Maatalous

4.9.2018

Kuin sadussa Hannu ja Kerttu tielle oli ripoteltu jyviä, jotta koti löytyisi paluu matkalla. Jyvät itävät hienosti ja ensi keväänä niitä voi jälleen ripotella pellollekin:)


31.8.2018

Kuluneet kolme viikkoa ovat olleet haastavia. Olemme säntäilleet helmat hampaissa ja tuli hännässä. Nyt on vihdoinkin aikaa kuunnella omia ajatuksiaan?

Onneksi lehmät sairastavat helteen jälkeistä traumaa vasta nyt. Navetta on kiukuttavan täynnä kärpäsiä ja utaretulehduksia. Kärpäsiä lamaannuttava kylmä yö taitaa olla vielä haavetta.

Pienimmät vasikat pääsivät eilen sisälle - niillä olikin oikea super-kesä!

28.8.2018

Jyvä-auma peitelty. Jyvä-ralli on OHI.

27.8.2018

Urakoitsija pui viimeiset kymmenen hehtaaria, jotka murskattiin aumaan.

21.8.2018

Isäntien hurmio saavutti seuraavan tason heidän piilotellessa jyviä pää punaisena. Hukkala koki ennätys-sadon ennätys alasta viljaa. Satotaso lähentelee 5000 kiloa hehtaarilta ja pussit käyvät liian pieneksi.

11.8.2018

Isännnät ovat ihan hurmioissaan tästä poikkeuksellisen upeasta puintisäästä. Lisäksi jyviä nayttää tulevan niin paljon säilörehun sijaan, että pitäsikö ryhtyä sikafarmariksi.

Navetan takana jyllää luotettava kalusto vuosimallia -42, -72 ja -91.

Murskeviljasiilo täyttyy nopeasti ja osa viljasta piipahtaa tunnin kuivurissa, puintikosteus on alle 15.

Samoin vanhan navetan latokuivuri tulee täyteen kullankeltaisia pehkupaaleja.

Pihapelto joutui hieman liian aikaisin kuivuuden vuoksi, mutta silti jyviä tulee paljon ja nopeasti urakoitsijamme vauhdilla.


10.8.2018

"Minä tapoin sen", tuumasi Incarnita-rouva turvepaalille:)


9.8.2018

Laitumet ovat kuivaneet pahemman kerran ja lisäruokinnasta huolimatta 12 hiehon lauma otti jalat alleen ja kipaisi naapuriin. Mutta onneksemme oli myös naapureita, jotka pysäyttivät porukan! Kiitos!

7.8.2018

Viljan puiminen alkoi ennätyksellisen aikaisin. Esko ajaa hiki hatussa kuivaa heinää Marttisilta, paaleja tuli melkein 200!

30. -31.7.2018

Esko niitti kaksi pitkää päivää heinikoita Marttisenjärvellä. Matka on hieman pitkä ajaa paaleja umpilehmille, mutta tässä tilanteessa on varauduttava.

2002 oli vastaava kesä. Muistamme, kuinka katsoimme taivaalle hartaasti odottaen sadetta. Seuraavana talvena oli omasta takaa vain raitista ilmaa, kun vesi ja rehu loppuivat.

Muuten olemme sopeutuneet kolmen viikon helteeseen hienosti - itse asiassa olemme nauttineet tästä aurinkoisesta säästä. Erinomainen työporukka navetalla on mahdollistanut mukavan kesän, jonka muistamme.

26.7.2018

Meillä satoi vain 2 mm! Vieremän kirkolla oli tullut tulvaksi asti vettä. Harmitus meille.

21.7.2018

Täydellinen ajoitus! Aamuyöllä satoi vettä 8 mm. Navettakin jäähtyi inhimilliseksi - tai eläimelliseksi. Me ihmiset kyllä pärjäämme, mutta läähättävät lehmät eivät ole nautinto katsoa. Maitomäärä on pudonnut, muttei katastrofaalisesti. Erinomainen ape on maistunut mittarin näyttäessä 30 astetta.

Nyt hieman jännittää pihaohran puolesta. Komea vilja alkaa jo joutua. Jospa pahimmat rankkasateet kiertäisivät maisemapellon.


20.7.2018

Ja sitten lannoitetaan. Urakoitsija ajaa lietettä, ukki ajaa lietettä ja nuori isäntä ajaa keinolannoitteita. Kolmatta satoa on saatava vähintään yhtä paljon kuin kakkosta. Kasvapa nyt heinä samalla vimmalla!

19.7.2018

Samalla vimmalla millä rehu koottiin peiteltiin myös kaksi siiloa. Saaliiksi tuli lähes kaksi täyttä siiloa äärimmäisen kuivaa säilörehua.

17.7.2018

Aamulla alkoi vimmainen heinänkaato ja iltapäivällä hurja ralli peltojen ja siilon välillä. Toinen säilörehu valmistuu...

16.7.2018

Jupiterin juoksutusmaha-leikkauksesta on kulunut 10 päivää. Lehmä voi erinomaisesti ja on aika poistaa tikit.

14.7.2018

Onneksi pöjöpouta katkesi 5 mm verran. Lauantai-aamun sade kasteli hiehot ja heinikot. Navetta sen sijaan on kastunut joka päivä jostakin kohdin pesurin voimalla.


8.7.2018

Isäntä lähti ajelemaan naapurikylälle niittokone perässään sääennusteiden luvatessa pöjöpoutaa.

6.7.2018

Ainakin kolmannen kerran pihaton aikaan eläinlääkäri suoritti vasemman puoleisen juoksutusmahan siirtymän kiinnityksen. Leikkaus on kohtuullisen suuri navetan olosuhteissa, mutta tulos on permanentti ja kokemuksemme ovat hyviä. Toivomme parasta mahdollista toipumista Jupiterille.

5.7.2018

Isäntä näki painajaista kello 00.30. Hiehojen lehmänkellot kilisivät talon nurkalla ja pian juostiin otrapellon poikki. Otsonin kaveritkin pääsivät päiväksi arestiin navettaan.

3.7.2018

Maaperä on niin kuivaa, että paimenpojan maadoitus on haastavaa. Niinpä hiehomme Otsoni tuli navettaan pitämään seuraavan päivän sadetta.

2.7.2018

Tilasäiliö on mukavasti täynnä kun viime viikolla lähetimme neljä lehmä matkaan ja kolme rouvaa on aloittamassa kesäloman.

Tänään aloittaa ulkoilun ensimmäiset seitsemän pienten ryhmästä. Nämä alle puolivuotiaat tulevat keittiön ikkunan alle reiluksi kuukaudeksi.

Isäntä jatkaa laidunten niittoa.

26.6.2018

"Don't cry over a spilt milk" sanoo sananlasku. Mutta suolaisen makealta maistui tankin kylkien pesu, kun maito meni yli. 7000 litran tankkiin ei sovi 7 300 litraa maitoa. Tämä kuluu siihen turhan työn tekemisen sarjaan, mutta kokeiltu on.

25.6.2018

Sukkelasta urakoitsijastamme ei jää kuin jäljet.


24.6.2018

Yhdeksän päivän aikana olemme saaneet yhdeksän vasikkaa. Ihmekös päässä alkaa sirittää...

20.6.2018

Ystävämme kyy-käärme kohtasi loppunsa saapuessa navetan toimistoon.

19.6.2018

80 nännikumia olisi vapaana vaikka Tonkkumin hiettoon. Lypsyaseman huolto sujui ripeästi isolla porukalla, kun ulkona viskeli vettä 18 mm.

