Huhtikuu

6.4.2009

Marko Nissinen kävi laittamassa Eu-tukihakemukset järjestykseen ja siinä samalla pohdittiin kuluneen ajan yllätyksiä. Säilörehun menekki on ollut huimaavaa, karja syö sitä huomattavasti enemmän seosrehun muodossa. Olisi hyvä, jos rehua olisi 1,5 vuodeksi, jotta päästäisiin reilusti uuden satokauden antimille. Seosrehun valmistuskin on vielä kohtuullisen työlästä, kun jaokkeet ovat vähän siellä ja täällä.

Lypsy jatkuu edelleen puolella teholla. Ullar ja Joe ovat kyllä tosi näppäriä ja niinpä me uskomme, että pääsiäisenä lypsämme jälleen koko lypsyaseman kapasiteetilla. Nyt asemalla on olo kuin lentokoneessa tavarahyllyjen alla. Tätä muutosta emme varmasti kadu, moni pölynpesä jää nyt syntymättä.

7.4.2009

Uskomatonta, mutta totta. Lypsimme jo iltalypsyn täydellä teholla, totisesti - sillä 66 lehmän lypsy kesti vajaan tunnin. Isot kiitokset viron miehille, he tekivät työnsä nopeasti ja ammattitaidolla. Jotta uuden oppiminen jatkuisi, odottaa ruokintapöydällä iso lautalaatikko. Tässä kuussa meidän navetassa pitäisi kulkea vielä DeLavalin robottikaavin :) Ja olo on kuin Hamrassa.

16.4.2009

Eipäs ollakaan Hamrassa, vaan maanjäristyksen jälkeen; autetaan eläviä ja haudataan kuolleita. Tänään koin taas uuden epämiellyttävän kokemuksen lehmien taudeista, kun juoksutusmahakierteinen hieho poiki. Vasikka oli elävä, hieho ei enää. Uusi eläinlääkärimme Henry Simonen avasi eläimen ja juoksutusmahasta löytyi hiekkaa! Lisäksi meidän kaksi mystisesti kuollutta eläintä ( 4kk ja 1 v 3kk) ovat tutkittavina Kuopiossa. Eihän tämä voi olla tottakaan? Lisäksi levitämme hölynpölyä :) Esko osti kokeeksi Eko-kuiviketta, joka on valmistettu sanomalehdistä. Ja on nimensä mukaista.

 

26.4.2009

Vietämme sunnuntai-huokailua, ennen kuin lähdemme iltalypsylle. Hiehoja on poikinut kiitettävästi ja asemalla pyörähtää 73 eläintä. Lypsyä mutkistaa hiehojen lisäksi leikellyt lehmät ( vedin ja juoksutusmaha ) sekä ystävämme utaretulehdukset. Kiimat näkyvät selvästi ja hottikset oikovat DeLavalin luokkeja jatkuvasti. Navetan lämpötilakin on noussut jo yli 14 asteen ja kuuma meinaa tulla lypsäjällekin. Myös kuolleiden hiehojen tulokset ovat tulleet; aivokuoren rappeuma, jota aiheuttaa B 1 -vitamiinin puute. Siis, seosrehuruokintaan siirtyminen ei ole ongelmatonta.

 

delaval.jpg