisissä suositaan suomalaisia, lyhyitä nimiä ja vasikasta tuli Tyttö. Piste.

Valo tunnelin päässä hävisi jälleen...

15.2.2021

Liina-lehmä teki Tilkku-vasikan, joka on 17. lehmävasikka tälle vuodelle. Lisäksi vanha mamma lypsi erinomaista terniä pakastimeen saakka, brix arvo oli ruhtinaalliset 28! Huh huh... Muuten vasikkalan elämä on hieman rauhallisempaa, valo tunnelin päässä näkyy!

Tänään illalla pidämme näytemittalypsyn ja huomenna on sorkkahoito.

6.2.2021

Muutokset jatkuvat. Navetan eteisen avoin tavaranpaljous päätyi kaapin oven taakse ja pukuhuoneeseen tulivat viralliset pukukaapit. Maanantaina tulee vielä pieni pakastearkku ternimaidoille.

5.2.2021

Asiat jotakuinkin järjestyksessä niin pään sisällä kuin navetassa. Pakon edessä tehdyt muutokset näyttävät hyviltä. Uusin innovaatio on tehdä vasikkalaajennuksesta permanentti ja siementää kesällä laiduntavat hiehot vaikka puuhun köytettynä.

4.2.2021

Ei ole todellista! Roxette pyöräytti Tiktak-lehmän ja Osisris Tellus-lehmän tähän listaan. Onneksi Tellus on liharisteytys. Ja toinen iso onni oli neljä pikkusonnia, jotka muuttivat.

3.2.2021

Tämä on varmaan se vasikanhoidon korkeampi oppimäärä. Tekla oli syntynyt yöllä ja sai olla aamun karjakeittiössä lämmittelemässä. Vasikoiden karsinassa ollut iso pehkupaali joutui myös evakkoon, kun kummasakin karsinassa on 10 äppöä. Olemme pakon edessä keksineet sitä sun tätä.

Tänään nupoutetaan 10 lehmävasikkaa.

31.1.2021

Kerta kiellon päälle, Tatjana vasikka odotti aamuyöstä karsinaan pääsyä. Näin ollen tammikuussa oli 22 poikimista ja saimme 12 lehmävasikkaa = yhden kolmanneksen vuoden tarpeesta.

30.1.2021

Tammikuu hujahti yhdessä hännän huiskeessa. Vasikoita on nyt ennätysmäärä, vallankin lehmäsiä. Helmikuu jatkuu samaan malliin. Elikä ennen kuin huomaammekaan, alkaa maaliskuu.

Jokaisella asialla on omat hyvät puolet ja eikun tulta päin!

22.1.2021

Miian kokoamat ja kuvaamat uudet pesät pienille.


18.1.2021

Päivän tärkein tapahtuma oli naseva terveydenhuoltosopimuksen päivittäminen. Jotkin asiat muuttuvat monimutkaisemmaksi, mutta tästä tuli nyt nautittavan helppoa. Kiitos meidän lääkkeidenluovutussopimuksen ja tilalla usein käyvän eläinlääkärin, saimme kriittiset asiat nopeasti käsiteltyä.

Navettamme ei ole tarkoitettu 120 lehmälle, vaan pankinjohtajan puheet reilu 10 vuotta sitten saivat meidät täyttämään tilat tehokkaasti. Mutta juuri nyt, poikimaruuhkan ja rotaripulin aikaan meidän vaatimattomat vasikkatilat ovat auttamattoman pienet.

Tällä viikolla teemme asialle jotakin. Aloitamme muodikkaat rokotukset ja teemme lisää baby-boxeja vastasyntyneille.

16.1.2021

Tammikuun ainut meno oli mennä mönkään. Vasikanjuottoautomaatti meni oikosulkuun ja kahden lehmän hännän alta näkyi sorkat. Onneksi tiimissämme on teknistä osaamista ja vuotava sekoitinkuppi tilkitiin niin hyvin, että automaattinen maitobaari toimi jälleen. Illalla Paras-hieho oli sujauttanut maailmaan Tiinukan ja pitänyt navettavastaavat kiireisinä siltäkin osin.

14.1.2021

Kumpaako keljuttaa enemmän, sitä joka muistaa, kuulee ja näkee liian hyvin vai sitä joka ei kuule, ei näe eikä muista? Pata ja kattila. Vakka ja kansi.

Onnistunut karjanhoito vaatii varmaan juuri nämä vastakohdat.