16.6.2018

Isäntä ennusti, että hullut päivät jatkuvat varmaan poikimisilla. Pinot Noir, Brandy ja Pihla vasikat olivat onneksi super-reippaita niin kuin talon väkikin:)

PS: Edellisenä iltana saimme pienen vesikuuron.

15.6.2018

Hukkalan hullu viikko alkaa olla eläinlääkäriä vaille valmis. Muutama kiima on hukassa ja tärkeintä on peitonpainon = Fanni-mopsin rokotus.

Keskiviikkona pidimme näytemittalypsyn ja torstaina vuolimme sorkkia. Siina samalla kiillotimme vanhan navetan. Lisäksi urakoitsijamme keräsi muutaman kuorman säilörehua ensikertalaisilta. Ja sana keräsi kuvaa sadon määrää parhaiten. Alla olevassa kuvassa on paljon parempi heinikko keittiön ikkunasta katsottuna.

Ja arvatenkin nyt on alkanut peltojen armoton lannoitus...

11.6.2018

Ensimmäinen säilörehusato korjattu. Saldona noin puolet normaalista määrästä.

7.6.2018

Toinen sadepäivä tälle viikolle. Lämmintä on reilu viisi astetta. Nautimme tyypillisestä kesäkuun säästä.

Vanha navetta on nyt tyhjä ja hiehoja on ripluutettu jälleen naapureiden iloksi. Korvanumeroita on kahdessa eri sarjassa - jos sattuvat kesään mittaan kulkemaan omia teitään.

Vanhemmat eläimet ovat numeroilla 1294-1316 Nataliesta Onervaan.

Nuoremmat ovat numeroilla 1-43 Onesta Pelto-Iitaan.

3.6.2018

Lypsylehmät olivat joutessaan purkaneet esteet ulos ja reilu kymmenen rouvaa kirmasi ilosta ja auringosta. Nämä kaksi leikkivät nurkkajussia hieman kauemmin.


29.5.2018

Savon Voimaa lakkasi tulemasta kello 9. Kahvin puuttuminen olikin hankaluuksista pienin, kun aamulla ensimmäistä kertaa elämässään ulos laitetut Oosa, Otava ja Olenka huomasivat hetkensä koettaneen.


Reilu kaksi tuntia aurinkoista työpaikkaliikunta sisälsi myös ryteikössä porhaltamista, kun hiehot vinkkasivat sähköttömän aidan umpilehmille.

Iltapäivällä jouduimme lopettamaan kyyn pureman komplikaatioista kärsineen vanhan lehmän. Naapurissa nämä vekkulit tulevat jo olohuoneeseen!

27.5.2018

Isäntä lähtee kylvämään tällä erää viimeisiä keinolannoitteita seuraavin miettein:

" Lämmin kevät harppoo eteenpäin ettei mukana pysy"

... kovin oli lyhyt kommentti - taitaa olla pää aika tyhjä...

26.5.2018

Taas ovat seminologit laittaneet itämään useampia vasikan alkuja. Maanantaina syntyivat iloiset kaksoset Puuha-Pete ja Peppi Pitkätossu. Ja tänä aamuna löytyivät Pasuuna ja Piccolo. Pete ja Piccolo painavat kumpikin 30 kg, joten monta litraa maitoa kuluu, ennen kuin 40 kg ternivasikka raja on saavutettu.

Kuvassa vanhemmat ay-kaksoset:)


25.5.2018

Kylvöt pääosin suoritettu. Jäljellä on enää nurmelle kylvettävät uudismaat.

Hieman askarruttaa jo sateen puuttuminen. Ukki sanoi äitienpäivänä, että kevään kosteutta riittää kolmeksi viikoksi. Vanhat mummot ja ukit lappavat tietoa kokemuksestaan ja siihen on hyvä luottaa.

17.5.2018

Tehokkaat työntekijämme laativat lehmille aidan ja umpilehmät iloisivat Hyacinthiä lukuunottamatta vapaudesta. Laitumelle laskeminen on yhtä juhlallista joka kevät.


Kaunista säätä ja hellettä on ollut nyt viikon verran. Sääennusteet lupaavat hieman viileämpää ja se sopii maitoa työkseen tekeville lehmille.

16.5.2018

Vanha isäntä jaksaa ja jaksaa -kerätä kiviä. Ne vähenevät ja kaiketi lopulta loppuvatkin sisukkaiden maanviljelijöiden kynsissä.

Iltapäivällä jyrisi ja satoi vettä maahan saakka. Koti peltojen keskellä ei haise enää kakkasäiliöltä ja isäntäkin malttoi maate aikaisemmin.

15.5.2018

Helteinen sää, pölisevä tie ja hurja traktoriralli. Liete on kulkenut pellolle todella tehokkaasti ja kaikessa on raju tekemisen meininki. Lähes 20 hehtaaria on kylvetty ja pian pihapellolla on oras.


12.5.2018

Nuori isäntä piilotti lanalla pihan ja navetan välisen lietteen tuoksuhaittoja ajatellen. Varsinaiset toukotyöhulinat alkavat maanantaina, kun urakoitsija aloittaa lieterallin. Sitä mukaa sitten tasataan, äestetään, kerätään kiviä ja kylvetään, kun säät ja aika antaa periksi.

Viime syksyn ongelmat heijastuvat edelleen. Tämä suojavilja suojaa liialliselta rehusadolta.

11.5.2018

Luotettava ja osaava navettatiimi vapautti isäntäväen Reisjärvelle saakka. Eskon kämppäkaveri Tero Pemo-ajoilta on todellinen moniosaaja; Reiskone, luomu ja koneasema mm. ovat hänen osaamista. Sieltä tultuamme pökerryimme kevään vahvaan tuoksuun.Vanha isäntä vajuutti täysiä lietesäiliöitä pihapiiriin. Ainut paikka missä ei tuoksunut kakalle oli asuinrakennuksen vessa.

7.5.2018

Ja anna meille meidän jokavuotinen polttopuukiintiö. Tehtävä suoritettu.


30.4.2018

Maanäytteitä, tukihakemuksia ja odottelua. Kesä on suunnilleen yhtä kaukana kuin vuosi sitten, Murtokorven lumipeite ehkä aavistuksen ohuempi.

PS: Kylvettävää on noin 100 hehtaaria, mikä onkin uusi ennätys. Täältä tullaan - haaste!


19.4.2018

Navetan edessä rikkoutui helleraja, kun lämpömittari näytti yli 30 astetta. Mustaa kultaa soljui sinisessä letkussa altaasta toiseen.


18.4.2018

Hukkalan isännän mietteitä päivän uutisesta:

"Kerma ei ehdi nousta pinnalle suomalaisessa maitopikarissa, kun jälleen sekoitetaan. 2,5 sentin / litra tuottajahinnanlaskua ei paikata enää kuluja karsimalla. Tämä aktiivisen tilan leikkuri pienentää maitotiliä 6,75% ja se rahoitetaan pienetämällä maataloustuloa. Paljon puhutussa aktiivimallisssa leikataan 4,65% työttömyysturvasta, jos ei tee mitään."

