Helmikuu

11.2.2009

Vietimme vauhdikkaan iltalypsyn, kun vieraamme Pasi Kovanen kokeili lypsämistä asemalla. Kaisalla oli miehissä pitelemistä, kun toinen lypsäjä oli Eskon lomittaja Alexsandr Stepanov. :) Nyt navetalla alkaa jo naurattaakin, kun rutiinit alkavat asettua kohdalleen ja suurin jännitys on voitettu.

Meillä on tällä hetkellä navetassa 150 eläintä, kun kissa lasketaan mukaan. Lypsettäviä noista on juuri nyt 56 kappaletta. Poikimisia uudessa navetassa on ollut yli 20 kappaletta ja maitobaarissa onkin vilske, kun 10 vasikkaa juoksentelee pehkupaalin ympärillä. Kulunut sydäntalvi on kelejen puolesta ollut paras mahdollinen, meidän ei ole tarvinnut kokea viikkokausien paukkupakkasia kaiken muun lystikkyyden ohella.

Eskon seosrehu-reseptitkin lienevät kohdallaan, kun kuluneella viikolla vihdoinkin olemme ylittäneet maagisen rajan; 30 litraa / lehmä / päivä. Mutta vielä on huimasti matkaa täyteen kiintiöiden määrään ( yli 700 000 litraa ) ja niinpä Esko lomapäivien kunniaksi vuokraili lisenssejä eteenpäin. Seorehua taitaa kannattaa tehdä aina hieman liian iso satsi kuin hieman liian pieni. Puolen tunnin katkos tarjoilussa näkyy välittömästi maitomäärissä :(

17.2.2009 pidimme mittalypsyä näytteenoton merkeissä. Vain kaksi näytettä meni harakoille ensi yrittämällä! Esko ja Tapani lypsivät Minnan kyykkiessä näytteiden kanssa, varsinainen lihaskuntotesti :)

18.2.2009 Eskolla oli hyvä päivä, kun TE-keskuksen tarkastajat antoivat 100% lapun, navettamme on siis valmis.

19.2.2009 hektinen viikko jatkuu. Juuri iltalypsyn aikaan pompsahti eläinkuorma maailman turuilta tuoden 6 pian poikivaa hiehoa ja 12 vasikkaa. No huh huh... Ymmärrys ternikasvattamoja kohtaan kasvoi 200 prosenttia.

22.2.2009 alkanee toinen hektinen viikko perään. Menoja on enemmän kuin tuloja ja asemalla 2 potkurihiehoa saa koko toimituksen tuntumaan järkyttävältä. Lisäksi maitobaari kummittelee kalibroinnin kanssa ja sen seurauksena vasikoiden vatsat reagoivat vähemmän lystikkäästi. Kokeilimme myös lehmän mankelointia ajolaiteella , no huh huh. Mutta oppia ikä kaikki - eiköhän oteta rauhallisesti :)

23.2.2009 Jussi Kauppinen tuli kaveriksi kalibroimaan vasikajuottoautomaattia. Loppuviikosta vasikkaosastolla oli jo rauha maassa ja kakat kekoina.

24.2.2009 aamulypsyllä oli hieman vaivautunut olo, kun työtehoseuran tutkimusryhmä kuvasi tekemistämme. Kyseessä on vertaileva tutkimus erilaisten lypsyasemien kuormittavuudesta hartioihin. Samana päivänä Esko sai rutistettua veroilmoituksen paperille, piiriagrologi Marko Nissinen oli kätilönä 2 päivää :)

25.2.2009 Minna livisti Latu-hankkeen hedelmällisyyskoulutukseen ihmettelemään lehmän kohtuja. Olipa ihana olla ihmisten ilmoilla!

26.2.2009 Liisa Ruokonen teki navettatarkastuksen ja päivitti terveydenhuoltosuunnitelman. Vielä ei osaa sanoa, mikä on uuden navetamme suurin ongelma - ellei oman järjen päässä pysymistä lasketa mukaan. Rakennusaikanakaan emme tainneet olla näin täystyöllistettyjä?

Ensi viikolla on vielä jalostussuunnitelma, mutta sitten Luttisen perhe pakenee lomalle aurinkoon. Ohjelmassa lienee vaaka-asentoa sängyssä ja rannalla. Tuleekohan vajaassa viikossa ikävä uutta navettaamme????

 

11.2.2009_pasi.jpg