13.1.2021

Valmistautuminen seuraavan viikon terveydenhuoltosopimuksen päivitykseen sisälsi tunkion tonkimisen. Kaiken kaikkiaan 11 eläintä oli päätynyt tilalla kuolleen lehmän kuljetukseen. Sen sijaan vasikkakuolleisuus on ollut todella pientä viime viikkojen myrskyyn vesilasissa huomioiden.

Tuontantoeläinten hoitaminen ei ole vaivatonta viljaa.

6.1.2020

Jestas. Onneksi näin. Vasikkalaan iski paha paha ripuli juuri jouluna. Mutta onneksi vasikoita oli aika vähän ennen tammikuun ruuhkaa ja kelit olivat sopivan leudot pestä paikat ja höyryttää virukset. Nyt olemme tarkkana kuin porkkanat ja siivoamme siivoamisen jälkeenkin. Elämme jännittäviä aikoja.

Onneksi tammikuussa on aikaa olla navetalla!

26.12.2020

Viikko sitten lauantaina yömyöhään Noora oli isänsä kanssa leikkaussalihoitajana. Rusetti-hieholla oli umpisolmu kohtukierre ja eläinlääkäri teki hätäsektion. Vasikka oli pieni ja hiturainen, mutta tehohoidolla virkui tuulta potkimaan. Ensi viikolla poistamme Rusetin tusina rusettia.


12.12.2020

Meidän työtiimi on saanut teknisen taitajan. Serhiin käsitöitä valmistui neljäs vastasyntyneen vasikan yksilökarsina. Tosi hieno!

11.12.2020

Mitä ihmettä? Ööö... 10 vuotta roikkuneita rästitöitä.


8.12.2020

Tästä leikekirjasta lienee vielä iloa jälkipolville, sen verran usein Oskari-vävy on liimattu lehdille. Ja kappas kummaa, appi ja vävy kumpikin ongelmanratkaisussa.


7.12.2020

Itku pitkästä ilosta ja joskus tosi lyhyestä. Myrtti-lehmä juoksi ulkona liian kovasti ja alkoi lypsämään verta. Se johti toiseen tautiin mikä päättyi kuolemaan.

2.12.2020

Miia kuvasi jotakin ennen kokematonta sitten 12 vuoteen aikaan parsinavetan.

Pihattonavetan ovi aukesi ulos. Ihan oikeastiko ulos?


Kyllä vain. Aluksi pieni ryhmä kirmasi kokeeksi aivan pellolla saakka. Kerta toisensa jälkeen ryhmäkokoa suurennetaan ja tavoitteena on kylvettää kaikkien sorkat Suomen luonnonvaraisessa puhdistusaineessa.


25.11.2020

Tämä pino lämmittää metsänhoitajan sielua ja viluitikan ruumista.


24.11.2020

Lomat pidetty ja töihin. Eläinmaailmassa on edelleen rauhallista. Työlistalla on vielä muutaman oven korjaus ja Avantin renkaiden vaihto. Lisäksi on tarkoitus koota vastasyntyneille yksi uusi kammio. Sitä ennen ketjut traktoriin, talvi on tullut!


14.11.2020

Ryhmäkoko optimissaan ajatellen hoitajaa ja hoidettavia. Saturnus, Sitruuna ja Sekeli saavat yksilöllistä, kehitys- ja taustaeroja tasaavaa huolenpitoa tavoittena koko elämän kestävä luottamussuhde ja yhteistyötaidot.


12.11.2020

Raivaussahat soivat duona, Asko ja Esko nuoren metsän siivouksessa.

6.11.2020

Money-Pennyn vasikasta tuli Sekeli, ei Seteli. Tammikuussa näyttää tulevan 24 vasikkaa ja nimet vaihtuvat T-alkuisiin. Täätinen sentään...

Esko urheili hiehon vanhaan navettaan nostalgisella mallilla upeassa säässä.


2.11.2020

Vasikkalassa on vain 10 asukkia, joista kuusi on ternisonnia. Lisäksi marraskuussa poikii vain neljä lehmää. Nyt pitää nauttia tästä helposta hetkestä, mikä kyllä muuttuu heti joulukuussa.

Isäntä on aloittanut maksamaan korjausvelkaa. Vuosien mittaan ainakin 10 ovea rempsottaa jostakin nurkasta.

Sääennusteen mukaan tuuli on yltymässä. Viikko alkaa syysmyrskyllä jatkuen poikkeuksellisen lämpimänä.

28.10.2020

Viimeiset pinnistykset ja ponnistukset kakkarintamalla, jotta lietealtaiden reunat riittäisivät keväällä. Kynnettyjä peltoja lienee se sama sata hehtaaria...