Alla linkit kuviin, jotka kertoavat karua totuutta suomaisen, puhtaan ruoan tuottamisesta. Ensi kuussa saavutamme syvimmän sukelluksen:

Tuottajahinta heinäkuu 2014

Tuottajahinta lokakuu 2014

Tuottajahinta helmikuu 2015

Tuottajahinta tammikuu 2018

17.4.2018

Voi sun lehmät! Kamomilla, Maakana ja Nekkutytär päättivät kokeilla kaaoksen hallintaa poikimalla näytemittalypsyn yhteydessä. Järjestys kuitenkin voitti, kiitos erinomaisen työtiimimme!

8.4.2018

Sunnuntain kunniaksi saimme vasikan ( onneksi sonnin) kaiken järjestyksen mukaan.

3.4.2018

Eläinlääkäripäivä nopean kaavan mukaan. Normaaliin rakkula- utaretulehdus-settiin saimme mielenkiintoisen ongelman.

Tammikuussa syntyneellä Palma vasikalla on lantun kokoinen napapaise. Eristimme vasikan omaan suureen yksiöön odottamaan pyogenes-sotkun räjähdystä.

29.3.2018

Kulunut viikko oli vauhdikas positiivisesti.

Maanataina navetan liukkaat välikäytävät saivat kivan salmiakki-kuvion ja ainakin kumpparin ja lantakolan alla pitävyys nousi toiselle tasolle. Tämän palvelun tilasimme Faban kautta.

Tiistai jatkui myös Faban merkeissä Miinukan voittaessa meidän karjan ensikoiden kauneuskilpailun. Sen jälkeen suunnittelimme jalostuksen askelmerkit seuraavaksi puoleksi vuodeksi.

Torstaina pohdimme ProAgrian neuvojan kanssa kulunutta vuotta maidon tuotannon ja ruokinnan näkökulmasta.

23.3.2018

Omistayrittäjien ItäMaito-päivän terveiset:

1.1.2019 alkaen maidosta maksetaan entistä enemmän maidon arvo-osista (rasva ja valkuainen), eikä nesteestä. Rasvan hinta suhteessa valkuaiseen kasvaa, koska markkinatilanne on jo pitkään ollut rasvan osalta parempi kuin valkuaisen.

Maidon tuottajahinta ei tule ainakaan nousemaan.

Siinäpä eväitä mm. tulevan viikon jalostuspäivään.

22.3.2018

Lomalta paluu sujui hyvin. Navetalla oli kaikki järjestyksessä - kiitos erinomaisen tiimin! Kuusi poikimista, muutama siemennys ja sairastapauksia nolla - vauu!

Lehmävasikka saldo on nyt 19. Lisäksi pääsiäisen jälkeen iskee tilanpuute myös lehmäryhmässä. Ongelma on laitettu myssyn alle hautumaan - ratkaisu saattaa putkahtaa esiin helpostikin.

Lumen tuloakaan ei voi estää. Sille on onneksi paljon tilaa.

Näihin aikoihin kymmenen vuotta sitten aloitimme suur-urakan navetan rakentamisella. Ainakin toiset kymmenen vuotta on vielä urakoitava ja terveyden niin salliessa jopa enemmän kansakuntamme huoltosuhdetta ylläpitäen:)

11.3.2018

Lypsää sujautimme aamulla isännän kanssa suloisesti kahdestaan. Joskus käy niinkin, ettei erillislypsintä tarvita.

8.3.2018

Ehkäpä Eskon yhteydenotto A-Tuottajiin auttoi, kun kuusi ternivasikkaa lähti maailmalle. Suurin liharisteytys sonni painoi ennätykselliset 90 kiloa! Näin ollen tulevat vasikat mahtuvat hienosti, siitä huolimatta että kotiin jääviä lehmävasikoita on nyt jo 16! Hymy hyytyy kahden vuoden kuluttua, kun tuo määrä hiehoja poikii yhteen syssyyn...

5.3.2018

Visainen uusi ongelma ratkaistavaksi: mihin laitamme kaikki vasikat, jos A-tuottajien nouto ei toimi välikasvattomoiden ongelmien vuoksi? Lauantaina saimme vasta ensimmäiset kaksoset tälle vuotta - viime keväänä niitä tuli kuudet!

2.3.2018

31. lehmä poiki tälle vuotta ja lehmävasikoita olemme saaneet 13. Saldo on todella miellyttävä, kun viime vuoden loppu meni yhdessä sonniputkessa. Pelakuu-vasikka sai lämpöliivin ja kuumavesi-kanisterit laatikkoonsa, vaikka hurjat 24 asteen pakkas-aamut ovat vaihtuneet lähes leudolta tuntuvaan 10 miinus asteeseen.

24.2.2018

Sorkkapäivä stimuloi ja synkronoi. Seuraavana aamuna navetalla oli kolme uutta vasikkaa ja illalla tuli vielä neljäs. Kaiken kaikkiaan 4 päivän aikana on tullut pikku-äppöä. Olympiatermein varapatruunatkin on nyt käytetty, kun jokaista pikku-laatikosta näkyy vasikan korvat.

22.2.2018

Tyttäremme Johannan mantra on OIKEA ASENNE. Niinpä lähdimme pitkä-torstain viettoon reippaalla asenteella ja villahousuilla. Sorkkahoitaja Mika Juntunen selvitti urakan ripeästi; 58 hoidetusta lehmästä 45 oli ennaltaehkäisevää. Siitä huolimatta tavoitteena on VAIN 40 eläimen hoito päivässä - asenteen venyttäminen on aika vitsikästä kellon ympäri.

21.2.2018

Lehmä poikii sitten, kun vasikka on valmis. Tällä kertaa Jasmiinin Punnus vaati kolmen viikon aikalisän. Sonnin syntymäpaino oli lähemmäs 80 kiloa. Seuraavana päivänä Punnus sai oman tyttökaverin, kuvassa edessä vasemmalla.

19.2.2018

Suomen posti on yllänyt meidät lähiaikoina jo kahdesti. Viime viikon sähkökatkoksen informaatiot saapuivat seuraavana ja sitä seuraavana päivänä. Tänä aamuna otimme jälleen salmonella-näytteet. Tammikuussa lähetetty paketti on jököttänyt Joensuun pakettiautomaatissa kuukauden, vaikka sille oli ostettu ovelle-matkalippu.

Tällä viikolla orientaudumme suureen sorkkahoitoon. Edellinen meni pipariksi väärinymmärrysten vuoksi josta seuraa pitkä-torstai navetalla.

13.2.2018

Kuivikkeiden tilaus ja toimitus sattuivat erinomaisesti, vuoden takaista oli vain enää kaksi pakettia tähteenä. Nyt navetan takana on 840 paalia Varkauden Puun purua seuraavaksi vuodeksi.

Navetan sisällä on jälleen joka keväinen ongelma, kun kesällä siemennetyt hiehot on otettava lehmiin. Tällä viikolla viisi hiehoa ovat aikamoinen uhka heikommille lehmille.

11.2.2018

Koneurakointi Jari Å pelasti jälleen isännän pään ja koko komeuden tutinalta tekemällä renkaan. Bobmanin takarengas ei pitänyt ilmaa alapuolella ja viikon verran uutta rengasta postista odotellen ajelu oli vähemmän miellyttävää. Mutta miellyttävämpää kuin käsin lannan kolaaminen ja kuivikkeiden levittäminen.

29.1.2018

Tammikuu alkaa olla ohi ja Eskon uusi karvahattu jäi vielä pitämättä. Lumilapiota on sen sijaan heilutettu.

Aurinkoinen ja leuto sää sopi erinomaisesti vasikkalan siivouspäiväksi. Tyhjensimme pienkuormaajalla toisen karsinan paksun pehkukerroksen ja työnsimme uuden pehkupaalin toiseen karsinaaan. Nyt passaa 20 vasikan pötkötellä, ei tosin kauan. Huomenna kahdeksan Tesoa matkustaa muualle latkimaan maitoa.

Onneksi meillä on ylivuoteisia kuivia pehkuja vielä seuraavaksikin talveksi, mutta nuukasti niitä pidettävä. Jospa syksy 2018 olisi pöjö poutaa!

24.1.2018

Tämä P-vuosi on vallan mainio. Viime päivinä olemme saaneet komeat sonnit, jotka nimesimme ajankohtaisesti Paavoksi ja Pekaksi. Illalla syntyi söpö Bertta Martalle.

19.1.2018

Terveydenhuoltosuunnitelma päivitetty jälleen, onhan se mm. yhtenä ehtona sentin lisähintaan maidossa. Päivän saldona isäntä lajitteli punaiset ja mustat hiehot omiin riveihin vanhassa navetassa ja näin toiset heistä tulevat saamaan hieman vähemmän ruokaa. Toiseksi tehtäväksi isäntä otti pihaton välikäytävien karhennuksen - toimitusajasta emme sopineet:)

Alkuvuoden 2017 coli-epidemia taittui kolmella toimenpiteellä: vaihdoimme vedinkaston, kuivitamme myös illalla ja emme enää kastele lypsyasemalla vetimiä suihkulla ennen pyyhkimistä systemaattisesti.

18.1.2018

Lisänä se on rikka rokassa, hämähäkki taikinassa ja huono jyvä appeessa. Sopeudu tai kuole, siis sopeudu, vaikka kuinka keljuttaa. Viime vuoden hyvä maitokäyrä sukelsi uusiin pohjalukemiin loppuvuodesta ja näin koko vuoden keskituotos jää paljon edellisestä.

Juuri nyt tuotokset ovat kuitenkin hieman nousseet rehusiilon ja jyväsiilon vaihduttua. Suomen luonto ja erilaiset kesät luovat haasteita maanviljelijän elämään uskonnon ollessa kiitettävä ja matematiikan välttävä.

Carpe diem jälleen. Mitäpä noita mahdottomia asioita suotta märehtimään vaan koko pala on vain nielaistava alas. Päivän valoisuus on jatkunut jo huomattavasti, lämpötilat ovat erinomaisia tammikuuksi ja jalka nousee.

7.1.2018

Vuosi alkaa lumen kanssa. Vanha navetta on yleensä piilossa vasta maaliskuulla.

PS: P-vuosi on alkanut upeilla lehmävasikoilla; Pinja, Persikka ja Passion. Jos tämän vuoden teema olisikin "syötävä"-nimi?

31.12.2017

Vanha palvelija Ystävä Makkonen poiki tänä vuonna toisen kerran ja yhteensä yhdeksännen kerran. Utare alkaa olla jo liian alhaalla jopa vasikalle.

Sen sijaan Nordic-Peatin turve on todella hyvää -liiankin? Koska se on todella kuivaa, sitä hujahtaa helpommin enemmän kuin kuvan paljon tummempaa Vapon turvetta.

26.12.2017

Paimenill´ yksin työ? Jepulis jee, moni muukin paiskii töitä jouluna. Meillä on vain ilo tehdä sitä sitä hieman enemmän pyhinä. Tätä seikkaa pohtiessa sellainen kahta henkilöä työllistävä maatila olisi kaikista paras.

Aamulla saimme joulun ainokaisen vasikan ja pitkästä haudonta-ajasta huolimatta maailmaan putkahti Omena-lehmä.

22.12.2017

Joulupukki piipahti navetan takanaPeatPowerin kuorma-autolla. Jarkko toi Pohjanmaalta pussin poikineen kuiviketurvetta. Turve olisi edullisempaa kuivitukseen kuin kutterinpuru, jota käytämme vielä hieman enemmän - valoisuuden vuoksi?

15.12.2017

Kaikki on jälleen kohtuullisessa kunnossa. Riittää, kun vesilasi on puoliksi tyhjä tai täysi.

Parin päivän päästä "uusi" työn pyhättömme täyttää 9 vuotta. Alla lainaus ajatuksista tuolta ajalta:

"Hurja projekti alkaa olla finaalissa. Meillä on vielä paljon työtä navetan sisäänajossa, mutta ei karjaa kolmessa navetassa eikä rakentamista. Uskon elämämme helpottuvan. Ei siitä ehkä koskaan tule helpon helppoa, mutta ehkäpä minut ja Esko onkin tarkoitettu työntekoon. Ja ainakin nyt tuntuu mielenkiintoiselta opetella aivan erilainen tapa tehdä karjataloustyötä, uusissa, tarkoituksen mukaisissa tiloissa."

Totisesti olemme olleet elämän korkeakoulussa ja monta ihmeellistä asiaa on koettu ja jopa opittu. Helpoksi elämäämme ei voi sanoa, mutta ei myöskään tylsäksi. Oman haasteensa on antanut tuotantopanosten hinnan nousu, tukitasojen ja maidonhinnan lasku. Mutta tuostakin oudosta yhtälöstä on joten kuten selvitty.

10.12.2017

Osku ratkaisi lämpökeskus-ongelman ja mökki on jälleen mukavan lämmin.

8.12.2017

" Ei tässä auta seinille hyppiä", tuumasi Esko rauhallisesti, kun apevaunu ja vasikanjuottoautomaatti tulivat jatkoksi rikki menneiden laitteiden listalle ja lähti aukaisemaan tietä.

Sillekään ei voi juuri mitään, että maitotankki on paljon vajaampi verrattuna kesään. Viime syksyn viljat ovat ala-arvoisia ja rehukin on niin märkää. Lehmät ovat nyt kuitenkin tottuneet hieman huonompaan appeeseen eivätkä enää protestoi pudottelemalla lypsimiä. Ja mehän olemme tottuneet jo ajat sitten siihen, että pitää olla tosi onnellinen, jos saa laskut maksettua.

Osku vietti eilen lämpökeskuksessa usean tunnin ja nyt Eskon täytyy painaa nappia enää joka 25 minuutti:)

7.12.2017

Laitetaanpas tämä surkuhupaisa juttu tänne verovähennys puolelle:)

2001 valmistunut hakelämpökeskus on toiminut kohtuullisen hyvästi. Nyt automatiikka kuitenkin petti ja korjaaminen ei tapahdu simsalabim. Siitä johtuen isäntä on muuttanut pannuhuoneeseen ja painaa reset nappulaa joka kolmen ja puolen minuutin kuluttua. Eilenkin Esko istui lämmityspuuhissa 6 tuntia, jotta emäntä tarkenee nukkua. Siinä samalla on kipinämikko on lukenut Antti Heikkisen kirjan " Matkamies maan".

Huolimatta mukavista lukuhetkistä isännän pannuhuone-kiintiö lienee täynnä. Sähkövastus on asenteilla...

28.11.2017

Roope on tehnyt vuosia vanuneita rästitöitä. Lietealtaissa on nyt erinomaiset portit ja vanhaan navettaan valmistui kalterit. Nyt siirrettävillä eläimillä ei ole kuin yksi suunta valittavana.

Samoin omavalvontasuunnitelma ja itsearviointi on kunnossa -paperillakin. Niin kuin meillä olisi jokin mahdollisuus mennä riman alitse tai kokonaan kiertäen?