27.10.2020

Vasikkalassa on jälleen oikea hännänhuiske, mutta nupoutettavia lehmävasikoita oli vain kolme. Samalla eläinlääkäri tarkisti, kuinka olemme lääkinneet lehmiä ja ennen kaikkea lääkintöjen oikeat merkinnät. Olemme kirjanneet lähes kaikki lääkinnälliset tapahtumat jo monta vuotta sekä navettakalenteriin että Nasevaan. Muutos ei ollut siis suuri ja tästä on hyvä jatkaa.

20.10.2020

Vietimme Eskon kanssa toista lomapäivää. Isäntä johti syksyn sorkkahoitotapahtumaa navetalla ja emäntä ihasteli Pohjois-Savon Karjakerhon toimintaa. Vientipäällikkö Seppo Niskanen kertoi innostavasti jalostuksen historista, nykytilanteesta ja tulevaisuudesta. Maidon pitoisuudet ja ehkäpä jotkin uudetkin ominaisuudet ovat jatkuvasti kärjessä unohtamatta kaiken perustaa, terveyttä. Ja sivutuotteena saamme yhä enemmän perinöllisesti nupoja eläimiä.

Kerho palkitsi lähes sata satatonnaria ja kauniita Tila-Mansikin eläimiä.

Hukkalasta palkittiin sitkeä yksilö.

16.10.2020

Syksyn ensimmäinen kuura.

15.10.2020

Voi kurjuutta. Lypsävien puoli alkaa olla tupaten täysi ja näin joudumme poistamaan lähteviä hieman liian aikaisin... Ukki kyntää ja Asko ajaa lietettä.

13.10.2020

Viimeiset hiehot juoksutettiin kotiin Yläpihasta.

6.-8.10.2020

Esko tuli joka ilta kuraisena tai vielä kuraisempana kotiin. Salaojan korjaaminenkin on edelleen yksi hänen suosikki töistään. Olihan hänen toiveammatti salaojittaja.

4.10.2020

Umpilehmien viimeinen ilta kauniissa syyssäässä. Huomenna on lopullinen muutto talviteloille. Samoin hiehot otetaan sisälle tulevalla viikolla.


29.9.2020

Taitaa olla neljäs säilörehun korjuu tälle kaudelle mitä parhaimmissa sääolosuhteissa. Nyt on saavit ja kiulut täynnä heinää ja jyviä:)


28.9.2020

Peltoviljelylannoitteet 133 säkkiä uudella varastoalueella kesäksi 2021.


24.9.2020

Eilen puitu vehnä odottaa viimeistä ohrakuormaa ja sitten pannaan peitto pienen siilon päälle.

23.9.2020

Miia oli napannut jännittävän kauniin kuvan pikkuhiehojen muutosta navettaan.


22.9.2020

Jälleen kerran JASU-päivä. Rakennearvosteltavia oli vain reilut 20 ja Miia kuvasi Beautifulin poseerauksen. Itse suunnitelman tekeminen käy kerta kerralta helpommaksi, koska genomitestattuja on aina vain enemmän. Bugatsova numero 51 on ensimmäinen testattu ja tämä on jo lehmä ryhmässä.


19.9.2020

Umpilehmät olivat TAAS iloisia, nyt päästessään jälleen ulos. Umpikarsina ja umpilaidun ovat näppärästi vierekkäin, joten sääennusteiden mukaan lomailu voi jatkua taivasalla viikon?


17.9.2020

Terniauto haki neljä vasikkaa ja neljä vasikkaa siirtyi seuraavalle osastolle vieroitettuna. Jihuu!

16.9.2020

Veljekset peittivät viljasiilon yösydämellä. Sade alkoi ennen yhdeksää, mutta umpilehmät eivät ehtineet kastua. Ja ei tarvinnut houkutella sisälle!


15.9.2020

Uudella, isommalla Murskalla työ on sujunut jouhevammin. Viljasiilo odottaa illan viimeisiä kuormia, jonka jälkeen se peitellään ennen ennustettua syysmyrskyä. Pystyyn jää vielä 10 ha vehnää.


10.9.2020

Sade alkoi ennusteen mukaan puolilta öin ja sitä riittää iltaan saakka. Maanantaina ehdimme puida 20 hehtaaria ja eilen 7 hehtaaria eli vajaa 60 hehtaaria sadasta on paketissa.


7.9.2020

Isäntä tuntui suunnittelevan "niin paljon kuin mahdollista" puinti-sessiota. Loppuviikko näyttää pisaroilta.