20.11.2017

Paineilmakompressori taitaa poikia... Lisäksi on poikinut lukematon määrä lehmiä ja sonni sonnin jälkeen on korvamerkitty. Pihassa ei ehdi kuin piipahtaa...

Ukki palasi työvoimaan ja tekee jälleen muutaman päivän apetta. Rehu on ratkiriemukkaan märkää ja ruokintapöytä tulee pestyä päivittäin.

16.11.2017

Vain kaksi lehmää poiki ( eivät koneet - huoh! ) isännän ollessa muutaman päivä Saksassa paskamatkalla = tutustui biokaasuun tuotantoon. Tässä terveiset:

Saksan biokaasun tuotanto elää tukien varassa. Suomessa on vain investointituki, joten olemme asiassa takamatkalla.

Biokaasun tuottaminen ei ole helppoa. Konerikon sattuessa korjaaminen on todella sottaista hommaa.

Tekniikan kehittyessä ja energian hinnan noustessa lannan tuottaminen on vaihtoehto maidolle. Siis ruoka on todella halpaa...

Agri Technica näyttely oli mahdottomuus kiertää yhdessä päivässä, koska konehalleja 40 hehtaarin alueella oli 27.

Näyttelyn koneet olivat variaatio hevosvetoisesta niittokoneesta 12 metrin pöydällä varustettuun puimuriin.

8.11.2017

Ilolla julkaisen täälläkin RehuRiihen opetusvideot.

SÄILÖREHUN JÄLKILÄMPIÄMISEN ESTÄMINEN

SADON MITTAAMINEN KEHIKKOMENETELMÄLLÄ

SUJUVA URAKOINTITYÖ

3.11.2017

Sorkkahoitoa, poikimisia ja ensi vuoden LOMIA suunnitellessa... hurjan kiireinen viikko alkaa olla takana.

Esko toi MTK Vieremä syyskokouksen terveisiä. Pohjois-Savon alueella tehdään nykyään yhtä PALJON sukupolvenvaihdoksia, kuin Vieremällä 80-luvulla vuodessa.

29.10.2017

Kuinkas muuten kuin tehokkuutta ajatellen! Siirsimme kellon vasta aamulypsyn jälkeen ja näin lehmille jäi tunti enemmän maidontuotantoon ja isännälle hirvijahtiin.

Ukki saa pian kynnöt päätökseen kipsistä huolimatta.

27.10.2017

Isäntä peitteli viimeisen rehu-auman tälle kesälle; olkia ja hieman jäistä säilörehua pintaan. Urakoitsija Jari ajoi osan pehkuista suoraan metsään. Nyt saanee sataa lunta , ainakin meidän puolesta.

Tämän kesän tulemme muistamaan aina - ellei seuraava ole vielä hupsumpi:)

20.10.2017

Ukilla käsi kipsissä ja toinen työntekijöistä päätti jättää vain tulematta töihin. Tämä kaikki johti siihen positiiviseen tulokseen, että vihdoinkin meidän navetan taakse sallittiin joku muukin appeen tekijä kuin talon omat isännät. Roope astelee noissa suurissa saappaissa hienosti ja emäntä huokailee helpotuksesta.

Muutaman viimeisen kuukauden aikana on ollut neljä pian umpeen menevän halvausta. Rehuanalyysi kertoi kylmää kyytiä eteenkin päin, magnesiumia on alle alimman arvosanan.

13.10.2017

Isäntä uhkasi ostaa ja murskata naapuriviljaa jouluun saakka. Onneksi hän tuli katumapäälle ja peittelee pientä murskevilja-aumaa.

Vanhassa navetassa hurottaa 7 hiehoa kuin malliksi.

10.10.2017

Isäntä tuuletti päätään tuulessa ja sateessa, kun vihdoinkin peitteli pullean murskeviljasiilon.

Lypsyllä sen sijaan kokeillaan hermoja kuten joka vuosi lokakuussa ruokinnan muutoksessa. Rauhallisetkin lehmät pudottavat lypsimiä ja hankalat muutuvat todella haasteellisiksi.

Tälläiset työolosuhteet jouduttavat mutaatioita, kun 24 vuotta sitten otettu suloinen vaimo muuttuu pirttihirmun ja noita-akan risteymäksi:(

9.10.2017

Pönkämäki puitu = omat viljat on korjattu!

8.10.2017

Puheenaiheet eivät ole vaihtuneet. Joko päästään jälleen puimaan? Siilo on sittenkin vielä auki ja silloin tällöin päälle on saatu uutta murskattua viljaa. Pari päivää sitten heitetty keikka Kiuruvedelle näytti, että tässä samassa veneessä on vielä monta yrittäjää.

Mutta hyvä homma - lunta ei ole kuitenkaan vielä tullut ja vanhaan navettaan otettavat hiehot saavat nauttia vapaudesta.

3.10.2017

Edellisenä iltana isäntä suunnitteli jo jäätelökakun valmistamista lehmille: pohjalle viljaa olkineen tähkineen, rehua ja lunta. Mutta hätähousu-homma ei oikein tuntunut hyvältä...

Aamulla urakoistija (iloinen yllätys, yllätys) kärräsi ison kuorman viljaa ryynitehtaalle ja jatkoi viljamme puintia tuulen karistellessa vedet ohrasta. Huoh! Nyt isännät saavat viljasiilon täyteen ja peitettyä. Vain vajaa 10 hehtaaria on enää pystyssä ja siitä sitten laaditaan oma auma joko jäätelökakun malliin tai sitten ei. Esko uskoo vahvasti vielä hyvään säähän, kun joutsenetkaan eivät ole muuttaneet.

Päivän suunniteltuun ohjelmaan kuulunut jalostus tapahtui yhtä ripeästi kuin aina. Faban Anita Hyvönen on tehnyt tilallamme tehokasta työtä!

29.9.2017

Iltanavetalta kävellessä sai nauttia oudosta valoilmiöstä - auringosta. Navetan takana jyskyttää jälleen lehmien ohraryynitehdas.

Lokakuu alkaa parin päivän päästä, mutta tämä "kesä" ei taida loppua koskaan...

28.9.2017

Kolme päivää ihan sumussa:) Ei riittänyt, ettei sada vettä, olisi vielä pitänyt toivoa tuulta tai paistetta. Puintipäivät antavat odottaa itseään.

Miehet eivät kuitenkaan odottaneet kirkastusta kädet ristissä, vaan pistivät kolmannen säilörehusadon siiloon. Mielenkiinnolla odotamme edellisten satojen kaltaista kiitettävää arvosanaa.

Navetalla on paljon puuhaa, lehmät poikivat ja halvaantuvat ripi rinnan. Juuri kun yhden saa tolpilleen, toinen makaa levynä lattialla.

26.9.2017

Kello 14 iltapäivällä ja ulkona vielä hirmuinen sumu. Puintipäivän pituus ei ole hurjan pitkä.

24.9.2017

Saavit ja kiulut ovat täynnä tricolor-jyviä. Urakoitsijamme Jari oli puinut perjantaina ja lauantaina 25 hehtaaria ja iloinen isäntämme asustelee navetan takana murska-myllyn kanssa.

17.9.2017

Niin, puintia odotellessa. Noin 70 hehtaaria viljaa odottaa aikoja kuivempia, jotka toivon mukaan alkavat jo parin päivän päästä.

Rehuakin pitäisi tehdä vielä noin 30 hehtaaria. Ukki pienentää rehualaa koko ajan kyntämällä.

Muuten kaikki sujuu aivan totuttuun tapaan; vasikkabaari on rikki, utaretulehdus näytteitä harva se aamu ja lehmiäkin taitaa olla vielä liikaa.

Mutta jos jotain on opittu niin se, että hetki kerrallaan:)

7.9.2017

Umpilehmät pääsivät vihdoinkin sisälle. Nyt rouvat voivat katsoa kuivin nahkoin, kun hiehot tulevat kastumaan monta päivää putkeen.

5.9.2017

Isäntä laittaa retki-eväitä rankakasan siimekseen. Haketusta riittää kolmeksi päiväksi ja kuumaa vettä koko talveksi.

1.9.2017

Onneksi ei ole kuin kymmenkunta juotettavaa vasikkaa, kun Minna-merkkinen automaatti porhaltaa vielä illalla tuuraamaan DeLaval-maitobaaria.

31.8.2017

Jälleen lehmäkaupoilla. Myimme kaksi ensikkoa ja kaksi kantavaa hiehoa eloon ja pari vanhempaa toiseen autoon. Nykyään eläinmäärämme on mukavasti hieman alle 200, kun se pahimmillaan on ollut yli 220.

29.8.2017

Sala-ojitus loppui sananmukaisesti hyvän sään aikaan. Tämän kesän sateet muistuttavat vedenpaisumusta.

24.8.2017

Koko kesän piinannut bakteeri-ongelma on ollut poissa viikon, kun maidonkokoojan alle oleva mutka vaihdettiin kokonaan uuteen. Uskomatonta, että se ei puhdistunut millään myrkyllä.

22.8.2017

Lehmä oli poikinut yön aikana ja vasikka tipotiessään! Ilmeisesti emä oli innoissaan puskenut vasikan aidan alta ja tämä oli kipaissut lähimpään vatukkoon rauhallisempaan elämään.

Päivämme jatkui uuden sorkkahoitajan kanssa rivakasti ja ilmeisen erinomaisesti.

16.8.2017

Isäntä ja emäntä ostoksilla.Isännän ostokset aiheuttivat sellaisen kiireen, että emännän ostoksetkin jäivät syömättä.

13.8.2017

Ensimmäinen todella kuuma ja kostea navetta-aamu! Siitä huolimatta virtaa oli enemmän kuin pienessä pitäjässä ja sairaat lehmätkin näyttävät toipuvan.

11.8.2017

Kummalliset sairaustapaukset saavat jatkoa. Marraskuussa umpeen menevä lehmä halvaantui ja sai kalsiumia. Toinen lehmä sen sijaan oli ähkyssä. Ei totisesti käy yksitoikkoiseksi tämä karjan hoito.

8.8.2017

Tuntui aika uskomattomalta, kun karjaamme tuli toinen kohtukierre-tapaus kahden viikon sisällä. Tuhatta poikimista kohti on 1-3 kierrettä, joten nyt menee yksi kymmenen vuotta ilman tuota todella vaikeaa komplikaatiota. Ensimmäinen tapaus meni nurkan taakse, tämä toinen pelastui eläinlääkärin avustuksella.

1.8.2017

Rehusiilojen peittely sujui lähes helteisessä säässä. Korjuu sujui jälleen erinomaisen ripeästi, 85 hehtaaria kahteen päivään ilman sadetta.

Isäntä lannoittaa heinikoita vielä kerran ja kolmas sato tehdään, kunnes saamme yhden siilon tyhjäksi.

25.7.2017

Elokuussa poikii 6 hiehoa ja nyt arvomme umpeenmenijöitä, poislähtijöitä ja muita yhtä hankalia ratkaisuja. Onneksi on kesä, hiehopuoli tyhjä ja ulkoilmaanhan sopii:)

17.7.2017

7000 litran tankki näyttää täydeltä ja takki aika tyhjältä...

16.7.2017

Ensi viikolla osa parasta ( = tyhjää) navettaa muuttuu jälleen asutuksi, kun kaksi pian poikivaa lehmää tallustaa sisälle.

14.7.2017

Lepo! Vasikka numero 1 oli kotiutunut umpilehmiemme joukkoon.

13.7.2017

Hurjasta sademäärästä huolimatta ukki sai työmaalleen savut aikaiseksi.

12.7.2017

Ei mennyt tämäkään ukonilma vahingoitta. Varavoima oli pimeä, vasikanjuottoautomaatti oli pimeä ja pienin vasikka hukassa. Kyseessä on kahden kuukauden ikäinen täysruskea ay "One" = korvanumero 1. Ukkosen jylinä oli saanut vasikan mahan alusen täyteen jalkoja...

Kaiken kaikkiaan meillä on ulkona yli 60 eläintä korvanumeroiden ollessa välillä 1246-1316.

11.7.2017

Uuden navetan toinen puoli typötyhjä, kaikki isommat vasikatkin on vapautettu ulos. Navetan pesu jatkuu kiihkeänä ja myöhästynyt aikataulu on pian kiritty umpeen. Illalla saimme vihdoinkin vettä ukkosen jylinän kanssa.

8.7.2017

Viimeiset vuosikkaat ulos. Ei se kauan yhdellä vaivalla pidä. Armoton kuivuus saa Eskon siirtelemään hiehoja lohkolta toiselle heinän huvetessa. Jos Luoja nyt tällä kertaa soisi vettä...

2.7.2017

Kuluneella viikolla Esko ehti vain vilkaista keinolannoitteen sirottimeen, kun navetalla kävi huoltomiestä- ja naista niin eläimille kuin koneille. Jossakin piilee pieni bakteerien pesä, joka nostaa hieman tankkimaidon pitoisuuksia:) Salapoliisityö jatkuu?

Heinäkuu ei ole helppo, vaikka kuivia heiniä ei tehdäkään. Tiistaina pistämme umpilehmät ulos ja keskiviikkona opetamme vuosikkaita aitaan. Niin, jos Luoja suo...

25.6.2017

Ei poikinut lehmät eivätkä koneet. Urakoitsijamme Jari Åsenbrygg ajoi 106 hehtaaria erinomaista säilörehua kahdessa kohtuullisen mittaisessa työpäivässä. Satotaso jäi normaalia pienemmäksi, mutta ylivuotista rehua riittää aina lokakuulle saakka. Nyt nautimme luvatuista sateista oraille ja heinänsängelle.

Laatikoista kuikistaa jokunen kuusentaimi ja hiehot odottavat uutta laidunta. Lisäksi Esko aloittaa jälleen niiden kemiallisten tuotantopanosten ripluuttamisen puhumattakaan tuoksuvasta luonnon lannoitteesta.

23.6.2017

Teemme juhannustaikoja. Isäntä sulloo vai yhtä sorttia "kukkaa" rehusiiloon ja emäntä näkee sulhasensa vasta puolilta öin.

20.6.2017

Englantilainen sananlasku sanoo: " Ei tyyni meri taitavaa merimiestä tee." Sattuineista syistä Hukkalan farmia on pyöritetty nyt kaksi viikkoa aivan kotoisin joukoin. Onneksi tilamme on juuri sen verran pieni, että homma sujuu näinkin hassuna vuodenaikana. Tosin moni työ odottaa tekijäänsä, mutta niillä on aikaa odottaakin.

16.6.2017

Johanna kävi isänsä ja iso-isänsä työmaalla Pönkämäellä. Hukkalan isännät ovat keränneet kiviä ainakin viikon ammatikseen. Samalla reissulla Iita-koira sai elämänsä neljännen kyyn pureman toipuen jälleen ennalleen.