8.9.2020

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa - omassa parressa makaamisenkin.

6.9.2020

Kostea ja harmaa aamu vaihtui puintipäiväksi. Murtopurolta on kerätty murskattavaa viljaa 8 hehtaarin verran.


5.9.2020

Alkuviikosta isäntä kärräili ja kuivasi viljoja. Satotaso on hyvä huomioiden alkukesän kuivuuden, 3 800 kg ensimmäisiltä 25 hehtaarilta. Ensi kesän kuivat viljat ovat siis laarissa. Tämäkin työ kuuluu niihin yöllä tehtäviin:)

Vasikanhoitajan aika ei käy pitkäksi. Onneksi ne kuusi vasikkaa lähtivät ,kun heti alkuviikosta tuli seitsemän tilalle. Ja jälleen yhdet kaksoset. Sokeri-lehmä painaa vain 30 kg joten tämä toimitus kestää. Suola-sonni painoi lähes 40 kg.


30.8.2020

Kulunut viikko sisälsi usean haketus-päivän. Samoin useana aamuna oli todella raikas sää, jossakin jopa kuuraa.

Uusia hiehoja tulee poikivaksi ja toisesta ovesta on laitettava osa porukasta pois. Poikivien lista näyttää pitkältä, onneksi heti alkuviikosta kuusi vasikkaa muuttaa muualle.

Isäntä lähti kosteusmittari kainalossa tutkimaan puitavia vainioita. Huomenna sadonkorjuu alkanee kuivattavilla viljoilla.

27.8.2020

Viimeinen ripuli-palaveri nettiyhteydellä. Kaikki osapuolet tyytyivät yksimielisesti samaan lopputulokseen, kevätkauden jatkuvasti toistuvat ripulit johtuivat pyöröpaalien hometoksiineista. Se oli kallis ja työläs oppi.

21.8.2020

Tiistaina rehunteko ja näytemittalypsy. Keskiviikkona siilon peittely ja sitten jäikin aikaa laittaa vielä pari 6 kk:n ikäistä vasikkaa ulos. Yhtä mylläkkää näiden nautojen kanssa vaikka Miia onkin vanginnut perin seesteisen hetken. Laidun laajenee...


16.8.2020

Varastoalueen laajennus alkaa olla valmis. Pian saapuvat kuivikkeet on tarkoitus laittaa uuteen paikkaan. Näin navetan takana oleva tila vapautuu mahdollisuuteen ulkoiluttaa lypsylehmiä.

Samalla lietesäiliöt tulivat liikenneympyröityä ja Murtomäki madaltui entisestään.

Ensi viikolla on rehunteko osa 3/4.


7.8.2020

Isäntä ajaa kolmatta vuosilomapäivää maata laajennuksen alta.


30.7.2020

Vasikkalassa on ennen näkemätön ja kokematon kesähuiske. Soma, Serenadi, Syreeni ja Suometar lehmävasikat takaavat hännän huisketta vielä pitkään. Lisäksi hellyimme genomitestaamaan Sektori-sonnin.

29.7.2020

Rehusiilot peitelty.

Iltapäivällä diagnosoitiin kaksi juoksutusmahan kierrettä. Toinen laiha tutkittava ei kilissyt reilu viikko sitten ja ikälisä toi lopullisen tuomion. Nuorempi sen sijaan operoitiin.

27.7.2020

Arvaatkapa kuka nukkui pommiin unikeon päivänä?

Säilörehua tehdään jälleen, nyt niiltä lohkoilta, joilta tullaan kerämään kolmaskin sato. Kasvusto on runsasta.

21.7.2020

Sukkela sorkanhoito jälleen, Miialla oli kavereita kuvattavana.


18.7.2020

Isäntä olikin eilen enemmän tikattavana kuin kuvattavana. LH-osan porras ja pitkät koivet heilauttivat Eskon niin, että mm. yksi sormen kynsi irtosi. Lypsäminen on tietenkin mahdotonta paksu nahkarukkanen kädessä... Mutta sekään ei tullut yllätyksenä, että sijaisapu lomitusta ei saanut heinäkuussa. Meillä tulisi olla oma varasuunnitelma näitä ikäviä yllätyksiä varten varsinkin kun ikää karttuu päivä päivältä.

17.7.2020

Isäntä on pellonpiennar mainosfilmissä kuvattavana , emäntä muuten vaan pellon pientareella nauttimassa hyvästä säästä ja kotoisista maisemista.