11.6.2017

Kaikki jyväset maassa, kylvötyöt suoritettu!

9.6.2017

Vanhassa navetassa oli vielä 14 kertaalleen tai useampaan kertaan siemennettyä hiehoa. Irrotimme kerralla kaikkien kaulapannat ja aukaisimme ulko-oven. 30 minuutissa hännät huiskivat jo ulkona. Olisipa hiehojen ulos laittaminen ollut aina näin helppoa.

8.6.2017

Sitä lumi- ja vesisadetta pidimme sitten melkein viikon. Isäntä sai leviteltyä tuotantopanokset pellolle yhdessä taivaallisten rakeiden kanssa. Muutama aitauskin valmistui vasikoille, mutta villahousut ja hattu olivat viikon teema.

Nyt pellolla on kuitenkin täysi rähinä. Muutaman kiven keräämisen jälkeen toistakymmentä hehtaaria on valmiina kylvettäväksi. Sitten vielä Pönkämäki ja ...

Tiineitä hiehojakin on ripluuteltu jälleen naapureille kesäseuraksi.

Omatunto on iltasin aseptinen, kaikki on tehty mitä on ehditty ja niin hyvin kuin on osattu.

28.5.2017

Uskomatonta, kuinka nopeasti asiat sitten joutuvat. 60 hehtaarista on kylvetty hieman yli puolet. Tänään pidämme sadetta ja sunnuntaita ilman uusia vasikoita.

Kuinka olemme voineet selviytyä esi-historiallisista keväistä ilman täsmä-sääennustetta, kännykkää ja sillä pikkuruisella kylvökoneella?

22.5.2017

Maanantaisin aina puhallellaan hieman nyrkkeihin.... Lauantai-illasta sunnuntai-iltaan ajanjaksolla poiki kuusi lehmää ja uusi ennätys on jälleen syntynyt. Kaikki kuusi vasikkaa ovat välitykseen lähteviä, terveitä ja reippaita. Johanna nappasi kuvan vasikkatalkoista ja tärkeitä kuvassa on Oskulta saadut päähineet:

Iisalmen LVI säätö ky

17.5.2017

Onneksi meidän navettavieraat kävivät eilen, koska tänä aamuna tuoksut ovat potenssissa - lietteen ajaminen on vihdoinkin alkanut! Toisella pellolla levitetään sitten kalkkia.

Aamutuimaan vajuutimme karjaa 8 eläimellä. Kaksi ternisonnia haettiin ensiksi, sitten sujahti 6 lehmää karja-auton kyytiin. Neljä niistä menee jatkamaan lypsämistä Kiuruvedelle. Heti perään suoritimme "siirtovelan" eli otimme 5 eläintä umpiryhmästä lypsylehmiin poikimista odottamaan. Uskomatonta - me selvitimme lähes mahdottoman yhtälön kohtuullisin menetyksin!

15.5.2017

Perjantai-iltana syntyi kuudennet kaksos-vasikat tälle vuotta ja äitienpäivän lahjana saimme kaksi vasikkaa. Lista on vasta puolessa tälle kuuta...

11.5.2017

Eilen illalla saimme lehmävasikan numero 1 ja nimi on tietenkin One. Tuntuupa aika piristävältä aloittaa lehmien numerointi alussa, viimeinen ison luvun lehmävasikka on 1316. Vasikoita on syntynyt kaiken kaikkiaan hieman enemmän kuin tuo 1300, koska pari vuotta välitykseen menneet ovat kulkeneet omalla numeroinnilla. Saapa nähdä, kuinka pitkälle pääsemme tällä uudella alulla...

Isäntä pisti karvahatun päähän, mutta jätti sentään lumilapion kotiin. Tänään on pellonpiennar-päivä = kasvustoon tutustuminen:)

10.5.2017

Elämme odottavissa tunnelmissa. Navetalla pitäisi tapahtua kymmenkunta onnellista synnytystä muutaman päivän sisällä ja isännät kuopivat kovasti jo peltotöihin. Kuin kokeeksi Esko viritti muutaman aitapylvään tien varteen.

Emäntä sen sijaan voitti mukavuudenhalunsa ja päätti kokeilla uutta menetelmää. Yleensä olemme laittaneet lehmiä umpeen kolmen rouvan ryhmissä, mutta kulkeehan ne kuusikin lähes samalla vaivalla! Lehmiä on hieman liikaa eikä vanhojen hyvien palvelijoiden pois laittaminen pelkän iän perusteella tunnu hyvältä.

Kaiken kaikkiaan ei voi kuin ihmetellä jalostuksen suurta harppausta uramme aikana. Harjoittelu-lehmämme olivat utareliivit-kauppakassit-isot sarvet-tapauksia. Nyt vain 5 % lehmistä on utareeltaan mahdottomia pitää. Hyvä Faba!

4.5.2017

Eilen oli suunnitelma tutustua pellonpientareisiin ja kasvustoihin, mutta noin äkkivilkaisulta näkymä Murtokorpeen kertoo kaiken.

Isäntä muisteli kevättä, jolloin äitienpäivänä oli ajettu koivuhalkoja reellä metsästä. Joten eipä tässä ole muuta hätää kuin tuo ikä. Silloin ennen kun kevät tuli vasta...

27.4.2017

Lunta tuvillaan, on raikas kevät sää ja lietealtaat piri pinnassa! Toinen mikä läikkyy yltä, on navetta. Viime kesänä hiehot tulivat tiineeksi Faban auton nähtyään ja nyt ei tiedä, mihin noita lehmiä laittaisi...

Sikiäminen on todellakin huipussaan, kun eilen illalla isäntä selvitteli viidennet kaksoset tälle vuotta. Vasikat olivat suuria charolais-sonnin jälkeläisiä, mutta lehmälle kaksoistiineys on aina riski. Nyt pyrimme torjumaan vatsaongelmia välittömällä energialisällä.

Vanha ja nuori isäntä ovat pinonneet polttopuita. Niitäkin on niin paljon, ettei pihamaalle sovi.

15.4.2017

Sosiaalinen media on pullolaan aurinkoisen ja leppoisan pääsiäisen toivotuksia. Leppoisuus on maatalousyrittäjän pyhistä kaukana. Yleensä työntekijät ovat juhlapäivät vapaalla ja siinä touhussa pitäisi taikoa vielä pashat ja muut erikois-pöperöt pöytään!

Muutama vuosikymmen sitten meitä lehmänlypsäjiä oli lähes joka talossa ja kaikki säntäsivät töihin jouluna ja juhannuksena onnellisen tietämättöminä muista vaihto-ehdoista. Tällä hetkellä paiskimme 8 vuodessa 12 vuotta palkansaajan työtunteja. Tieto lisää tuskaa, mutta

työnteko vapauttaa (Arbeit macht frei). Tiukan talouden budjetti on helppo pitää työhaalarit yllä eikä sekään harmita, kun pääsiäisenä sataa lunta.

14.4.2017

Vain kahdesti yli 20 vuoden uramme aikaan maito-auto on ollut myöhässä. Tämän vuoden loppiaisena pakkasää hyydytti auton ja nyt pitkäperjantain kunniaksi kukaan ei ollut lähtenyt yöllä kerämään maitoja. Lypsymme viivästyi loppujen lopuksi vain tunnin, mutta nosti verenpaineen toiselle tasolle.