16.7.2020

Tuulettajan hihna!! Esko säntäsi kaupunkiin ja sieltä Marttisenjärvelle. Pian niittomiehen traktori taas toimi ja kuivien heinien valmistus jatkuu.

Navetalla eläinlääkäri diagnosoi ketoosin, kirput ja vaeltavan juoksutusmahan. Niin, vaellus on nyt muotia.

15.7.2020

Esko on siirtänyt eläimiä useana päivänä paikasta toiseen. Murtokorvessa on nyt aikamoinen lauma tiineitä eläimiä.


1.7.2020

Kahden päivä aikana satoi 90 mm.

29.6.2020

Heppaheinien kiihkeä paalauspäivä. Huomenna sataa niin hartaasti jo toivottuna.

22.6.2020

Vihdoinkin isännällä ja emännällä oli yhteistä aamunavetta aikaa puoli tuntia -vasikoiden pehkukarsinan tyhjennys on ollut usean viikon työlistalla.

Ja kakka kulkee pelloille - teollinen ja luonnollinen.

20.6.2020

Priscilla ja Piika toivottavat hyvää juhannusta!

Jussin jälkeen onkin visainen kysymys edessä. Kuinka levitämme lietelantaa, kun sääennusteet lupaavat huimaa kuumuutta ja kuivuutta?


19.6.2020

Toukokuun navetalla kaatuneiden päivään on löytymässä selitys? Virolaisen tutkimuksen mukaan heinäpaalista löytyi kahta hometoksiinia. Suotuisissa olosuhteissa toksiini lisääntyy ekspotentiaalisesti. Lisäksi märehtijä pyrkii eliminoimaaan hometoksiineja erittämällä niitä ulosteiden ja maidon mukana. Selittääkö se huikean bakteeripiikin tankkimaidossa? Talvella ripulit olivat lähes säännönmukaisesti kolmen viikon välein. Oliko myrkyllinen paali varastolaanissa juuri tuolla sektorilla?

18.6.2020

Isäntä nukkuu päiväunia ja sademittariin on kertynyt jo hyvä alku kellon ollessa 10.


PS: Iltaan mennessä sadetta kertyi 33 mm.

17.6.2020

Aamuyöstä navetalle mennessä pellolla olivat säilörehukarheet. 24 tunnin kuluttua kaikki karheet kuivuuden vaivaamilta 80 hehtaarilta oli koottu kahteen vajaaseen säilörehusiiloon. Määrä on vain puolet tavoitteesta. Toinen sato on varmasti valtava? Juuri tämä säiden armoilla oleminen pakottaa keräämään satoa yli 200 hehtaarilta.


Miia pesi rivakasti uuden pihatossa lypsylehmien osaston.

15.6.2020

Minkähän poletin tai hälyytyksen laittaisi, ettemme kokeilisi monta kertaa viikossa veden riittävyyttä? Ohikulkijat! Hanan voi sulkea:)

Lehmät ovat ryhtyneet lypsämään mukavan paljon. Valitettavasti aavistuksen liian sulava sapuska aiheuttaa sotkua ja ensimmäinen coli-utaretulehdus on hoidossa. Kun nokan nostaa, niin pyrstö tarttuu.

8.6.2020

Uusi vuokrapelto sai uuden muodon vajaassa viikossa. Niilo aloitti kyntömiehenä ja pian Asko pääsi kylvämään heinälaihon.

4.6.2020

Miia viimeistelee vanhan navetan pesua. Pari viikkoa sitten 78 vuotta täyttänyt Niilo sen sijaan viimeistelee kivisavottaa. Jonka jälkeen Asko kylvää nurmen. Ja jälleen oikeat ihmiset oikeassa tehtävässä.

Lehmärintamalla on välirauha. Ihastuttavaa.


3.6.2020

Ensimmäiset kylvöt ovat kauniilla oraalla. Viimeiset 15 hehtaaria kylvetään suoraan nurmelle ja työt tehdään kaikella pieteetillä. Varsinkin pihamaahan rajoittuva pellon laita on perusteellisesti tehtävä ruohonleikkaajan toivomuksesta. Mutta isäntä tekee työtä pyydettyä!


2.6.2020

Kaikki puitavat 85 hehraaria on nyt kylvetty. Työt sujuivat erinomaisen ripeästi - oikeat miehet oikeassa paikassa. Tavoitteena on saada reilun neljän tonnin sato per hehtaari, jolloin rehuviljaa riittäisi syöttää tonni päivässä. Sääennusteet lupaavat kovin niukkoja sateita?

29.5.2020

Eilen illalla oli keittiön ikkunasta hengitystä salpaavat näkymät:)


28.5.2020

Tosi siistiä! Lehmien ape oli syöty kukon laulun aikaan tarkempaan kuin pitkään, pitkään aikaan!

Illallinen sade kasteli vain hieman. Seuraava sade on viikon päästä? Kolmannes kylvöalasta on käsitelty.

Miia kuvasi onnelliset hiehot kauniissa kesäkodissa.


27.5.2020

Umpilehmien juhlapäivä - laitumelle lasku.

Iltapäivällä Valion eläinlääkäri johdatteli etäkeskustelua aiheesta Esko Luttisen karjan ripuliongelma. Tällä hetkellä suojakaistoilta kerätty luonnonheinä on polttopisteessä. Kyseinen komponentti on jo jätetty seoksesta pois mahdollisten toksiinien tai haittakasvien vuoksi. Pyöröpaalien sisältö vaihtelee runsaasti- voiko aaltoileva ripuli johtua siitä? Entä kumuloituuko toksiinien määrä? Avoimia kysymyksiä on todella paljon.

Tutkimukset jatkuvat.

26.5.2020

Ihan oikea kylmä hiki. Jälleen uusi tuore ape pöydälle ja lehmät eivät edelleenkään syö. Jestas. Missä vika? Lehmissä? Isäntä jätti toisesta satsista pois luonnonheiniä sisältävän pyöröpaalin ja sen jälkeen leuat alkoivat hieman heilua. Mikä vika paalissa oli?

25.5.2020

Aperesepti sai uuden mausteen. Agrimos sitoo mahdollisia homemyrkkyjä. Murskevilja oli jo pussissa ajatuksena tutkia toksiinit, mutta laboratoriot tutkivat vain kuivaa viljaa? Joten jäämme "enpä tiedä" varaan. Pienetkin käyttäytymismuutokset lehmälaumassa nostavat kylmän hien pintaan. Kello 7.20 tuore ape pöydällä ja vain viides osa lehmistä syömässä...

23.5.2020

30 hehtaaria 100 hehtaarista kylvetty. Jari urakoi Murtopurolla.


22.5.2020

Tänä aamuna nostimme ylös enää yhden lehmän viime sunnuntaisen ripuli-epidemian tiimoilta. Kaatuneiden lehmien tuotos nousee todella hitaasti, terveemmillä hieman nopeammin.

Eläinlääkäri otti sunnuntaina verikokeita sairailta eläimiltä ja tulokset poistivat magneusimin puutteen syytetyn penkiltä. Etsimme yhä ruokinnallista syytä. Nyt pohditaan mahdollisia toksiineja murskeviljassa ja appeeseen lisättävän pyöröpaalin virhekäymistä. Toivottavasti syy löytyy, ettei tämä katastrofi uusi.

Peltotyöt ovat alkaneet pikku hiljaa...

18.5.2020

Eilinen ilta oli aamua viisaampi ja vielä kamalampi. Eläinlääkäri antoi pullon kalsiumia 9 eri lehmälle. Hänen vahva epäilys oli magnesiumin puute. Appeen kotoisten partikkelien kivennäisarvot ovat olleet juuri ja juuri suositusten sisällä.

Tutkimukset ja toimenpiteet jatkuvat. Toivo elää, että syy jatkuvaan ripuliin on löytynyt.


17.5.2020

Helmikuun lopussa suoritimme lehmille loishäädön toivoen jatkuvien ripulien päättyvän siihen. Mutta ei. Viikko sitten oli jälleen ape ruokintapöydällä syömättä ja jälleen tänä aamuna. Lisäksi kolme lehmää makasi pääsemättä ylös. Eläinlääkäri antoi kalkkia sairaille lehmille ja salapoliisityö jatkuu.

Keskituotos jää tällä menolla jälleen vaatimattomaksi. Lisäksi tänä jatkuva ripulointi aiheuttaa kärsimystä sekä meille hoitajille että tietenkin eläimille.

Hyvä puoli on se, että olemme jo tottuneet tähän. Esko on erittäin rutinoitunut lehmän nostaja ja huomenna on jälleen uusi päivä.

13.5.2020

Maanantaina maa oli valkea ja kevät tuntui kaukaiselta ajatukselta. Nt kuitenkin kuskataan keinolannoitteita Pöytämälle ja Heikinmäelle nurmen lannoitukseen. Lisäksi vasikkahaka on valmis.