11.4.2017

Voittaja-fiilis vaihtui melkein tappioon, kun sorkkahoito siirtyikin viikonlopulle. Jo monta vuotta meillä käynyt sorkkahoitaja vaihtaa alaa ja suoritti viimeisen työnsä meillä. Työ sujui todella sukkelasti ja nyt lehmät liikkuvat vähemmän sukkelasti:(

Päivät ovat venyneet turhan pitkiksi. Tämän vuoden 45 poikimista ovat synkronoituneet joka toiselle viikolle ja juuri nyt on se vasikaton viikko. Kolmet kaksoset ovat teettäneet lisätyötä. Oona ja Otto ovat hiehon sekakaksoset ja hoitajan ruumis huutaa hosiannaa, kun sielu tekee eettisiä töitä.

Johanna toimi edellisen viikonlopun karjakkona ja vasikat saivat alkuopetusta kasvatustieteiden kandilta.Samalla hän teki havainnon navetassa tapahtuvasta asuntonäytöstä. Betonipilareissa on pikkulinnuille moderneja skandinaavisia koteja.

Pääsiäisenä on Nooran vuoro siirtää hieman isompia vasikoita ryhmästä toiseen kyseenalaistamattomalla auktoriteetilla.

28.3.2017

Haastavat päivät osa 2 takana, kun jalostussuunnitelma on jälleen kerran päivitetty. Rakennearvostelimme 25 eläintä 1,5 tunnissa ja päivä oli paketissa jo kello 14. Vatuloinnista meitä ei ainakaan voi syyttää.

Ensi viikolla on kolmas haasteellinen päivä sorkkahoidon merkeissä. Siispä vain ja ainoastaaan voittaja-fiiliksellä eteenpäin!

26.3.2017

Herätys tapahtui kello 2.45 ja emäntä säntäsi navetalle. Työntekijöillä oli vapaata ja pyhitimme lepopäivää kellon siirrolla ja rivakalla työskentelyllä. Ihana EU-direktiivi :(

17.3.2017

Navetalla kaikki hyvin, vaikka isäntäväki oli viikon pallon toisella puolella. Vieremällä on ammattitaitoisia lomittajia ja vallakin kun saamme avuksi tutut ja luotettavat.

Iso kiitos myös ukille ja mummulle. Hiehon poikiminen oli venynyt lauantai-yöhön eläinlääkärin kanssa, mutta päättynyt onnellisesti. Näin pysyvät vanhemmatkin virkeinä:)

28.2.2017

Viime vuosi lukuina:

Lehmiä 120 kpl, keskituotos 10 091 kg.

Rasvaa 453 kiloa ja prosentteina 4,49.

Valkuaista 373 kiloa ja prosentteina 3,7.

Keskipoikimakerta 2,74 (koko maa 2,42).

Poistojen syyt yhä enemmän utarerakenne ja huono.

Yhteenveto: "Vanhassa vara parempi" = lehmät ja hoitajat.

18.2.2017

Jääakka on oikea coli-imuri sairastaen kolmannen kerran tuota tautia. Ja kolmannen kerran peräkkäin isäntä on juuri lomalla, kun nostelemme lomittajan kanssa lehmää ylös. Mutta harjoitus tekee mestarin ja työ tekijänsä opettaa.

7.2.2017

Carpe diem. Juuri nyt kello 9.30 on rauhallista. Tankkimaidon solut ovat alhaiset, kaikki lehmät kävelevät ja hoitajatkin ovat kohtuullisen terveitä. Nämä hetket ovat vähäisiä ja niistä pitää nauttia. Toisaalta on turha murehtia seuraavaa ongelmaa, koska se voi olla jopa ennen kokematon.

Viime vuonna meijeriauto haki meiltä 1 128 557 litraa maitoa.

31.1.2017

Huomenna vaihtuu uusi kuukausi ja vuoden keljuin on ohi. Tästä menee vain pieni hetki ja jälleen on kylvökone pellolla.

Eilen saimme lehmävasikan. Nyt sillä alkaa olla jo uutisarvoa ja hieman jännittää riittävätkö Olgat uudistukseen.

Navetan taakse päätyi lähes täydellinen pommi. Hiehon tissit olivat pikkiriikkiset nysät kauppakassin äärilaidoilla ja kolmessa niistä oli tulehdus. Onneksi emme taistelleet toivottomuutta vastaan tämän kauempaa.

Tämän viikon ohjelmassa on lepoa. Päivisin kumpikin olohuoneen sohva on (toivottavasti) varattu...

23.1.2017

Opetusryhmän koko kasvoi yhdellä, kun Eskon veljenpoika Paavo tuli luoksemme tutustumaan työelämään. Ehkäpä suurin elämys on aikaisin herääminen! Tavoitteena on opettaa robottinavetan kasvatti lypsämään muutamassa päivässä.

20.1.2017

Terveydenhuoltosuunnitelman päivitys purkissa, vaikka sähkökatkokin yllätti työn loppuvaiheessa. Poikimahalvaukset ja utaretulehdukset esiintyvät liian tiuhaan karjassa ja jälleen kerrran pohdittiin ruokinnan merkitystä asiaan. Navetan rakenteellisille seikoille voimme vähän, no money, no hope.

16.1.2017

Tuntuu tosi hyvältä, kun vanha isäntä saa nukkua edes jonkun aamun pidempään nuoren isännän huhkiessa appeen tarjoilun kanssa. Siis tartu hetkeen, huomenna kaikki voi olla jälleen toisin!

Esko laati jonkin sortin viljelymuistiinpanoa kuluneelta kesältä. Näkyi olevan juuri tämä sivu netissä selattavana.

Tammikuu on kulunut puoleen väliin silmänräpäyksessä tekemisen touhussa. Loppu kuussa on terveydenhuoltosuunnitelman päivitystä ja monta muuta kohtaa, mitkä takaavat toisen pikaisen silmänräpäyksen. Eniten on ilahduttanut nämä lehmänmaidon lämpimät kelit.

9.1.2017

Työvoima alkaa olla paketissa. Ivanka aloitti uuden työpaikan käytäntöjen opiskelun ja tavoitteet ovat korkealla. Opettaminen käy aina vain helpommin, kokemus ja kertaus eivät ole menneet hukkaan.

7.1.2017

On kulunut päivälleen 23 vuotta siitä, kun istuimme Vieremän Osuuspankilla ja pankinjohtaja näpytteli kirjoituskonetta tehden kauppakirjat.

Uskon, että myyjät ja ostajat eivät olisi kumpikaan uskoneet tämän päivän tilanteeseen. Olemme antaneet kaikkemme, emme periksi.

6.1.2017

Saimme uuden elämyksen ja kokemuksen 30 asteen pakkasen johdosta. Maito-auto oli poikinut edellisenä yönä ja tuli meille lähes 5 tuntia myöhässä juuri iltalypsyn aikaan. Eipä siinä muu auttanut, kun viivästyttää lypsyä. Muita ongelmia huikea pakkaspiikki ei aiheuttanut.

1.1.2017

Mitähän ajattelisi tai sanoisi? Joulun aika on yksi ihanimmista ja yksi raskaimmista . Lehmät on hoidettava joka päivä olipa pyhä tai arki.

Tuleva viikko on Johannan ja Nooran lypsyvuoroja. Lisäksi tulemme saamaan paljon vasikoita. Onneksi N-vuosi päättyi, koska sonnien nimet oli jo aika lailla käytetty.