8.5.2020

Sorkkapäivä ohi. Miia ikuisti Opium-lehmän hetken hoitoparressa. Tällä kertaa oli paljon ennalta ehkäisevää siistimistä ja yli 40 lehmän käsittely sujui vauhdikkaalla yhteistyöllä. Sen jälkeen nautimme Siljan keittämää karanteeni-rokkaa.


7.5.2020

Ukin karanteenitaidetta pinossa ja toisessa.


4.5.2020

Navetan pöydällä on valmiina pitkä sorkkahoitolista perjantaille. Maanäytteitä, lietettä, täydennyskylvöä... Ensi kesän säilörehuala on maltillinen, koska ylivuoteista on runsaasti. Viljalle tullaan kylvämään noin 100 hehtaaria. Huomenna on etäkoulutusta KV-Farmarin tiimoilta. Saapa nähdä, maltammeko istua kiltisti kotikoulussa?

30.4.2020

Vapun aaton maisema. Sopii erinomaisesti vallalla olevaan pysy töissä-teemaan.


25.4.2020

Hukkalan polttopuut palavat vain leivinuunissa. Halkopinon laatiminen on isännän käsityönäyte.


22.4.2020

Perinteiset kevään merkit - polttopuiden tekeminen ja jyvien lajittelu -käynnissä. Lunta on vielä hangeksi saakka.

Navetalla on uusi buumi nännikanyylinen käytössä. Syystä ja toisesta useampi neljännes on mennyt liian tiukaksi lypsää ja avartaminen tapahtuu mekaanisesti. Valitettavasti seurauksena on vääjäämätön utaretulehdus.

19.4.2020

Ihme äppöjä meillä! Viime pyhänä poiki kaksi lehmää ja jälleen sunnuntaina saimme kaksi vasikkaa. Ihan kuin alleviivaisivat paimenien pyhättömyyden.

14.4.2020

Pari vuotta sitten pähkäilimme mihin pistämme runsaan joukon hiehoja. Tänään rakennearvostelimme ne ihan omassa navetassa - onneksi. Toissa kesän sorkkaepidemia vaati veronsa ja olipa hyvä uudistaa omilla eläimillä. Arvostelimme 33 eläintä 2 tunnissa.

Jalostustyö on kuin kaukojuna - kyydissä istuen tapahtuu kehitystä aivan varmasti. Kiitos Anita ja Faba!


Ja kameran takana Miia!

8.4.2020

Kuusi vuotta sitten syntyi Laudatur ylioppilas-kevään kunniaksi. Samaan sukuun kuuluu myös Magna cum laude ja tänä aamuna saimme Cum lauden!

Isännät huollattavat traktoreita. Kaivamme lähtökuoppia peltotöihin.

1.4.2020

Pro Agrian Terttu Murtola ja Esko-isäntä pitivät ensimmäisen verkkokonferenssin. Kulunut vuosi on paketissa samaan malliin kuin aiemmatkin. Ensikoiden tuotos on edelleen vaatimaton. Ne ovat hieman liian pyöreitä poikiessaan.

31.3.2020

Mikä ihana hätkähdys! Kaikki 5 nupoutettua lehmävasikkaa olivat ruskeita! Vääjäämättömästi karja on muuttumassa mustavalkoiseksi, mutta ainakin vielä on toivoa aktiivisista ayshire-lehmistä. Ne ovat myös huomattavan aamuvirkumpia, lypsyaseman ensimmäinen täyttö on 75 % ruskea.

26.3.2020

Toinen veljesten yhteinen työpäivä sujui kooten uutta Murska-myllyä, joka tuli jo 3.3. Ei meillä sentään ihan noin talvista ole!


25.3.2020

Kesäkausi virallisesti avattu, Asko ja Esko! Työt alkoivat lietteen pumppauksella altaasta toiseen. Emme ole ainoat, joiden lietesäiliöt ovat lähes piri pinnassa viime talven vesisateiden seurauksena. Ja entäpä se hiekoitushiekan määrä jota on nurmikoilla ja heinikoilla?

11.3.2020

Ruikuli rallaa... Ei ole vielä loistorjunta tehonnut ja vatsat toimii sukkelasti. Toki ei kannata hätäillä, häädöstä on juuri nyt vasta se kaksi viikkoa. Jääkö lehmien toistuva ripuli mysteeriksi?

Navetalla on rauhallisempi jakso ja olemme post trauman tiimoilta uudessa lypsyjärjestyksessä väliaikaisesti. Emännän uni katkeaa aamuyöstä ja lypsy on suoritettu jo kello 6. Mutta illalla emäntä huiskiikin sitten ihan muualla...

1.3.2020

Isäntä heräsi sillä sekunnilla kun navetalta tuli puhelu: " Lehmät ovat ruokintapöydällä." Jestas sentään minkä siivon vain puolet laumasta oli saanut aikaan. Pelastimme rouvia minkä mistäkin kolosta ja yksi kökötti sammakkona. Kaikki rehut tunkiolle, vasikoiden ruokintapöydän pesu ja kaikilla lehmillä alhainen tuotos. Siihen syssyyn poiki lehmä ja halvaantui. Sellainen pyhäaamu.

PS: Lehmät olivat tulleet portista. Se oli joko jäänyt kunnolla sulkematta tai joukosta löytyy kahlekuningatar.


26.2.2020

Pihatossa lypsylehminen puolella on jatkuva löysä maha ja ripulikin, aalloittain ja yksittäin. Salmonella näytteet olivat puhtaita eikä muistakaan otetuista näytteistä löytynyt pätevää syytä. Niinpä Esko iski eläinlääkärin kanssa viisaat päät yhteen ja ampuivat alas käpymadon. Siinä samalla tuli putsattua laaja kirjo muitakin maha- ja suolistonematodeja, permuja, punkkeja ja täitä. Loistorjunta tapahtui reppuruiskulla ja kohteena olivat kaikki nautamme pois lukien nuorimmat vasikat. Nyt jäämme odottelemaan tuloksia viikon kaksi.


24.2.2020

Lehmälliseltä se lehmä kuolee. Vastapoikinut Kikka kohtasi loppunsa yhtäkkiä yllättäen. Ei niin mukava aamu.

18.2.2020

Tänä talvena vasikka-auto on kulkenut harkitusti, elävien eläinten kuljettaminen kaljamalla on aina haastellista. Eilen kuitenkin lähti 5 terniä ja heti seuraavana aamuna oli tilaa tyhjentää olkikuivikepohja. Isäntä pisti parastaan ja puoleen tuntiin savotta oli ohi - vasikat uusissa pehkuissa:)

5.2.2020

Aamuyön Saaga-vasikka löytyi pihaton puolelta kylmästä hytisten. Pesu lämpimällä vedellä ja karjakeittiö-oleilu pelastivat kuitenkin tämän vasikan. Sputnik-sonni oli sen sijaan syntynyt hallitusti emänsä hellään huomaan.

30.1.2020

Sorkkahoidossa jälleen paljon asiakkaita, mutta onni on ripeä ja ammattitaitoinen sorkkahoitaja. Pari ensikkoa jouduttiin laittamaan Engemycin kuurille.

29.1.2020

Jälleen KV-farmari päivä. Tutustuimme nuoriin, rohkeisiin isäntiin, joilla on häkellyttävän vahva usko ja into maidontuotantoon. Ihastuttava vastapaino niille jatkuville surullisille uutisille, kun Vieremältäkin tyhjenee navetta toisensa jälkeen.

21.1.2020


20.1.2020

Tämän ja huomisen tavoite on päivittää tilamme englannin kielelle. KV-farmari etenee ja ylläri pylläri, me lähdemme Ruotsiin!

Sitä ennen piipahdamme Vuokatissa Katrin ja Jarkon lomailuosakkeessa ja tunnelmaan pääsee mukavasti tällä Peat Powerin energialla!

19.1.2020

Sataa, sataa ropisee - vettä.

Toinen hieman oudompi ääni tammikuisessa hämärässä on kivivasaran naputus. Tavoittena on murskata peruskalliota pelto-ja metsäteiden perusparannukseen. Perusteellista.

10.1.2020

Nyt on jo kolme kaunista s-vasikkaa koossa; Sirkka, Saara ja Suffeli. Pihamaalla on jälleen pääkallokeli ja navetalla kauniit verhot.

Eilen laskimme viime vuonna taisteluissa menetetyt henget - eläinten terveydenhuoltosuunnitelma odottaa päivitystä.


4.1.2020

Akka lenti selälleen jäätikölle, ukko nukku pommiin, ajolaite tipahti ja vielä konehallin ovet tipahti. No olihan aamu.

1.1.2020

Haastavinta tässä hommassa on se, että tätä tehdään joka joulu ja juhannus. Jestas..

Viime vuonna syntyi ennätyksellisen vähän lehmävasikoita, vain 30! ( Sonneja ja risteyslehmiä yli toistasataa)

Jospa tänä vuonna saisimme Söpöjä ja Siruja ainakin 5 enemmän.